Image default
EUROBANK Οικονομία

Καραβίας: Οι τράπεζες στην επόμενη φάση της οικονομίας δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης

Το τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 2007 ή το 2015. Έχουμε περισσότερα κεφάλαια και άνετη ρευστότητα. Μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην μόχλευση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Πρέπει να γίνει κοινό κτήμα αυτή η ξεκάθαρη πραγματικότητα: οι τράπεζες στην επόμενη φάση της οικονομίας δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

“Η Ελλάδα Μετά (;) την Πανδημία”, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, εκτιμώντας ότι η “στοχοθεσία” για ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό λίγο πάνω από το 8%, επίσης μονοψήφιο έλλειμμα, χρέος κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200%, ίσως κοντά στο 195% και διαθέσιμα του Δημοσίου που δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δις. ευρώ, είναι επιτεύξιμη με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση.

Τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στις τράπεζες και στο κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Καραβίας είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. “Η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση του πλάνου εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs, έχει μειώσει θεαματικά το αντίστοιχο ποσοστό στο 15%. Και είναι σημαντικό ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες ακολουθούν με εξίσου φιλόδοξα πλάνα για την εξυγίανση του ισολογισμού τους. Είναι όμως κρίσιμο, και αυτή είναι η βασική μας ανησυχία αλλά και επιχειρηματικός σχεδιασμός, να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων”, είπε ο CEO της Eurobank, εκτιμώντας ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω του Covid θα κινηθούν χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έχουν ακουστεί.

“Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για 10 δις ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερα από 5 δις νέα κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι εφικτό με βάση τη συμπεριφορά μέχρι σήμερα των δανειοληπτών, σε πολλά σημεία καλύτερη του αναμενομένου (αρκετοί για παράδειγμα δεν εντάχθηκαν στην αναστολή καταβολών, αν και το εδικαιούντο) αλλά είναι συνάρτηση και του βάρους που θα δώσουν τα τραπεζικά ιδρύματα ειδικά στην ελαχιστοποίηση αυτών των νέων καθυστερήσεων.  Προφανώς απαιτούνται οι κατάλληλες πολιτικές – για παράδειγμα σταδιακή επάνοδος σε κανονικές πληρωμές των δανείων που είναι σήμερα σε αναστολή – για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Επίσης, το πρόγραμμα Γέφυρα, βοηθάει τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, λειτουργώντας για πρώτη φορά προληπτικά, επιδοτώντας τη δόση για 9 μήνες – και οι τράπεζες ενθαρρύνουμε όλους τους δικαιούχους να κάνουν χρήση αυτού του προνομίου”, είπε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διαφυλαχθεί η  κουλτούρα πληρωμών. “Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αποτελεί, επομένως, ευθύνη και του τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και όλων των θεσμικών φορέων να διαφυλάξουμε και να προάγουμε την κουλτούρα πληρωμών. Μέτρα, πολιτικές ή νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο”, είπε.

Τράπεζες και ρευστότητα στην Οικονομία

Το τραπεζικό σύστημα έχει σήμερα και τη ρευστότητα και την τεχνική επάρκεια για να στηρίξει την επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. “Ήδη έχουμε κινητοποιηθεί για να εκταμιεύσουμε ταχύτατα τα νέα προγράμματα ΤΕΠΙΧ 4 και Β’ φάση της εγγυοδοσίας που ξεκινούν άμεσα. Το τραπεζικό σύστημα προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση κυρίως των επιχειρήσεων, αρχικά αυτοτελώς και στη συνέχεια συμμετέχοντας στα κρατικά προγράμματα στήριξης, που –ας μην το προσπερνάμε- κινητοποιούν και ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή κεφάλαια των τραπεζών. Παράλληλα, οι τράπεζες προχώρησαν σε άμεσα μέτρα ανακούφισης πληγέντων πελατών τους με αναστολή της υποχρέωσης αποπληρωμής υποχρεώσεων. Η περίμετρος των αναστολών φτάνει τα 20 δις ευρώ, ενώ λάβαμε –η Eurobank ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία- και ειδικά μέτρα μακροπρόθεσμης αναστολής υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Όλα αυτά τα μέτρα ήταν κρίσιμα για να αποφύγουμε μια οικονομική ερημοποίηση την οποία μπορούσε να προκαλέσει μια πρωτοφανής κατάσταση. Τα μέτρα ήταν αναγκαία αλλά δεν υπάρχει “δωρεάν γεύμα”, είπε ο CEO της Eurobank.

