Image default
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν έκανε καμία ενέργεια για να προκαλέσει την Τουρκία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή «Special Report» του ΑΝΤ1 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πρώτη πολίτης της χώρας αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο ταξίδι που πραγματοποίησε στο Καστελλόριζο, καθώς και για τις εντάσεις με τη γειτονική χώρα.

Ο Αντώνης Φουρλής ακολούθησε την κυρία Σακελλαροπούλου στο πρόσφατο ταξίδι της στο Καστελλόριζο, και μίλησε μαζί της για το πώς οραματίζεται τον ρόλο της ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Δεν αισθάνομαι διαφορετικά», αναφέρει χαρακτηριστικά για τη γυναικεία πρωτιά στο ύπατο αξίωμα της χώρας και εξηγεί: «Οι γυναίκες έχουμε την ενσυναίσθηση, έχουμε έναν άλλο τρόπο να διαχειριζόμαστε τον λόγο», συνεχίζει. «Μπορούμε να περνάμε μηνύματα με διαφορετικό τρόπο».

Από το Καστελλόριζο, στο οποίο ταξίδεψε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «άνθρωπος της έντασης» αλλά σε ερώτηση για δημοσιεύματα που είχαν διατυπώσει ενστάσεις – προ της εκλογής της – για την ανάδειξη μιας γυναίκας Προέδρου σε περίοδο έντασης με την Τουρκία απάντησε ευθέως:

«Ο,τιδήποτε χρειαστεί να κάνει και να πει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτό μπορεί να γίνει, δεν συνδέεται καθόλου με το φύλο».

Η Πρόεδρος αποκάλυψε στο «Special Report» πως θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να προκαλέσει την Τουρκία ενώ προσέθεσε ότι «οι λαοί δεν ευημερούν μέσα στην ένταση αλλά στη σταθερότητα και στην ηρεμία».

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στην διαδρομή της στο δικαστικό σώμα, την σχέση της με την πολιτική, την οπτική που έχει πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και την διαφορετικότητα, τη νέα γενιά, για την πρόθεσή της – μετά από ένα διάστημα χαμηλού προφίλ λόγω πανδημίας – να έχει μία ενισχυμένη δημόσια παρουσία ενώ αναφέρθηκε και στην κόρη της.

sakellaropoulou1

Για τη γυναικεία πρωτιά στο αξίωμα της προέδρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν αισθάνομαι διαφορετικά. Δεν ξέρω αν η εικόνα που δίνω, ελπίζω ότι είναι ίσως διαφορετική γιατί οι γυναίκες έχουμε την ενσυναίσθηση, έχουμε έναν άλλο τρόπο να διαχειριζόμαστε τον λόγο και με τη συμπεριφορά μας και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι λίγο κι εγώ, προκαλούμε έτσι κάποια άλλα αισθήματα στους γύρω μας. Μπορούμε να περνάμε μηνύματα με διαφορετικό τρόπο.

