Image default
Ευρώπη

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία προτείνει η Κομισιόν – έρχεται νέος οργανισμός βιοϊατρικής έρευνας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το -, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Τί είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αναλυτικά, στο κομμάτι της ομιλίας της για τις προτάσεις της στον τομέα της Υγείας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε:

«Για μένα, είναι ξεκάθαρο – πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Και για να αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα, πρέπει τώρα να αντλήσουμε τα πρώτα διδάγματα από την κρίση στην υγεία.

Πρέπει να κάνουμε το νέο μας πρόγραμμα EU4Health θωρακισμένο για το μέλλον. Γι ‘αυτό είχα προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης και είμαι ευγνώμων που το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αγωνιστεί για περισσότερη χρηματοδότηση και να διορθώσει τις περικοπές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και πρέπει να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και τη διαχείριση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία.

Ως πρώτο βήμα, θα προτείνουμε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το ECDC – το κέντρο μας για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών.

Ως δεύτερο βήμα, θα οικοδομήσουμε ένα Ευρωπαϊκό BARDA – έναν οργανισμό βιοϊατρικής προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης. Αυτός ο νέος οργανισμός θα υποστηρίξει την ικανότητα και την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε σε διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – είτε φυσικής είτε εκ προθέσεως. Χρειαζόμαστε στρατηγικό απόθεμα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, ιδίως για φαρμακευτικά προϊόντα.

Ως τρίτο βήμα, είναι σαφέστερο από ποτέ ότι πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων στον τομέα της υγείας. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ευγενές και επείγον καθήκον για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να μάθουμε τα παγκόσμια μαθήματα. Γι ‘αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Conte και την ιταλική Προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την υγεία το επόμενο έτος στην Ιταλία.

Αυτό θα δείξει στους Ευρωπαίους ότι η Ένωση μας είναι εκεί για να προστατεύσει όλους.»

 

[τα μέρη της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά και έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

 

Σχετικα αρθρα

Δεν βρήκε λύση για την Πολωνική κρίση γύρω το κράτος Δικαίου το Ευρ. Συμβούλιο

admin

Η Πολωνία που «παίζει με τη φωτιά» και η ευρωπαϊκή αρένα

admin

Όρμπαν: Η «εχθρική» στάση της ΕΕ μοιάζει με της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

admin

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ολομέλεια

admin

«Θέμα χρόνου η συμμαχία μεταξύ του πολωνικού PiS και του ουγγρικού Fidesz»

admin

Είναι το «μάτι του Σάουρον» το δώρο αποχαιρετισμού στην Άνγκελα Μέρκελ;

admin

Η ΕΕ χωρίς Μέρκελ όπως το «Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

admin

Ντερ Λάιεν: Υπό εξέταση η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

admin

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: «Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα»

admin

Φλοράνς Παρλί: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να φοβάται τα σχέδια της ΕΕ

admin

Βρετανία- κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου τα κρούσματα και οι θάνατοι- Πού αποδίδεται η δραματική αύξηση

admin

ΕΕ: Αναμνηστικό δώρο προς τη Μέρκελ από τον Σ. Μισέλ σε αποχαιρετιστήρια τελετή

admin