Image default
Διεθνή

Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στη Λιβύη

Ακόμη πιο ενεργό ρόλο φιλοδοξεί να αναλάβει στη Λιβύη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτεται από προσχέδιο που έχουν συντάξει αξιωματούχοι για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη ευρωπαίων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Λιβύη σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, με το σχέδιο να εντάσσεται στη νέα στρατηγικής που επιχειρεί να ακολουθήσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτό καταγράφεται μια σειρά από επιλογές για την χώρα της Βόρειας Αφρικής από την αποστολή συμβούλων έως την απόβαση στρατιωτικής αποστολής με χερσαία και εναέρια μέσα.

Ακόμη, αναφορά υπάρχει στην πιθανότητα στρατιωτικής αποστολής που θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει δικές της επιχειρήσεις στη Λιβύη και μπορεί να αριθμεί από 5.000 έως 10.000 στρατιώτες. Ωστόσο, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η επιλογή αυτή «αποκλείεται στην παρούσα φάση» εξαιτίας των πολιτικών και φυσικών κινδύνων που εγκυμονεί.

Πάντως, ορισμένες από τις άλλες επιλογές που συζητούνται ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για την ΕΕ στο σύνολό της και για οποιοδήποτε προσωπικό που έχει αναπτυχθεί σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, δε, στην εμπλοκή της Τουρκίας με την αυξημένη επιρροή που ασκεί στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις επιλογές

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο περιγράφει τρεις κύριες επιλογές για την ΕΕ σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγήσουν σε τυπική συμφωνία για τη δημιουργία λιβυκού μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης πυρός, με την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια μέσω του πολιτικού προσωπικού που έχει ήδη στη χώρα.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εκεχειρίας υπό τον ΟΗΕ. Στο έγγραφο αναφέρονται διάφοροι τρόποι για μία τέτοια επιλογή, ανάμεσά τους η οικονομική βοήθεια και η προσφορά σε προσωπικό και τεχνογνωσία. Αυτό θα έκανε την παρουσία της ΕΕ πιο ορατή στη χώρα, αλλά χωρίς να έχουν οι Βρυξέλλες τον απόλυτο έλεγχο στις διαδικασίες.

Η τρίτη επιλογή έχει να κάνει με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη με τους κανόνες εμπλοκής του ΟΗΕ και μια ξεκάθαρη στρατηγική αποχώρησης σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Η επιλογή αυτή θα απαιτούσε χρήση του λιβυκού εναέριου χώρου και υποχρεωτική συμμετοχή από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους από ασύμμετρες απειλές στα λιβυκά εδάφη.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ισόβια σε νοσοκόμα που σκότωσε ηλικιωμένους βετεράνους με ινσουλίνη

admin

Ισραήλ: Τι προκάλεσε τη χειρότερη έκρηξη βίας εδώ και χρόνια στην Ιερουσαλήμ;

admin

Μπλίνκεν: Ζήτησα από τον Αμπάς να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ

admin

Δημοσκόπηση-κόλαφος για Μπολσονάρο: Ο Λούλα θα επικρατούσε άνετα στις εκλογές του 2022

admin

SOS από Γκουτέρες: Διπλασιάστε την παραγωγή εμβολίων – Ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά»

admin

Ισραήλ: Για πρώτη φορά παλαιστινιακές ρουκέτες πλήττουν το βόρειο τμήμα της χώρας

admin

Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Δείτε βίντεο

admin

Βραζιλία: Παραμένει η φρίκη με πάνω από 2.000 νεκρούς το 24ωρο

admin

Δυτική Οχθη: Αλλος ένας Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς

admin

Ιταλία: 6.946 κρούσματα κορωνοϊού και 256 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

admin

Ισραήλ: Εντείνει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας – 1500 ρουκέτες εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι

admin

Μπάιντεν: Περιμένουμε καλά νέα για την Colonial τις επόμενες ώρες

admin