Image default
Επιχειρήσεις

ΕΔΑ Αττικής: Eπενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της πόλης

Ραγδαία ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Αττική σχεδιάζει η ΕΔΑ Αττικής προβλέποντας συνολικές επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων έως το 2024 και  αύξηση των μετρητών στους  240.000 από 139.000  πέρσι.

Σήμερα, η εταιρεία ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου που βρίσκεται  κάτω από την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Υποδομών, εξυπηρετεί 400.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.500 επιχειρήσεις και 720 μεγάλους πελάτες. Σύμφωνα με την διοίκηση, μέσα από τις νέες επενδύσεις η ΕΔΑ Αττικής θα αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του δικτύου στο 66% την επόμενη τετραετία από 58% που είναι σήμερα και την διείσδυση στα οικιακά κτίρια στο 50% από 41% το 2020.

Η ΕΔΑ Αττικής τελεί εν αναμονή του ρυθμιστικού πλαισίου από την ΡΑΕ για τα τιμολόγια των δικτύων διανομής (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ), τα οποία θα επηρεάσουν  και την επενδυτική πολιτική του επόμενου διαστήματος. Όπως ανέφερε πρόσφατα στο Athens Investment Forum, ο Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της εταιρείας, κ. Παντελής Βογιατζής, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους κανόνες για όλους.

Το νέο αυτό πλαίσιο ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική των εκπτώσεων στα τέλη διασύνδεσης και την επιδότηση στις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Πρόσφατα το ΥΠΕΝ, ανακοίνωσε και νέο πρόγραμμα επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων με πόρους ύψους 4,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η ΕΔΑ Αττικής εντατικοποιεί τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του παλιού δικτύου στο κέντρο της Αθήνας  σε μήκος 31,5 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο μεταλλικών αγωγών που είχε κατασκευαστεί από την ΔΕΦΑ, την περίοδο 1930 -1980 ενώ προβλέπεται η κατάργηση 31,8 χιλιομέτρων.

Παράλληλα η εταιρεία, ενισχύει την εξωστρέφειά της προχωρώντας σε συμπράξεις με ιδιώτες, δήμους και περιφέρειες για την χρηματοδότηση έργων εκτός του προγράμματος ανάπτυξης. Η ΔΕΔΑ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Ραφήνας Πικερμίου για την διασύνδεση της Ανατολικής Αττικής και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Επίσης, έχει αναπτύξει συνεργασία με την ΔΕΔΑ για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των δικτύων φυσικού αερίου σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Κορινθία, και την Εύβοια με την υποστήριξη δύο νέων σταθμών λειτουργίας σε Λαμία και Οινόφυτα. Η συνεργασία επεκτείνεται και στην εκπόνηση μελέτης του σχεδιασμού για τη δημιουργία νέου δικτύου διανομής σε 13 πόλεις, σε 3 Περιφέρειες. Παράλληλα αναπτύσσεται το δίκτυο απομακρυσμένων περιοχών μέσω CNG.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει επίσης στην επέκταση του δικτύου της στις εγκαταστάσεις του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό αλλά και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του λιμανιού (Piraeus Container Terminal, κτίρια διοίκησης και τεχνικής εξυπηρέτησης, επέκταση του σταθμού επιβατών και κρουαζιέρας).

Σχετικα αρθρα

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

admin

Σημαντικό για τον ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει τα τρέχοντα επίπεδα

admin

Tα 2 νέα εταιρικά ομόλογα που έρχονται- Πόσα κεφάλαια έχουν αντληθεί από την λειτουργία του θεσμού

admin

ΟΠΑΠ: Από τις 3 Αυγούστου η πληρωμή για το μέρισμα

admin

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ στα 90ά γενέθλιά του (pics)

admin

ΗΠΑ – ΕΕ: Προς το παρόν, οι τιμωρητικοί δασμοί ρίχνουν αυλαία

admin

Elevate Greece: Τι δείχνουν τα πρώτα στατιστικά για το οικοσύστημα των startups

admin

ΑΔΜΗΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2021

admin

Ουδέν νεότερο από το χρηματιστηριακό μέτωπο

admin

Όμιλος IDEAL: «Πράσινο φως» για την ΑΜΚ με συνολική αξία διάθεσης 56,1 εκατ. ευρώ

admin

Νέα διεθνής διάκριση για την Profile Software από την Chartis

admin

IDEAL: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €56,1 εκατ.

admin