Image default
BLOOMBERG

Δίκη FIFA: Τα αποκαλυπτικά μηνύματα προς τον Έλληνα επιχειρηματία Ντίνο Ντέρη και το «δάνειο» των 1,25 εκατ. ευρώ

Το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην γενικού γραμματέα της FIFA, Τζερόμ Βάλκε προς τον Έλληνα επιχειρηματία Κωνσταντίνο (Ντίνο) Ντέρη αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξάγεται στην Ελβετία για την δωροδοκία του Βάλκε με κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολαρίων, με αντάλλαγμα την ύποπτη πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Βάλκε έστειλε μήνυμα στον Ντίνο Ντέρη, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδόκησε το στέλεχος της FIFA, ζητώντας του να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, έστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα στον Ντίνο Ντέρη τον Οκτώβριο του 2016, έξι μήνες πριν οι Ελβετοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ξεκινήσουν την έρευνα εναντίον των δύο ανδρών και ενός τρίτου επιχειρηματία, τον Μάρτιο του 2017.

«Ντίνο, νομίζω ότι πρέπει να διαγράψεις όλη την μεταξύ μας αλληλογραφία εκτός από αυτήν που σχετίζεται με τη FIBA ​​ή τη SportUnited, οτιδήποτε άλλο, απλώς σκουπίδια», έγραψε ο Βάλκε σε email που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα ως αποδεικτικό στοιχείο στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας. Η SportUnited είναι η εταιρεία συμβούλων του Βάλκε, η οποία είχε συμβάσεις  με οργανισμούς όπως η FIBA, η Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ.

«Είμαι λίγο παρανοϊκός τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο Βάλκε σε ξεχωριστό email που στάλθηκε ένα λεπτό αργότερα.

Ερωτηθείς για αυτό κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης του τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, ο Βάλκε είπε ότι δεν είχε κανένα λόγο να ενοχοποιήσει τον εαυτό του.

«Ήθελα μόνο να σιγουρευτώ ότι όσοι βρίσκονται γύρω μου» που θα μπορούσαν να παρασυρθούν από αυτό άδικα, «θα προστατεύονταν», ισχυρίστηκε.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη στην Ελβετία που ρίχνει φως στο πώς ο Βάλκε και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της FIFA έκλειναν εντυπωσιακές συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα τουρνουά ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη FIFA. Το ύψος των χρημάτων που κινούνταν μεταξύ του διοικητικού οργάνου του αθλήματος και των επιχειρηματικών εταίρων του, έγινε γνωστή όταν Αμερικάνοι και Ελβετοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες για τις κατηγορίες διαφθοράς στη FIFA το 2015.

Το δάνειο

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Βάλκε είπε στο δικαστήριο ότι το ποσό των 500,000 ευρώ που κατηγορείται ότι έλαβε ως δωροδοκία από τον Έλληνα επιχειρηματία ήταν στην πραγματικότητα ένα δάνειο. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν τα χρήματα για να καλύψει περισσότερα από 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (11 εκατομμύρια δολάρια) προσωπικών του χρεών. Παλαιότερα είχε πει στους Ελβετούς εισαγγελείς κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων το 2017, ότι τα χρέη του ήταν κοντά στα 4 εκατομμύρια φράγκα.

Η τράπεζά με την οποία συνεργάζονταν, Credit Suisse Group AG, «δεν θα μου έδινε ούτε ένα σεντ», δήλωσε ο Βάλκε στις αρχές το 2017, μαρτυρία που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης. «Δεν έχω πολλούς ανθρώπους από τους οποίους μπορώ να ζητήσω χρήματα. Έπρεπε να βρω κάποιον που να μου δανείσει χρήματα, γι ‘αυτό ζήτησα από τον Ντίνο».

Ο Βάλκε βρισκόταν στη διοίκηση, όταν επικεφαλής της FIFA ήταν ο Joseph «Sepp» Blatter, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε από την προεδρία. Το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού συμβουλίου της FIFA αντικαταστάθηκε μετά τις έρευνες για δωροδοκία και τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία κοντά στην έδρα της ομοσπονδίας.

Τον Απρίλιο του 2014, ο Βάλκε έγραψε στον Ντέρη, ζητώντας του και δεύτερο δάνειο, αφού είχε εξασφαλίσει αρχικά τα 500,000 ευρώ.

«Γεια σου Ντίνο, μία ερώτηση», έγραψε στο email που παρουσιάστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο την Τετάρτη. «Μεγάλη ιστορία. Πρέπει να βρω 1 εκατομμύριο ευρώ !! Μπορείς να μου δώσεις ένα δάνειο πληρωτέο μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο για τη μελλοντική μας επιχείρηση».

Ο Βάλκε είπε στο δικαστήριο ότι τα χρέη του προέρχονταν από την αγορά δύο κατοικιών στην Ελβετία αξίας 7 εκατομμυρίων φράγκων, καθώς και ενός σκάφους 34 μέτρων, αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων φράγκων. Το πρώην στέλεχος της FIFA κατηγορείται επίσης για εγκληματική κακοδιαχείριση, που σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν αποκάλυψε στη FIFA την οικονομική βοήθεια που έλαβε για να αγοράσει ένα τρίτο ακίνητο, μια βίλα στη Σαρδηνία.