Για την ένταση με την Τουρκία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Προ της εκλογής σας, ακόμα κι αυτό γράφτηκε, ακούστηκε ότι δηλαδή θα είναι περίεργο ή δύσκολο για την Ελλάδα να έχει γυναίκα Πρόεδρο της δημοκρατίας σε μια περίοδο που η ρητορική του Ερντογάν ή της Τουρκίας είναι οξύτατη και επιθετική και πολεμική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι πρώτα απ όλα, ότι ο,τιδήποτε χρειαστεί να κάνει και να πει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτό μπορεί να γίνει, εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός και δεν συνδέεται καθόλου με το φύλο. Από εκεί και πέρα εγώ είχα αντιληφθεί ότι έγινε μάλλον πολύ θετικά δεκτή η πρόταση σε μια γυναίκα να είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας, σε μένα συγκεκριμένα, οπότε αντιλαμβάνομαι και απ’ ότι θα δείτε στην Ευρώπη θεωρήθηκε ότι είναι μια κίνηση που δείχνει πόσο η Ελλάδα στα θέματα ισότητας κάνει βήματα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Σας κατηγορούν ότι εσείς ερχόμενη στο Καστελόριζο προκαλείτε ένταση. Είστε άνθρωπος της έντασης γενικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό βέβαια δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά δεν θα το έλεγα και σίγουρα δεν θα ήθελα να είμαι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνθρωπος της έντασης. Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί ποτέ ένα ταξίδι Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο αυτό να προκαλέσει οποιαδήποτε ένταση στην ελληνική επικράτεια όταν ταξιδεύει. Εγώ έγινα Πρόεδρος τον Μάρτιο, ανέλαβα τα καθήκοντά μου και λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσα να ταξιδέψω αρκετά προς το παρόν, γιατί βέβαια θέλω να ταξιδέψω ει δυνατόν σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι όχι μόνο επιθυμία μου αλλά και υποχρέωση μου συνταγματική θα έλεγα. Το ταξίδι εδώ λοιπόν έγινε για να τιμήσω τον τόπο. Ήταν ένα απολύτως ειρηνικό ταξίδι νομίζω από πλευράς μου και αυτό το μήνυμα θέλησα να περάσω, ήταν μήνυμα στήριξης στο Καστελόριζο και στην τοπική κοινωνία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Γενικότερα στη ζωή όμως η ένταση και η σύγκρουση είναι εργαλεία για να επιλύουμε προβλήματα; Όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, οπουδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι ο άνθρωπος ως έλλογο ον λύνει τις διαφορές του πάντα με ειρηνικό τρόπο, αυτό είναι το ζητούμενο. Υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχει ο διάλογος, υπάρχει τρόπος να συνεννοούμαστε όπως κάνουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Η ένταση είναι κάτι που πρέπει πάντα σε όλα τα επίπεδα να αποφεύγουμε. Απλώς βέβαια στην πολιτική και στις σχέσεις μάλιστα δύο χωρών που έχουν μια μακρά ιστορία και μια βαριά ιστορία θα έλεγα. Όταν ο μη γένοιτο φτάσει κανείς σε κάποια σημεία, προφανώς θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, εάν ο,τιδήποτε χρειαστεί να γίνει. Η Ελλάδα σε αυτή την ιστορία με την Τουρκία φυσικά δεν έκανε καμία ενέργεια κλιμάκωσης. Αυτό που θέλω είναι πάντα ο διάλογος γιατί η ένταση δεν είναι καλή για κανένα. Οι λαοί δεν ευημερούν μέσα στην ένταση. Οι λαοί ευημερούν στη σταθερότητα και στην ηρεμία για να μπορούν να βαδίσουν έτσι προς το μέλλον.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Οι προσωπικές σχέσεις ακόμα και μεταξύ ηγετών, παίζουν ρόλο; Εκεί μπορεί να κάνει διαφορά μια γυναίκα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, οι προσωπικές σχέσεις απ’ ότι έχω αντιληφθεί παίζουν ρόλο και φυσικά ο καθένας με την προσωπικότητά του και με την ενσυναίσθηση που μπορεί να διαθέτει, με τους χειρισμούς που μπορεί να κάνει. Μπορεί να παίξει ρόλο.

sakellaropoulou2

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διακρίσεις

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Έχετε κάνει δηλώσεις που έχουν συζητηθεί πολύ για το μεταναστευτικό, για την ισότητα των φύλων, για τα δικαιώματα των ανθρώπων, δηλώσεις που είναι έξω από τον τρέχοντα πολιτικό λόγο. Αυτό ήταν επιλογή ή μια αυθόρμητη κίνηση σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακριβώς αυθόρμητη δεν ήταν. Πάντως ο καθένας είναι η προσωπικότητα του. Εγώ δεν ήμουν πολιτικός. Έχω μια άλλη πορεία διαγράψει. Και η αντίληψη που έχω για τα δικαιώματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα των φύλων, για όλα τα θέματα στα οποία έχω τοποθετηθεί και ενδεχομένως χρειαστεί στο μέλλον, νομίζω ότι βλέπω με μια, μέσα από μια άλλη προοπτική τα καθήκοντά μου και τον τρόπο που μπορώ να ασχολούμαι με τα θέματα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε ότι πρέπει να συγκρατηθείτε; Για να μην ανεβάσετε τους τόνους ή για να μην διαφωνήσετε ανοιχτά με κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το έχω νιώσει προς το παρόν.

