Image default
BLOOMBERG

Η εταιρεία που συγκέντρωσε 2,4 δισ. δολάρια από την αγορά και ο νέος δισεκατομμυριούχος της Βρετανίας

Η εταιρεία λιανικών διαδικτυακών πωλήσεων του Matthew Moulding έφερε τον προηγούμενο διάστημα τον επιχειρηματία σχεδόν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, με δική του υπαιτιότητα. Σήμερα, τον οδήγησε στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων.

Η THG Holdings Ltd., η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην οποία είναι συν-ιδρυτής, σημείωσε άνοδο 25% κατά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο αφού συγκέντρωσε 1,9 δισ. στερλίνες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και αναδείχθηκε στην δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της Ευρώπης για φέτος και τη μεγαλύτερη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, από τον Ιούνιο του 2017. Το μερίδιο του Moulding άξιζε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής.

Πρόκειται για μία σπάνια πορεία τεχνολογικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ η πανδημία οδήγησε στη θεαματική αύξηση του πλούτου των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεδιασκέψεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια παγκοσμίως, ο συγκεκριμένος κλάδος κινήθηκε σχετικά υποτονικά στη Βρετανία, όπου οι μεγιστάνες της βιομηχανίας και οι αριστοκράτες ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ο Jim Ratcliffe και ο Hugh Grosvenor καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας.

Ο Moulding, 48 ετών, σπούδασε οικονομία της βιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ειδικεύτηκε στη λογιστική και εργάστηκε για τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο John Caudwell πριν ιδρύσει τον όμιλο Hut – όπως ήταν γνωστή στο παρελθόν η THG – το 2004, με τον John Gallemore, τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας. Ξεκίνησαν με τις πωλήσεις CD και DVD, αλλά τώρα επιβλέπουν μια εταιρεία που περιλαμβάνει ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων οι Coggles.com και Myprotein.com, οι οποίες πουλούν προϊόντα ομορφιάς και διατροφής.

Η THG θεωρείται «καυτή μετοχή» λόγω της τεχνολογικής της πλατφόρμας που της επιτρέπει να προσφέρει λύσεις για μεγάλες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και όχι για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις λιανικής, δήλωσε ο Colin McLean, σύμβουλος επενδύσεων της SVM Asset Management.

Η εταιρεία αποτιμάται στα 6,1 δισεκατομμύρια στερλίνες μετά την προσφορά περίπου 376 εκατομμυρίων μετοχών – ή 35% του μετοχικού κεφαλαίου-  στην τιμή των 5 στερλίνων έκαστη. Η αρχική δημόσια προσφορά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, με τους αναδόχους να διαθέτουν όλες τις προσφερόμενες μετοχές σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ο Molding κατέχει περίπου το 1/4 της εταιρείας με έδρα το Μάντσεστερ της Βρετανίας, της οποίας τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 36% σε 675,6 εκατομμύρια στερλίνες το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος ελέγχει ένα μερίδιο στην εταιρεία επενδύσεων που πούλησε μετοχές αξίας 54 εκατ. στερλίνων στη δημόσια προσφορά. Επιπλέον, η εταιρεία μεταβίβασε την ιδιοκτησία ορισμένων αποθηκών, δύο ξενοδοχείων boutique και ενός country club και spa στον επιχειρηματία, πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της.

«Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο ζωντάνια μέχρι τώρα, ειδικά τα πρώτα χρόνια», δήλωσε ο Molding σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Ιούλιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

16 years ago today we launched our first website….@thehut.com! The initial plan was to build a website selling DVDs & Games, moving into other products over time. It’s been a lively journey so far, especially in the early years, with tears & laughter through good & bad times. I’m continually grateful for being blessed with amazing people by my side – family, colleagues, friends and some first class investors 🙏🏻 We’ve gone from Sales of £250k in 2004, to £1.14bn last year, but it genuinely feels like we are at an early stage in what we want to do with @THG 💪🏻 Thankfully both PCs and our own websites have come a very long way since 2004 👨🏻‍💻🦕 #weareTHG #THG #lookfantastic #myprotein #thehut #tech #startuplife #beautyindustry #invest #ecommerce #birthday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matthew Moulding (@matthew_moulding) στις

Η δημόσια προσφορά της THG περιλάμβανε μία ρήτρα που είναι ασυνήθιστη στο Ηνωμένο Βασίλειο: Η εταιρεία έδωσε στον Molding το λεγόμενο χρυσό μερίδιο ή μερίδιο του ιδρυτή, που θα του επιτρέψει να ασκήσει βέτο σε εχθρικές προσπάθειες εξαγοράς για τρία χρόνια. Ο Molding υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή σε συνέντευξή του στο - τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον εξαγοράς για την εταιρεία και εστιάζεται στην μετεξέλιξη της σε «παγκόσμιο παίκτη».

«Ο κλάδος της τεχνολογίας γνωρίζει τεράστια άνθηση φέτος –  όλοι τα πήγαν τόσο καλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της πανδημίας και οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες για μια εταιρεία που χρειάζεται κεφάλαια», δήλωσε ο αναλυτής του - Intelligence, Maxime Boucher σχετικά με την εισαγωγή της THG στο χρηματιστήριο. «Η THG είναι ελαφρώς κερδοφόρα, αλλά έχει στόχο να δαπανήσει 50 έως 150 εκατομμύρια λίρες ετησίως για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Θα χρειαστεί μετρητά».

Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Bill Gates: ‘Ερευνα της Microsoft για σχέση του δισεκατομμυριούχου με υπάλληλο της εταιρείας

admin

Πώς το Facebook βοηθάει τα Zara να πουλήσουν με… βιντεοπαιχνίδια!

admin

Πώς έφθασαν στην Ινδία 50 τρισ. κρυπτονομίσματα Shiba Inu και γιατί προκαλούν ανησυχία στην αγορά crypto

admin

Η αγορά crypto με το βλέμμα στραμμένο στα tweets του Elon Musk – Νέο μήνυμα ενισχύει το Dogecoin

admin

O πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη διαζυγίου στη Βρετανία

admin

Toshiba: Μοιράζει 1,4 δισ. δολάρια στους μετόχους εν μέσω επανεξέτασης της στρατηγικής της

admin

Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από την πρωθυπουργική αποζημίωση

admin

Citigroup: Ξεκινά πρόγραμμα με στόχο την πρόσληψη περισσότερων γυναικών

admin

Burberry: Βουτιά για τη μετοχή της εταιρείας παρά την τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων

admin

Τι λένε οι γκουρού των crypto για την «κωλοτούμπα» του Elon Musk στο Bitcoin

admin

Νικ Μαρούτσος: Ο 44χρονος διάδοχος του βασιλιά των ομολόγων αποσύρεται για κάνει ταξίδια με τα παιδιά του

admin

Το νέο κρυπτονόμισμα που προκαλεί φρενίτιδα – Αξία 45 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες

admin