Image default
BLOOMBERG

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ ανοιχτή στο ενδεχόμενο υπέρβασης του πληθωρισμού

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μία στρατηγικής που θα επιτρέπει προσωρινά την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον τρέχοντα στόχο.

Η πολιτική σύμφωνα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες δεσμεύονται να αντισταθμίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό εάν έχουν χάσει για λίγο τον στόχο τους «θα μπορούσε να εξεταστεί», ως μέρος της στρατηγικής αναθεώρησης της ΕΚΤ, δήλωσε η Λαγκάρντ σε διάσκεψη στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη.

«Εάν είναι αξιόπιστη, μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να σταθεροποιεί την οικονομία όταν βρίσκεται στο κατώτερο όριο», είπε. «Αυτό συμβαίνει επειδή η υπόσχεση υπέρβασης του πληθωρισμού αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και επομένως μειώνει τα πραγματικά επιτόκια».

Δεν σχολίασε τις άμεσες προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, αν και σημείωσε ότι η διατήρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό με βάση την αγορά ενδέχεται να «μαλακώσουν».

Euro area has seen consumer-price pressures sliding

Η κεντρική τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ξεκίνησε την πρώτη ολοκληρωμένη αναθεώρησή της σε σχεδόν δύο δεκαετίες στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο λόγω της πανδημίας υπήρξαν καθυστερήσεις. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για τον πληθωρισμό – προς το παρόν «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%» – καθώς και την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann – μιλώντας στην ίδια εκδήλωση – προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν αλλαγές στη στρατηγική της ΕΚΤ. Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του ότι οι αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να θολώσουν τη γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συμφώνησε νωρίτερα αυτό το έτος να αρχίσει να στοχεύει ένα μέσο ρυθμό πληθωρισμού 2%, δίνοντάς του περιθώριο υπέρβασης για να αντισταθμίσει την προηγούμενη χαμηλή απόδοση.

Επίσης, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, έχει ήδη υπογράψει ότι είναι ανοιχτός στο να αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Ενώ η ΕΚΤ αγωνίστηκε εδώ και πολύ καιρό για να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει, η ύφεση ρεκόρ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας έκανε ακόμη πιο δύσκολη την πρόκληση αυτή. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε την πιο απότομη πτώση των τιμών καταναλωτή εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, την Τρίτη.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι τιμές της ζώνης του ευρώ θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθουν ξανά στις αρχές του 2021. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για περισσότερα νομισματικά κίνητρα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει έως και 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δείχνουν τον μέσο όρο του πληθωρισμού μόλις στο 1,3% το 2022, πολύ κάτω από τον στόχο για διαμόρφωση του λίγο κάτω από το 2%.  Η ανατίμηση του ευρώ φέτος καθιστά το έργο πιο δύσκολο, επιβαρύνοντας τις τιμές εισαγωγών.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Elon Musk: Δεν είναι πια ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Ποιος τον εκθρόνισε

admin

Bitcoin: Ενίσχυση του selloff πέριξ των 40.000 δολ. προβλέπουν οι αναλυτές

admin

Michael Burry: Το «μεγάλο σορτάρισμα» του μεγαλοεπενδυτή στις μετοχές της Tesla

admin

Ελον Μασκ: Το σίριαλ με τα tweets για τα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται – Σκαμπανεβάσματα για το Bitcoin

admin

Το μυστικό του CEO που κατάφερε να εκτινάξει την απόδοση της μετοχής της εταιρείας του κατά 5.300%

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι το «Plan A» όλου του κόσμου φέτος

admin

Bill Gates: ‘Ερευνα της Microsoft για σχέση του δισεκατομμυριούχου με υπάλληλο της εταιρείας

admin

Πώς το Facebook βοηθάει τα Zara να πουλήσουν με… βιντεοπαιχνίδια!

admin

Πώς έφθασαν στην Ινδία 50 τρισ. κρυπτονομίσματα Shiba Inu και γιατί προκαλούν ανησυχία στην αγορά crypto

admin

Η αγορά crypto με το βλέμμα στραμμένο στα tweets του Elon Musk – Νέο μήνυμα ενισχύει το Dogecoin

admin

O πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη διαζυγίου στη Βρετανία

admin

Toshiba: Μοιράζει 1,4 δισ. δολάρια στους μετόχους εν μέσω επανεξέτασης της στρατηγικής της

admin