Image default
Επιχειρήσεις

«Φιλί ζωής» από το Facebook στο θρυλικό κτίριο όπου «έσπασε» o κώδικας του Χίτλερ

Δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών έλαβε από το Facebook το θρυλικό Bletchley Park, όπου στεγαζόταν το άκρως απόρρητο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου  Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικονομική «ανάσα» στο Bletchley Park, το οποίο είναι πλέον εθνικό μουσείο πληροφορικής, ήρθε μετά από δήλωση των υπευθύνων, κάνοντας λόγο για μείωση των εσόδων του κατά 95% από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Παρά την επανέναρξη της λειτουργίας του στα μέσα Ιουλίου, ο μειωμένος αριθμός των επισκεπτών προκάλεσε έλλειμμα 2 εκατομμυρίων λιρών στα φετινά του έσοδα. 

«Είμαστε ευγνώμονες στο Facebook για τη γενναιόδωρη δωρεά τους. Με αυτή τη σημαντική υποστήριξη, το Bletchley Park Trust θα είναι σε καλύτερη θέση, ώστε να διατηρήσει τις πόρτες του ανοιχτές για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ίαν Στέιντεν, διευθύνων σύμβουλος του Bletchley Park.

Βρίσκεται περίπου 55 μίλια βόρεια του Λονδίνου και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στεγαζόταν το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, όπου ο Άλαν Τούρινγκ συντέλεσε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, όντας ο προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma, επιτρέποντας στους Βρετανούς να παρακολουθούν μηνύματα και πληροφορίες σχετικά με το πού σκοπεύουν να επιτεθούν τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο Bletchley Park, οι μηχανικοί  Άλαν Τούρινγκ και Γκόρντον Γουέλτσμαν έδειξαν τις δυνατότητες μηχανοποίησης της αποκρυπτογράφησης, ενώ ο Τόμι Φλάουερς και η ομάδα του δημιούργησαν τον πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό ψηφιακό υπολογιστή στον κόσμο.

Ως η γενέτειρα της σύγχρονης πληροφορικής, το Bletchley Park προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το 2019, περίπου 280.000 άτομα το επισκέφθηκαν, ενώ πάνω από 47.000 συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Το μουσείο, το οποίο επιβιώνει μέσω ιδιωτικών χορηγιών, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δωρεά του Facebook τα επόμενα δύο χρόνια για να εμπλουτίσει τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, καθώς και την αποπληρωμή των λειτουργικών του εξόδων, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών του προσωπικού που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε απολυθεί.

Ο Στίβεν Χάτς, αντιπρόεδρος του Facebook για τη Βόρεια Ευρώπη, δήλωσε: «Τα ιστορικά επιτεύγματα του Άλαν Τούρινγκ και της ομάδας Bletchley έχουν ωφελήσει όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook».

Κολοσσοί όπως το -, η Goldman Sachs και η British Telecom έχουν επίσης υποστηρίξει το Bletchley Park μέσω χορηγιών.

Το Bletchley Park έχει επίσης υποβάλει αίτηση για κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκτησης Πολιτισμού 1,75 δισεκατομμυρίων και αναμένει την τελική απόφαση.

Σχετικα αρθρα

Εκρηξη κερδών με αύξηση 422% στην τριετία για τη ΦΑΓΕ

admin

Τα βαρίδια στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

admin

Παπουτσάνης: ΓΣ στις 17 Απριλίου- Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

admin

Interwood: Από 29/4 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Παπουτσάνης: Στις 17 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

«Πράσινο φως» στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Interwood

admin

ΕΧΑΕ: Καθαρά κέρδη €13 εκατ. το 2023-Μέρισμα €0,24 ανά μετοχή

admin

ΕΧΑΕ: Αύξηση 58% στα καθαρά κέρδη το 2023, διανέμει μέρισμα €0,24

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωδέκατη Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2018

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωδέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

admin

CNL Capital: Πραγματοποίησε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €725.000

admin

Mytilineos: «Πράσινο φως» στη ΓΣ για αγορά ιδίων μετοχών

admin