Για τη νέα γενιά των Ελλήνων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι νέοι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι να μας δώσουν, τις ιδέες τους, τα όνειρά τους και νομίζω ότι δίνουν, έχουν μια άλλη δυναμική που βοηθάει εμάς που σιγά σιγά μεγαλώνουμε. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και ιδίως στην Ελλάδα και παγκόσμια βέβαια. Αλλά στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση και τώρα με την πανδημία. Πιστεύω ότι αυτή η γενιά στην οποία ανήκει και η κόρη μου, για παράδειγμα, σε αυτά τα παιδιά στερήσαμε κάποια πράγματα, γιατί τους αφήσαμε προβλήματα πολλά και οφείλουμε κάτι να τους δώσουμε νομίζω πάνω σε αυτό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Το Σύνταγμα το γνωρίζετε καλύτερα από μένα ορίζει ισονομία, ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Αλήθεια, αυτά τα παιδιά εδώ στο Καστελλόριζο για εσάς ξεκινούν από μια ίση γραμμή με τα παιδιά σε ένα μητροπολιτικό Κέντρο στην Αθήνα, για να διεκδικήσουν την ευκαιρία τους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια κενά και οπωσδήποτε οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση είναι πάντα ένα ζητούμενο. Αλλά έχω την εντύπωση ότι σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και ακριβώς επειδή στην Ελλάδα, υπάρχει απόλυτα αυτή η αίσθηση, γιατί η μισή Ελλάδα είναι η Στερεά και η άλλη μισή είναι νησιωτική χώρα. Και έχουμε πολλά μικρά νησιά, αλλά και άλλα απομακρυσμένα μέρη και σε ορεινούς τόπους για παράδειγμα ορεινά χωριά, όπου εκεί οφείλουμε να προσφέρουμε. Νομίζω λοιπόν ότι και αυτά τα παιδιά ιδίως με την πρόοδο της τεχνολογίας και με το μεράκι των εκπαιδευτικών, μπορούν να έχουν τις ευκαιρίες τις ανάλογες, απόλυτα ίσες ίσως όχι, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να τις έχουν αυτές τις ευκαιρίες και φαίνεται πολλές φορές από το πόσο καλά αποτελέσματα έχουν μετά στη συνέχεια στις σπουδές τους.

Για την πρόθεσή της να έχει δημόσια παρουσία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ: Αισθάνεστε ότι ίσως έχει φτάσει η στιγμή να σας γνωρίσουν καλύτερα και οι Έλληνες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι ούτε αυτό το κάνω σκόπιμα. Τα πράγματα έρχονται με τον τρόπο που μπορούν να έρθουν, η συγκυρία. Γιατί με την πανδημία ήμουν αρκετά περιορισμένη, στο διάστημα που πέρασε μετά την ορκωμοσία μου, ήμασταν όλοι πολύ περιορισμένοι. Τώρα νομίζω ανάλογα με τις συνθήκες, επικοινωνώ με δημοσιογράφους, ταξιδεύω, έρχομαι σε επαφή κυρίως με αυτό που με ενδιαφέρει, με την τοπική κοινωνία, με τον ελληνικό λαό. Και θα προχωρήσω έτσι.

Ειδήσεις σήμερα: 

 

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: 13 χρόνια για τον Μιχαλολιάκο και το διευθυντήριο προτείνει η εισαγγελέας – Ισόβια για Ρουπακιά

Κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο: Τρεις τραυματίες και μεγάλες καταστροφές – Δείτε βίντεο

ΕΛ.ΑΣ.: Ηρωίνη βάρους 102 κιλών σε διαμέρισμα στην Αθήνα! – Δείτε βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιπυρική προστασία: Έμφαση και στην πρόληψη – Τα μέτρα αναλυτικά

admin

Αλλάζουν όλα στον αντιπυρικό σχεδιασμό: Περιπολίες μόνο από τον στρατό, έρχονται πυροσβέστες από έξι χώρες της ΕΕ

admin

Σχοινάς: Φινλανδία, Σουηδία και Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αποδείξουν τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια

admin

Η οικονομία στο βασικό μενού του υπουργικού που συνεδριάζει αύριο

admin

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

admin

Υπερψηφίστηκε ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος – «Ναι» στην τροπολογία για την ενίσχυση έως 600 ευρώ

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Στο τέλος όλα θα αποκαλυφθούν

admin

Συνάντηση Καλαφάτη με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα

admin

Με τσαμπουκάδες και απειλές αντέδρασε ο Τσαβούσογλου στην επιστολή της Ελλάδος στον ΟΗΕ

admin

Συνεδριάζει την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο- Τα θέματα που θα συζητηθούν

admin

«Βεντάλιες» στην Ισπανία, «κόφτες» στα κλιματιστικά στην Ιταλία – Έρχεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας και στην Ελλάδα

admin

Μητσοτάκης: Τουρκική προκλητικότητα και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Βαυαρό πρωθυπουργό

admin