Image default
Επιχειρήσεις

Ποιοι αυξάνουν τις προσλήψεις παρά τη λαίλαπα της πανδημίας

Οι όροι και οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει δραματικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί (αρκετές εξ αυτών οριστικά), ενώ πολλοί άλλοι εργαζόμενοι βιώνουν σοβαρές ανατροπές σε ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα να κάνουν ως εργαζόμενοι.

Η αλλαγή στις απαιτήσεις και οι διαφορετικοί τρόποι εργασίας (πχ. τηλεργασία) άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού τοπίου και τα στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων δίνουν τις προβλέψεις τους για το πού θα υπάρξουν ευκαιρίες.

Σε νέα της έκθεση για το εργατικό δυναμικό στη μετά-κορωνοϊό εποχή, η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company διεξήγαγε έρευνα με τη συμμετοχή 800 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών από όλο τον κόσμο, σχετικά με το σε ποιους τομείς σχεδιάζουν να αυξήσουν τις προσλήψεις μετά την πανδημία.

Οι απαντήσεις προέρχονται από ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ινδία και ηνωμένο Βασίλειο και οι προτεραιότητες που περιγράφονται είναι κοινές: Υγεία και ασφάλεια, τεχνολογία και ευέλικτη εργασία.

Αυξανόμενες ευκαιρίες απασχόλησης

Πάνω από 4 στους 5 εργοδότες (ποσοστό 83%) ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να προσλάβουν σε θέσεις των τομέων υγείας και ασφάλειας τους επόμενους μήνες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Οι περισσότερες θέσεις σε αυτές τις κατηγορίες πχ για την παρακολούθηση τήρησης αποστάσεων ή καθαρισμού έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί και γίνονται από ρομπότ.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προσλάβουν περισσότερους επαγγελματίες στους τομείς τεχνολογίας και αυτοματισμού. Οι πιο περιζήτητοι τομείς εξειδίκευσης περιλάμβαναν τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη (35%), την ψηφιακή εμπειρία πελατών (26%), το διαδίκτυο των πραγμάτων (24%) και το cloud (19%).

Η αύξηση αντικατοπτρίζει την ταχεία ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 85% των εταιρειών επιτάχυνε την ψηφιοποίησή τους και το 67% ενίσχυσε τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη λόγω της κρίσης.

Αυξανόμενη ζήτηση για free lancers

Το μεταβαλλόμενο τοπίο στις θέσεις εργασίας πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ευέλικτο ή προσωρινό εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε αύξηση της ζήτησης για συμβασιούχους ή ανεξάρτητους εργαζομένους.

Επτά στα 10 (70%) στελέχη δήλωσαν ότι θα προσλάβουν περισσότερους συμβασιούχους και προσωρινούς εργαζόμενους εντός των επόμενων δύο ετών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η τηλεργασία συνεχίζει να αυξάνεται

Η ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας προκάλεσε επίσης μια μετατόπιση στις αντιλήψεις των στελεχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 15% των στελεχών αναφέρει ότι το 1/10 του εργατικού δυναμικού τους θα μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα – πριν την πανδημία το ίδιο υποστήριζε το 8% των στελεχών.

Ο αριθμός των εργοδοτών που εμφανίζονται πρόθυμοι να προσλάβουν κόσμο ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ωστόσο, αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία (20%) και με χαμηλότερο ρυθμό στην Κίνα (4%). Όσο για την επέκταση των πολιτικών τηλεργασίας πέραν των δύο ημερών την εβδομάδα ήταν λιγότερο δημοφιλής στους εργοδότες, ελκυστική μόλις για το 7%.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η έρευνα της McKinsey, για τις ΗΠΑ πένω από το 60% των εργαζομένων δεν μόρεί να εργαστεί εξ αποστάσεως. Όπως αναφέρει επίσης «σε λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, το  ποσοστό των εργαζομένων που δεν μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία, αυξάνεται ακόμα περισσότερο».

Σχετικα αρθρα

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

admin

Σημαντικό για τον ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει τα τρέχοντα επίπεδα

admin

Tα 2 νέα εταιρικά ομόλογα που έρχονται- Πόσα κεφάλαια έχουν αντληθεί από την λειτουργία του θεσμού

admin

ΟΠΑΠ: Από τις 3 Αυγούστου η πληρωμή για το μέρισμα

admin

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ στα 90ά γενέθλιά του (pics)

admin

ΗΠΑ – ΕΕ: Προς το παρόν, οι τιμωρητικοί δασμοί ρίχνουν αυλαία

admin

Elevate Greece: Τι δείχνουν τα πρώτα στατιστικά για το οικοσύστημα των startups

admin

ΑΔΜΗΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2021

admin

Ουδέν νεότερο από το χρηματιστηριακό μέτωπο

admin

Όμιλος IDEAL: «Πράσινο φως» για την ΑΜΚ με συνολική αξία διάθεσης 56,1 εκατ. ευρώ

admin

Νέα διεθνής διάκριση για την Profile Software από την Chartis

admin

IDEAL: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €56,1 εκατ.

admin