Image default
Πολιτική

Τραβά το σχοινί η Τουρκία: Σε εντελώς τουρκική υφαλοκρηπίδα η Navtex για το Ορούτς Ρέις

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις εμπρηστικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας για την παράνομη Navtex και την έξοδο του Ορούτς Ρέις από το λιμάνι της Αττάλειας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εγκαλεί την Αθήνα για ισχυρισμούς αβάσιμους και ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφέρει επίσης ότι το τουρκικό Ορούτς Ρέις μετά τη συντήρηση συνεχίζει τις έρευνες από εκεί που τις σταμάτησε «εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της  Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις ενστάσεις της Ελλάδας και χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικούς» τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Τέλος, καλεί την Αθήνα να τερματίσει  τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες «που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και  κυρίως με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

“Το πλοίο μας το Ορούτς Ρείς, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής, ξεκίνησε τις  δραστηριότητες σεισμικών ερευνών, από εκεί που σταμάτησε. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη δήλωση του επανέλαβε τις αντιρρήσεις του  επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενο αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι απαράδεκτες οι ενστάσεις προς  τη χώρα μας επειδή δραστηριοποιείται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή  της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτές οι αντιρρήσεις βασίζονται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιες ζώνες ευθύνης που  ενσωματώνονται  στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Ο ισχυρισμός της  Ελλάδας, ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής ευθύνης δεν συμβαδίζει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, να τερματίσει  τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και  κυρίως με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας”.

- -

Σχετικα αρθρα

Επίσκεψη Καλαφάτη στον φράχτη του Έβρου: «Εδώ χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας»

admin

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα

admin

Κομισιόν: Βασικό θέμα διαφωνίας με την Τουρκία είναι το Κυπριακό, η πρόταση για τα δύο κράτη δεν είναι αποδεκτή

admin

Μητσοτάκης: Βγαίνουμε από μια δοκιμασία – Δεσμεύομαι για νέο δημόσιο, ποιοτικό ΕΣΥ

admin

ΟΗΕ – Τζέιν Λουτ: Ρευστή η κατάσταση στο Κυπριακό – Δεν υπάρχει πρόοδος

admin

Πιερρακάκης στο Politico: Με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής

admin

Μάκης Βορίδης: Δεν είναι άποψή μας το «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ…»

admin

Μητσοτάκης: Ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία

admin

Τζανακόπουλος: Έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Αυτοψία Χατζηδάκη σε ΕΦΚΑ- Από τους 35 υπαλλήλους βρήκε μόλις 21 (audio)

admin

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% στα 5 νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας μεταναστών

admin

Πελώνη: Το μεσημέρι το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό

admin