Image default
Οικονομία

Μίχαλος: Η Τουρκία δυναμιτίζει την ειρήνη και την οικονομία στην Ε.Ε.

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε κατά τις εργασίες μέσω τηλεδιάσκεψης της ΓΣ των Ευρωεπιμελητηρίων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της η γείτονα χώρα θέτει σε κίνδυνο, εκτός από τη σταθερότητα και την ειρήνη, και την οικονομία στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έθεσε εκτός ημερησίας διατάξεως τις τουρκικές παραβάσεις στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της αυτές η Τουρκία δυναμιτίζει κάθε διαπραγμάτευση τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο για την σύνδεσή της με την Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε:

“Σε αυτήν εδώ τη γενική συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων δεν θα  μπορούσα να μη θίξω για μια ακόμη φορά το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας και να καλέσω εσάς, ως εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας αλλά και ως συμβούλους των κυβερνήσεων σας επι ζητημάτων οικονομίας, να σταματήσουμε να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Το πρόβλημα υπάρχει, το δημιουργεί η Τουρκία και δεν είναι μόνο πολιτικό όπως λανθασμένα έχει αναφέρει ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων.

Είναι ένα πρόβλημα που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και πρέπει και εμείς να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιλυθεί.

Όσο η Τουρκική κυβέρνηση προβαίνει σε πολεμικές ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των θαλασσών, η σταθερότητα και η ειρήνη απειλείται και μαζί κινδυνεύει και η οικονομία.

Και στην προηγούμενη ΓΣ σας έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά όπως αποδείχθηκε υποτιμήσατε το πρόβλημα, όπως δυστυχώς κάνει και η ηγεσία της Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, που απέτυχε παταγωδώς να φέρει σε πέρας την προσπάθεια διαμεσολάβησης για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εμείς ως επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες οφείλουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα την εικόνα και να εκτιμούμε τις καταστάσεις και να προβλέπουμε τι αυτές μας επιφυλάσσουν και να λαμβάνουμε μέτρα.

Βεβαίως θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο η τουρκική αντιπροσωπεία στα Ευρωεπιμελητήρια να μπορεί να παρέμβει ή έστω να εκφράσει άποψη για την στάση της κυβέρνησης του, καθώς είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται και για την πιο δημοκρατική κυβέρνηση ιδιαίτερα σε όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα απειλεί την ειρήνη και κατά συνέπεια και την οικονομία και πρέπει να καταδικαστεί. Και όσοι νομίζουν ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια αυταπατώνται. Οι εντάσεις, η αστάθεια, πόσο μάλλον δε πολεμικά επεισόδια δεν εξυπηρετούν κανέναν. Και η υπόθεση της Τουρκίας φυσικά δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό ζήτημα. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν συνεχιστεί ή ακόμη και οξυνθεί η κατάσταση. Η υπόθεση αφορά το σύνολο της ΕΕ και φυσικά και εμάς τους επιχειρηματίες.

Ας πράξουμε πριν είναι αργά…”.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Μίχαλο, ο Κύπριος εκπρόσωπος στα Ευρωεπιμελητήρια και  γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακής ανέφερε ότι προσυπογράφει και συμπαρίσταται με την άποψη του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, καθώς η τουρκική συμπεριφορά, πέρα από την πολιτική αστάθεια στην περιοχή, δημιουργεί αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και οι επιχειρήσεις και των δύο χωρών επηρεάζονται.

Στη δευτερολογία του και απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου εκπροσώπου, ο οποίος επέμενε περί πολιτικού ζητήματος που δεν έπρεπε να τεθεί στη ΓΣ των Ευρωεπιμελητηρίων, ο κ. Μίχαλος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες τις τελευταίες εβδομάδες εάν όχι μήνες. Ενώ, υπενθύμισε στον Τούρκο εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δε θα πρέπει να γίνει εφόσον συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά. Για αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως τα Ευρωεπιμελητήρια.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι. Θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά και πρέπει να πάρουμε θέση και μέτρα ως επιχειρηματίες αλλά και οικονομικοί σύμβουλοι των κυβερνήσεών μας. Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτό” τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικα αρθρα

Μ. Γαρδικιώτης (ΓΕΩΤΕΕ) στο Naftemporiki TV: «Οι υδροπονικές εγκαταστάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους»

admin

Πλημμύρες: Μέχρι σήμερα η πρώτη αρωγή του 2023 φτάνει τα 171 εκατ.

admin

ΚΚΕ για αύξηση κατώτατου μισθού: Συγκάλυψη στην πραγματική ληστεία σε βάρος του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος

admin

ΕΒΕΑ – κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

admin

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

admin

Σδούκου: Εντός Απριλίου οι πρώτες αποφάσεις για τις ΑΠΕ

admin

«Τουρισμός για όλους»: Παράταση για τα voucher – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

admin

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ) για κατώτατο μισθό: Χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει

admin

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin