Image default
Επιχειρήσεις

21 χρόνια πριν…

Συμπληρώνονται αύριο 21 χρόνια από την χρηματιστηριακή φούσκα του 1999. Η 17η Σεπτεμβρίου 1999 είναι συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη αναδιανομή του ελληνικού εισοδήματος μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους όταν προηγήθηκε η επανάσταση του 1821.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σαν αύριο 17 Σεπτεμβρίου 1999 ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε στις 6.355,04 μονάδες που είναι το ιστορικό υψηλό της αγοράς. Εκείνη τη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 6.484,38 μονάδες με την κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται στα 74 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 217,168 δισ. ευρώ!!!

Εκείνο το καλοκαίρι, σημειώθηκε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ στη Σοφοκλέους. Ο αριθμός των κωδικών που είχαν δημιουργηθεί ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ του 1.350.000. Δηλαδή με απλά λόγια το 30% των ελληνικών νοικοκυριών ή ακόμη πιο απλά 1 στις 3 ελληνικές οικογένειες επένδυαν ή καλύτερα είχαν εισέλθει ως τζογαδόροι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνη την φρενίτιδα που είχε σκεπάσει όλη τη χώρα. Να θυμηθούμε ότι υπήρξε χρηματιστηριακή, η οποία είχε θέσει ως πλαφόν τα 10.000.000 δραχμές τότε για να μπορέσεις να ανοίξεις κωδικό αφού υπήρξε λίστα αναμονής. Να θυμηθούμε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας έβαζαν για την αγορά μετοχών τα δάνεια που είχαν πάρει για τις προσωπικές τους ανάγκες, ενώ αρκετοί πουλούσαν άδειες ταξί για να τοποθετηθούν στην αγορά. Ένα από τα ακραία φαινόμενα εκείνης της εποχής ήταν ασφαλώς και το γεγονός ότι πολλοί εγκατέλειπαν το επάγγελμά τους για να γίνουν σύμβουλοι, αφού το μόνο σίγουρο για γρήγορα και ασφαλή κέρδη ήταν τα καθημερινά limit up εκείνου του καλοκαιριού.

Τι μένει ως δίδαγμα απ΄ όλη αυτή την φρενίτιδα που έζησε η ελληνική κοινωνία; Για άλλη μία φορά απεδείχθη πως ως λαός είμαστε απαίδευτοι, απροετοίμαστοι, λάτρεις του εύκολου και γρήγορου κέρδους χωρίς κόπο και μόχθο. Γι’ άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κινούμαστε ως πρόβατα επί σφαγή.

Για τη φούσκα του 1999 κανείς κρατικός αξιωματούχος δεν απολογήθηκε, οι λίγοι και μυημένοι απεκόμισαν πολλά κέρδη οι πολλοί έχασαν όπως συμβαίνει συνήθως. Το Χρηματιστήριο 21 χρόνια μετά έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και αίγλη. Το κυριότερο όμως έχασε την ευκαιρία να γίνει ένας «πυλώνας της οικονομίας» όπως είχε δηλώσει και ένας πρώην πρωθυπουργός εκείνη τη περίοδο. 

Η φετινή επέτειος βρίσκει ξανά το Χρηματιστήριο χωρίς κατεύθυνση και κυρίως να απουσιάζουν οι Έλληνες επενδυτές. Η νέα γενιά ακόμη δεν έχει εμφανισθεί και το Χρηματιστήριο πορεύεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

-

Σχετικα αρθρα

Prodea: Στις 6/7 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου

admin

Motor Oil: Καθαρά κέρδη €65 εκατ. στο α’ τρίμηνο 2021

admin

Jumbo: Καταβολή του μερίσματος, 0,47 ευρώ ανά μετοχή

admin

Aegean: Από 16/6 ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

admin

Βακάκης (Jumbo): Εκτοξεύτηκε το μεταφορικό κόστος, έρχονται ανατιμήσεις – Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία

admin

Αύριο (16/6) η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Aegean

admin

Πλαστικά Θράκης: Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Παράταση έως 18/6 στις αιτήσεις για 100 θέσεις εργασίας

admin

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Συνεδριάζει στις 6/7 η ΓΣ για διανομή μερίσματος

admin

Μυτιληναίος: Στις 24/6 η αποκοπή του μερίσματος

admin

Motor Oil: €129 εκατ. τα EBITDA του α’ τριμήνου

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Γιορτάζει φέτος 130 χρόνια συνεχούς πορείας

admin