Image default
BLOOMBERG

Η δημόσια προσφορά που γέμισε τα ταμεία των ισχυρών της Silicon Valley αλλά και του Warren Buffet

H αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας Snowflake Inc. δεν δημιούργησε απλά νέες περιουσίες για ορισμένους, πρόσθεσε και πολλά μετρητά στα πορτοφόλια των ισχυρών της Silicon Valley.

H Iconiq Capital, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και έχει στο πελατολόγιο της τρανταχτά επιχειρηματικά ονόματα όπως τον Mark Zuckerberg της Facebook, τον Reid Hoffman της LinkedIn Corp. και τον Jack Dorsey της Twitter, συμμετείχε στους γύρους χρηματοδότησης της Snowflake από το ξεκίνημα της, το 2017.

Το ποσοστό 12% που κατέχει στην εταιρεία και αγόρασε έναντι 245 εκατ. δολαρίων, είχε αξία πάνω από 4 δισ. δολάρια με βάση την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς, που διαμορφώθηκε στα 120 δολάρια. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η αξία του ποσοστού αυτού ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 8,6 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της εταιρείας cloud-computing σημείωσε άνοδο φτάνοντας μέχρι τα 319 δολάρια κατά τη διαπραγμάτευσης της στην αγορά της Νέας Υόρκης πριν υποχωρήσει στα 253,93 δολάρια. Η άνοδος αυτή εκτίναξε την αξία της στα 70 δισ. δολάρια, περίπου όσο και η αξία της Goldman Sachs Group Inc. και σχεδόν έξι φορές τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αποτιμήθηκε σε ένα γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

«Το cloud computing (υπολογιστικό νέφος) αποτελεί τη νέα τάση αυτή την εποχή», επισήμανε ο αναλυτής του - Intelligence,  Mandeep Singh.»Έχουμε ήδη δει τις Zoom, DocuSign και Datadog να τα πηγαίνουν καλά φέτος. Οι επενδυτές κατανοούν καλά το επιχειρηματικό μοντέλο cloud και αυτό καθιστά ελκυστική μια εταιρεία υψηλής ανάπτυξης όπως η Snowflake».

Τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας που έχει έδρα στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας, είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται. Τέσσερις από αυτούς –  Frank Slootman, Bob Muglia, Michael Scarpelli και Benoit Dageville — έχουν τώρα ποσοστά που η συνολική τους αξίας ανέρχεται στα 8 δισ. δολάρια.

Μόνο ένας από αυτούς, ο Dageville, ήταν ο ιδρυτής της. Το μερίδιο του ωστόσο, είναι μικρότερο από αυτό που κατέχει ο Slootman, ο οποίος προσλήφθηκε ως διευθύνων σύμβουλος από την ServiceNow Inc., πέρυσι.

Blizzard of Riches

Παράλληλα με την IPO, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Muglia πούλησε το ήμισυ των 8,1 εκατομμυρίων μετοχών της Snowflake στην Berkshire Hathaway, η οποία επένδυσε επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια, στην τιμή της αρχικής δημόσιας προσφορά. Τέτοιες συμφωνίες συνήθως δεν αποτελούν μέρος των επιλογών του Warren Buffett , αν και το 2018 η Berkshire επένδυσε στην αρχική δημόσια προσφορά της βραζιλιάνικης fintech εταιρείας StoneCo Ltd.

Η κίνηση του Buffett ενίσχυσε το ήδη υψηλό ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την εταιρεία cloud-computing, δήλωσε ο Singh. «Επικυρώνει σίγουρα την ελκυστικότητα της IPO της Snowflake», είπε.

Μέχρι στιγμής πάντως, αυτό υπήρξε ένα κερδοφόρο στοίχημα για τον Buffett, με την αξία της επένδυσης της Berkshire να υπερδιπλασιάζεται μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Bitcoin: Καπνός πάνω από 600 δισ. δολάρια μέσα σε 2 μήνες – Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Μπάιντεν

admin

Elon Musk: Προσφέρει δορυφορικό ίντερνετ στην Τόνγκα που χτυπήθηκε από το τσουνάμι

admin

Morgan Stanley: Το πετρέλαιο brent θα φτάσει στα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους

admin

Morgan Stanley για πετρέλαιο: Πότε θα «χτυπήσει» τα $100 το βαρέλι το brent

admin

Netflix: Βουλιάζει η μετοχή της – Απογοήτευσαν οι προβλέψεις για τους νέους συνδρομητές

admin

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin