Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή «φρένο» για την ανάπτυξη τα επόμενα 30 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή που συντελείται από το 2000 και οι επιπτώσεις της θα επιβραδύνουν ελαφρώς την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά τα επόμενα 30 χρόνια, προσθέτοντας άλλο ένα εμπόδιο στην αμερικανικής οικονομία που καταβάλει προσπάθειες να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Βάσει των προβλέψεων, η κλιματική αλλαγή θα επιβαρύνει το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 0,03% ετησίως από το 2020 έως το 2050, σε σύγκριση με την αμερικανική ανάπτυξη, εάν οι παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες παρέμεναν οι ίδιες όπως ήταν το 2000.

Αυτή η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, για περισσότερο από 30 χρόνια, θα μειώσει το προβλεπόμενο επίπεδο της πραγματικής παραγωγής του ΑΕΠ το 2050 κατά 1%, σύμφωνα με το έγγραφο του CBO.

Τα ευρήματα αυτά ενσωματώθηκαν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του προϋπολογισμού που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, με τις νέες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σχεδόν το διπλάσιο της παραγωγής του ΑΕΠ της χώρας το 2050, καθώς το κόστος των τόκων από τον αυξημένο δανεισμό αυξάνει το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού.

Οι ερευνητές του CBO δήλωσαν ότι ορισμένες πτυχές της αλλαγής του κλίματος ενσωματώνονται γρήγορα και άμεσα, ενώ άλλες είναι πιο έμμεσες και μπορεί να χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν. Για παράδειγμα, η υπερβολική θερμότητα που μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών θα μείωνε άμεσα τη συμβολή των αγροτών στο ΑΕΠ. Ένας αγρότης σε μια περιοχή με κρύο καιρό μπορεί να βιώσει μια περίοδο μεγαλύτερης ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ.

Ένας τυφώνας ο οποίος θα προκαλούσε ζημιές αξίας 50 εκατ. δολαρίων σε εξοπλισμό στον κλάδο της μεταποίησης θα επηρέαζε το ΑΕΠ με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης παραγωγής και των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την αντικατάσταση του εξοπλισμού. Ωστόσο, το συνολικά κεφαλαιακά αποθέματα θα καταστούν λιγότερα στο μέλλον, καθώς μέρος αυτών θα διοχετευθούν στις απαιτούμενες επενδύσεις για την πληρωμή του κόστους αντικατάστασης, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του ΑΕΠ στο μέλλον, αναφέρει το CBO.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι η έρευνα διακατέχεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο μιας σειράς αποτελεσμάτων.

Σχετικα αρθρα

SZ: H EE εισάγει ενιαίο καλώδιο φόρτισης για κινητά τηλέφωνα

admin

Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

admin

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα 

admin

Με τροποποιημένη σύμβαση, περασε από το ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO το 16% του ΟΛΠ

admin

Αν ήταν όλοι οι τουρίστες… Γάλλοι

admin

Έτοιμη να εγκρίνει «προσωρινά μέτρα» κατά των αυξήσεων στην ενέργεια, η Κομισιόν

admin

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία

admin

myAADE: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021

admin

Σαουδάραβας υπουργός: «Δυναμική για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα χωρίς ιστορικό προηγούμενο»

admin

Στο 1,75 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

admin

«Όχι σε όλα» από τις εταιρείες παροχής ενέργειας στις προτάσεις της ΡΑΕ για τα τιμολόγια

admin

Στενότερο εναγκαλισμό κράτους και ελληνικών τραπεζών βλέπει η Κομισιόν

admin