Πέρα από το δημοσιονομικό έλλειμμα που πρέπει να παραμείνει μονοψήφιο ή την επίπτωση στο δημόσιο χρέος, ο κ. Καραβίας επεσήμανε τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-€7δις το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, από -€4δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), στην ανεργία που επίσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και την ύφεση που συνοδεύεται από αποπληθωριστικές πιέσεις. “Αυτά είναι εύλογα, αναμενόμενα στο συγκεκριμένο περιβάλλον, αλλά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό”, τόνισε.

Τα κεφάλαια από το Recovery Fund

Αναφερόμενος στην επάρκεια ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Οικονομίας, ο κ. Καραβίας είπε ότι συνδέεται και με την απορρόφηση των 32 δις από το Recovery Fund και τις άλλες ευρωπαϊκές πηγές. “Χρειαζόμαστε άμεσα ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για την σύνταξη ενός καταλόγου μεγάλων έργων, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά έργων υποδομής, που να μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα”, είπε, επισημαίνοντας ότι η δυσκολία δεν θα είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά στο “να εντοπίσουμε πού θα έχουν οι επενδύσεις το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, για να στηρίξουν βιώσιμα ένα ανώτερο επίπεδο δυναμικού της οικονομίας, και πώς θα ωριμάσουν γρήγορα τα σχέδια, παρακάμπτοντας τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια και διαδικασίες που αποτελούν πάντοτε τροχοπέδη”. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό, είπε, ότι σημειώνεται πρόοδος στην έναρξη των έργων του Ελληνικού, ένα project που η Eurobank έχει υποστηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η απόφαση για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης της χώρας, λέγοντας ότι οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια, για τη λεγόμενη “δίκαιη μετάβαση” δεν οδηγούν μόνο στην αναγκαία συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρέχουν και τη δυνατότητα για μια πραγματική παραγωγική μεταμόρφωση και εκσυγχρονισμό γεωγραφικών περιοχών που ήταν έως σήμερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες και ταυτισμένες αποκλειστικά με την ενεργειακή τροφοδοσία της υπόλοιπης χώρας, όπως στην Κοζάνη, στη Φλώρινα ή στην Αρκαδία. “Από πλευράς επενδυτικού μεγέθους αποτελεί ένα δεύτερο Ελληνικό και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε επενδυτική ευκαιρία. Είναι πολύ θετικό ότι ήδη 15 μεγάλες επενδύσεις στις παραπάνω περιοχές είναι έτοιμες προς υποβολή”.

Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ο κ. Καραβίας είπε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην αντιμετώπιση ιστορικών αδυναμιών, όπως το μείζον ζήτημα των αδειοδοτήσεων και της χωροταξίας, καθώς και οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Thesaloniki Helexpo Forum, εκτιμώντας ότι υπηρετούν την βασική προτεραιότητα της οικονομίας μας, δηλαδή την ανάγκη σταδιακής στροφής, από μέτρα βραχυπρόθεσμης στήριξης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, σε μέτρα πιο μακροπρόθεσμης τόνωσης επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Τα επιτόκια θα πέσουν «αισθητά» μέχρι τις εκλογές

admin

Αυτή είναι πλέον η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο

admin

Έλον Μασκ: Το θυμωμένο μήνυμα στους υπαλλήλους και το καμπανάκι χρεοκοπίας

admin

Κοινωνικό Μέρισμα: Οριστικά χωρίς αίτηση, οι δικαιούχοι και ο μεγάλος κόφτης

admin

ΕΦΚΑ: Από την ψηφιακή σύνταξη στο χαρτοβασίλειο και τους ημετέρους…

admin

Eurobank – Προϋπολογισμός 750 εκατ. ευρώ για δάνεια προς τον τουρισμό

admin

Γερμανία: Αργό ίντερνετ; Πληρώνεις λιγότερα και με το νόμο

admin

Προμήθειες για την Υγεία: Αντιδράσεις για την μετατροπή του ΕΚΑΠΥ σε ιδιωτικού δικαίου

admin

Τα «μυστικά» της αναστολής επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

«Όμικρον»: Συνεχίζει την πτωτική πορεία της η τιμή του πετρελαίου

admin

ΗΠΑ: «Ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινός» παραδέχεται ο Κεντρικός Τραπεζίτης

admin

ΔΕΗ: Ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου

admin