Image default
Οικονομία

ΕΕ προς Σταϊκούρα : Ευελιξία και το 2021 – Στοχευμένα και προσωρινά τα μέτρα στήριξης

Μήνυμα, προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα,  πως τα μέτρα στήριξης που θα λαμβάνονται φέτος αλλά και το 2021, θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και με… μέτρο, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μήνυμα αυτό εμπεριέχεται, σε επιστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, στην οποία δίνονται κατευθύνσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών  της ευρωζώνης ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2021 από τα κράτη-μέλη.

Με βάση το μήνυμα των Βρυξελλών η «ρήτρα διαφυγής» από την κρίση θα διέπει τους Προϋπολογισμούς της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών τα οποία, «θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η “γενική ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργή και το 2021» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δαπανά χρήματα για την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προβλέπουν ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ύψους έως 3% του ΑΕΠ.

Μέτρα στοχευμένα, προσωρινά και με… μέτρο

Όπως τονίζεται τα μέτρα που θα λαμβάνονται και το 2021 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας:

«Θα πρέπει να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά όπως και η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους ενώ θα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των οικονομιών, στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική επίπτωση στη ζήτηση».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζει επιπλέον, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις» επισημαίνεται στην επιστολή.

Τακτική παρακολούθηση

Επίσης συστήνεται να διατηρείται η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι της με τακτική παρακολούθηση. Επισημαίνεται ότι η πρώτη ευκαιρία για να γίνει αυτό θα είναι αργότερα μέσα στο 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την ανακοίνωσή της για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης με βάση τις Φθινοπωρινές προβλέψεις καθώς επίσης και όταν εκδοθούν ( τον  Νοέμβριο) τα πορίσματα και οι συστάσεις της Κομισιόν για τα σχέδια των προϋπολογισμών του 2021.

Στην επιστολή, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν. Ιδιαίτερα θα εξεταστεί κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψιν επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, θα επανεκτιμηθεί το θέμα της εφαρμογής της ρήτρας γενικής διαφυγής.

-

Σχετικα αρθρα

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Aδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει»

admin

Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

admin

Κρήτη και Ρόδο προτιμούν οι Γερμανοί για το καλοκαίρι 2022

admin

«Απόσταση» Σολτς-Σάντσεθ για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή άνω των 5,3 εκατ. ευρώ

admin

Είσοδο στο μετα-σύμπαν επιχειρεί η Ralph Lauren

admin

Προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφορία ο καθηγητής Κων/νος Ζοπουνίδης

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολιγισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

Νέος αναπτυξιακός νόμος με ταχύτερες διαδικασίες – Και σε ιδιώτες η αξιολόγηση προτάσεων

admin

Πρόεδρος ΒΕΠ: Με νέο παραγωγικό μοντέλο θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

admin