Image default
Διεθνή

Κλιματική κρίση: Πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια αναμόρφωσε τη ζωή στη Γη

Ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης που προκλήθηκε από μια ξαφνική μεταβολή του κλίματος πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια αναμόρφωσε τη ζωή στη Γη και εγκαινίασε την εποχή των δεινοσαύρων, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Το χρονικό των αλλαγών

Σύμφωνα με το The Gurdian, μια διεθνής ομάδα εξέτασε γεωλογικά στοιχεία και απολιθώματα. Διαπίστωσε ότι τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις, εκεί που είναι τώρα δυτικός Καναδάς, συνδέονται με την απώλεια φυτών και ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κλιματική κρίση πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια εξάλειψε μεγάλο μέρος της ζωής. Δημιούργησε ωστόσο, τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση των δεινοσαύρων και ορισμένων από τα πρώτα θηλαστικά. Τέτοια ήταν κροκόδειλοι και χελώνες, τα οποία συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται.

«Υπήρχε σαφώς μια μαζική εξαφάνιση που τώρα ονομάζουμε Carnian Pluvial Episode, το οποίο ήταν λίγο κρυφό», δήλωσε ο Mike Benton, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Δεν είναι σαφές γιατί οι δεινόσαυροι «άνθισαν» μετά την κλιματική κρίση. Αλλά τα απολιθώματα δείχνουν ότι πολλά είδη εξαπλώθηκαν σε νέες περιοχές.

Ένα άλλο κύμα χορτοφάγων θηρίω εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Για παράδειγμα ο 4 τόνων Plateosaurus, βρήκε φρέσκα εδάφη εκεί που βρίσκεται τώρα η Γερμανία, η Νότια Αμερική και η νότια Αφρική.

Ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δε συμμετείχε στην ανασκόπηση, είπε ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για «ένα μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών» περίπου 233 εκατομμύρια χρόνια πριν, που προηγήθηκαν της εμφάνισης των δεινοσαύρων.

Είπε ότι ήταν «δελεαστικό και συναρπαστικό» να συνδέει κανείς τα γεγονότα. «Θα καταλήξουμε σε αυτό το παλιό ζήτημα: η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη διαφοροποίηση των δεινοσαύρων ή μήπως είναι το συμπέρασμα; Τελικά αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι κρίσιμο», είπε.

«Θα δούμε τι φέρνουν τα επόμενα χρόνια. Οι συγγραφείς έχουν καθορίσει μια φιλόδοξη ατζέντα για τη δοκιμή αυτής της μεγάλης, τολμηρής ιδέας ότι η διαφοροποίηση των δεινοσαύρων προκλήθηκε από την αλλαγή του κλίματος και του περιβάλλοντος…».

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σχετικα αρθρα

Aρχιμαφιόζος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών και μαφίας στην στην Τουρκία

admin

Ερντογάν: Γιατί στρέφεται κατά του Ισραήλ για όσα γίνονται στην Ιερουσαλήμ

admin

«Ματωμένη Δευτέρα» σε Ιερουσαλήμ και Γάζα – Εκτοξεύσεις ρουκετών και αεροπορικά πλήγματα

admin

Ολυμπιακοί του Τόκιο: Διχάζει η (μεγάλη) πιθανότητα συμμετοχής μιας τρανς αρσιβαρίστριας – Βήμα προόδου ή αδικία;

admin

Κίνα: Μειώνονται οι γεννήσεις- Ποια κίνητρα μελετά η κυβέρνηση

admin

Τουρκικό σχέδιο επιστροφής στην Αραβία

admin

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν τριήμερη εκεχειρία για την γιορτή Έιντ

admin

Ράμα: Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο Μέτα – «Ντροπιάζει την Αλβανία»

admin

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εκεχειρία που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν

admin

ΟΗΕ: Καμία ανακοίνωση του ΣΑ με απαίτηση των ΗΠΑ για τη βία στην Ιερουσαλήμ

admin

Πορτοκαλί Παράγοντας: Η «τελευταία μάχη» της βιετναμέζας Τραν το Νγκας κατά της Monsanto

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαγόρευση κυκλοφορίας για το διπλωματικό προσωπικό στην Ιερουσαλήμ

admin