Image default
Πολιτική

Φίλης σε ΣΚΑΪ: Πώς ο εγκλωβισμένος Ερντογάν προσπαθεί να εγκλωβίσει και την Ελλάδα

Επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι να προσέλθει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με τους όρους της Τουρκίας, τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.

Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη από το στάτους κβο που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αυτός ήταν ένας από τους λόγος που ανέλαβε την προκλητική και ευθέως επιθετική πρωτοβουλία για τη χώρα μας, με την επαναφορά του Ορούς Ρέις.

«Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία, ναι μεν είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση δύσκολη για τον πρόεδρο Ερντογάν, από την άλλη όμως προσπαθεί να εγκλωβίσει και εμάς σε μια αντίστοιχη κατάσταση», τόνισε.

Ειδικότερα, ο Φίλης τόνισε πως η Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα «να είναι αυτή που θα χτυπήσει πρώτη», κάτι το οποίο προφανώς πάση θυσία πρέπει να αποφύγει η Αθήνα και έχει αποδείξει ότι επιχειρησιακά είναι σε θέση να το αποτρέψει.

Από την άλλη, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει και η κόκκινη γραμμή που είναι να επιχειρήσει να εισέλθει το Ορούτς Ρέις σε μια περιοχή μέσα από τα 12 μίλια από το Καστελόριζο.

«Φανταστείτε όμως αν το Ορούς Ρεις βρεθεί μέσα από τα 12 μίλια και κάνει σεισμικές έρευνες σε υφαλοκρηπίδα, η οποία δεν θα είναι πλέον σε αμφισβητούμενη περιοχή αλλά, θα είναι καθαρά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμη και αν αυτή δεν είναι καθορισμένη», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο.

Ας μην εγκλωβιζόμαστε στις κυρώσεις

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε ότι το αντικειμενικό πρόβλημα για την ελληνική διπλωματία είναι πως οι όποιες κυρώσεις ληφθούν, όχι αύριο ή μεθαύριο αλλά σε βάθος χρόνου, αν είναι πολύ σκληρές δεν θα υπάρξει ομοφωνία και αν είναι ήπιες, τότε δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα πρέπει να βγει από την κατάσταση εγκλωβισμού στις κυρώσεις, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά και να εξετάσει άλλες επιλογές, σε διμερές επίπεδο με διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα και προφανώς με τον αμερικανικό παράγοντα.

- -

Σχετικα αρθρα

Ο Δένδιας ενημερώνει τους εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων

admin

Τσίπρας: Το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

admin

Απάντηση Υπ. Παιδείας στις δηλώσεις Τσίπρα

admin

Επικοινωνία Δένδια με τον Εμιρατινό ομόλογό του για περιφερειακές εξελίξεις

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιάνσα: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να την απειλεί

admin

Γερουσιαστής ΗΠΑ – Φόρουμ Δελφών: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

admin

Γεννηματά: Πέντε προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα στα σχολεία

admin

ΥΠΕΞ για επεισόδια σε Ιεροσόλυμα: Έκκληση σε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη χρήση βίας

admin

La Repubblica: Η Ιταλία θέλει μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό

admin

Κ.Τασούλας: Η βελτίωση της ζωής των πολιτών αντίδοτο στα fake news

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

admin

Πάιατ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο

admin