Image default
Ευρώπη

ΠΟΕ: H ΕΕ μπορεί να προβεί σε αντίποινα ύψους 4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για την επιδότηση των Boeing

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επέτρεψε στην ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αξίας έως και 4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, ως αντίμετρο για παράνομες επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα βασίζεται σε προηγούμενα πορίσματα του ΠΟΕ που κρίνουν ότι οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing είναι παράνομες βάσει της νομοθεσίας του ΠΟΕ.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων δήλωσε σχετικά: «Αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων στην Ευρώπη. Θα προτιμούσα να μην φτάσουμε μέχρι εκεί —οι επιπλέον δασμοί δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον των δύο πλευρών, ιδίως ενώ προσπαθούμε να ανακάμψουμε από την ύφεση λόγω της Covid-19. Είμαι σε επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό μου, πρέσβη κ. Lighthizer, και ελπίζω οι ΗΠΑ τώρα να μειώσουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι στις εξαγωγές της ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε θετική δυναμική τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη και θα μας βοηθούσε να βρούμε κοινό έδαφος σε άλλους βασικούς τομείς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται αποφασιστικά για αυτό το αποτέλεσμα. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να επιβάλουμε παρόμοιους δασμούς. Ενώ είμαστε πανέτοιμοι για αυτή τη πιθανότητα, δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Πέρυσι τον Οκτώβριο, κατόπιν παρόμοιας απόφασης του ΠΟΕ σε παράλληλη υπόθεση για τις επιδοτήσεις της Airbus, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε εξαγωγές της ΕΕ αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ως αντίποινα. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ να καταργήσουν επιζήμιους δασμούς που επιβαρύνουν χωρίς λόγο τον βιομηχανικό και τον γεωργικό τομέα.

Η ΕΕ έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ενώ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και εμπλέκει τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να μπορέσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων αντιποίνων σε περίπτωση που δεν υπάρχει προοπτική εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης.

Ο εν λόγω σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του καταλόγου των προϊόντων που θα υπόκεινται σε πρόσθετους δασμούς της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ απαντά στον κινεζικό «δρόμο του μεταξιού»

admin

Βρυξέλλες: Παρεμβάσεις της Λίνας Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

admin

Η Λετονία ζητά μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από τη ρωσική απειλή

admin

«Ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια»: Ο στόχος της ΕΕ για πράσινο υδρογόνο κάτω από 2 €/κιλό μέχρι το 2030

admin

Οι υπουργοί της ΕΕ εγκρίνουν συστάσεις για μικτή μάθηση ως απάντηση στην πανδημία

admin

ECDC: Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με την «Όμικρον» σε 10 κράτη-μέλη

admin

Γαλλία: «Παράθυρο» ευκαιρίας για συμβιβασμό με τη Γερμανία σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

Ποιο είναι το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ κατά τον Τουσκ;

admin

ΕΕ- covid: Η επίτροπος Υγείας ζητεί ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό μεταλλάξεων

admin

ΕΥ: Ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κεφαλαίων

admin

Καθυστερήσεις και «τρύπες» στον εμβολιασμό με τρίτη δόση προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση

admin

Β. Μακεδονία: Ο κορονοϊός κατασκευάστηκε «για να ελέγχει τους ανθρώπους» πιστεύουν οι περισσότεροι

admin