Ο Βάλκε υποστήριξε στο δικαστήριο ότι απορρίπτει τον ισχυρισμό περί δωροδοκίας και ότι δεν δέχθηκε ποτέ χρήματα, εκτός από το δάνειο που έλαβε από τον Έλληνα επιχειρηματία.

«Δεν έκανα μια παράνομη συμφωνία με τον Ντίνο Ντέρη», είπε. Ωστόσο, το δικαστήριο έμαθε την Τετάρτη ότι ο Βάλκε γνώριζε ότι η σχέση του με τον Ντέρη θεωρήθηκε ύποπτη.

Το Φεβρουάριο 2014, ο Βάλκε έστειλε email στον Ντέρη, λέγοντας του ότι εκείνο το πρωί είχε πληροφορηθεί πως ορισμένοι άνθρωποι «έκαναν ερωτήσεις σχετικά με εσένα και τον λόγο που σε προστατεύω».

Οι κατηγορίες του Ντέρη

Ο Ντέρης κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να πλήρωσε στον Βάλκε, με αντάλλαγμα να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση στην ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων κυπέλλων στα ιταλικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, για 12 χρόνια.

Ο επιχειρηματίας δεν παρίσταται στη δίκη επειδή είναι άρρωστος είπε ο δικηγόρος του Αλέκ Ρέιμοντ, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν ότι  να τον δικάσουν ερήμην. Ο Ρέιμοντ  υποστήριξε, χωρίς επιτυχία, ότι θα πρέπει να καθυστερήσει η δίκη λόγω ενός σκανδάλου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αφορούσε τις μη δικαιολογημένες συναντήσεις του Ελβετού Γενικού Εισαγγελέα Michael Lauber με τον Πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino.

Ο Lauber παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούλιο και πιθανότατα θα γίνουν ανακρίσεις σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με τον Infantino στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη διαφθορά στον οργανισμό. Ένας ειδικά διορισμένος εισαγγελέας ερευνά ήδη τον Infantino.

Η FIFA, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις ήταν νόμιμες. Ο Lauber είπε ότι δέχτηκε τις κυρώσεις που επέβαλε ελβετικό δικαστήριο τον Ιούλιο, αλλά «απέρριψε την κατηγορία περί ψέματος».

Ο τρίτος κατηγορούμενος

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος του BeIn Media Group, κατηγορείται ότι προέτρεψε τον Βάλκε να μην αποκαλύψει στη FIFA την οικονομική βοήθεια που έλαβε από το Κατάρ για να αγοράσει τη βίλα της Σαρδηνίας.

Το ζήτημα είναι αν ο Αλ Κελαϊφί, βοήθησε άμεσα τον Βάλκε να αγοράσει τη βίλα και να τη χρησιμοποιήσει δωρεάν, δεδομένου ότι η BeIn Media ήταν ο μοναδικός πλειοδότης για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030.

Το συμβόλαιο ενοικίασης για τη βίλα υπογράφηκε από τον Αμπντελκάτερ Μπεντέικ, συνεργάτη του Αλ Κελαϊφί, σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Ο Αλ Κελαϊφί είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου της Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμαίν.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ένα μήνυμα από το Messenger του BlackBerry που έστειλε ο Βάλκε στη σύζυγό του και ένα email που έστειλε στον μεσίτη για τη βίλα, το οποίο δείχνει ότι ο Αλ Κελαϊφί ήταν ο αγοραστής. Ο Αλ Κελαϊφί απάντησε ότι δεν είχε στείλει το μήνυμα από το BlackBerry στον Βάλκε και δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον μεσίτη.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley: Θα απαγορεύσει την είσοδο των μη εμβολιασμένων στα γραφεία της

admin

GrandVision: Βουτιά για τη μετοχή καθώς η Ray-Ban επανεξετάζει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας

admin

Ακραία μέτρα στις Φιλιππίνες: Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δεν εμβολιάζονται

admin

Κατάρ: Ένεση 20 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

admin

Τζο Μπάιντεν: Αφήνει πίσω του τον Πούτιν, παίρνει σειρά ο Σι…

admin

Χρυσός: Καταγράφει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων 15 μηνών δια χειρός… Fed

admin

Το χρυσό άγγιγμα του επενδυτή που πέτυχε απόδοση 20,000% επενδύοντας στην Alibaba

admin

Κοντά στα 72 δολάρια το πετρέλαιο – Εκτιμήσεις Citigroup και DBS Bank για 80 δολάρια το βαρέλι

admin

Από την MacKenzie Scott έως τον Jack Dorsey (Twitter): Σε επίπεδα ρεκόρ οι φιλανθρωπικές δωρεές των δισεκατομμυριούχων το 2020

admin

LVMH (Louis Vuitton): Ο οίκος πολυτελών ειδών στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη της Google για να αυξήσει τις πωλήσεις

admin

ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Toyota: Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας – Εκτινάχθηκε στα 10.000 γιεν

admin