Image default
Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες η τουρκική παραβατικότητα

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρόλο που αρχικά δεν προβλεπόταν, μπήκαν  τελικά οι τουρκικές προκλήσεις, έπειτα και από το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία ώστε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Να σημειωθεί ότι Τουρκία δεν προβλέπονταν να συζητηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εξετάστηκε στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών κατά το οποίο δόθηκε χρόνος στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, αλλά και η ανάμειξή της στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την φέρνουν ξανά στο «ευρωπαϊκό τραπέζι».

Τη συζήτηση των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία επιβεβαίωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε και υπογράμμισε πως  «θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο Γαλλίας και Γερμανίας προς την Τουρκία, δίνοντάς της  προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Ο  Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Συνεπής στην ένταση η Τουρκία

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευθεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή»,τόνισε χθες από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για την γερμανική απροθυμία στο θέμα των κυρώσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σημασία έχει η ενιαία απάντηση. Το μίγμα των κυρώσεων υπάρχει ήδη, εξήγησε, και η εφαρμογή τους εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Βρυξέλλες: Παρεμβάσεις της Λίνας Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

admin

Η Λετονία ζητά μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από τη ρωσική απειλή

admin

«Ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια»: Ο στόχος της ΕΕ για πράσινο υδρογόνο κάτω από 2 €/κιλό μέχρι το 2030

admin

Οι υπουργοί της ΕΕ εγκρίνουν συστάσεις για μικτή μάθηση ως απάντηση στην πανδημία

admin

ECDC: Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με την «Όμικρον» σε 10 κράτη-μέλη

admin

Γαλλία: «Παράθυρο» ευκαιρίας για συμβιβασμό με τη Γερμανία σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

Ποιο είναι το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ κατά τον Τουσκ;

admin

ΕΕ- covid: Η επίτροπος Υγείας ζητεί ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό μεταλλάξεων

admin

ΕΥ: Ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κεφαλαίων

admin

Καθυστερήσεις και «τρύπες» στον εμβολιασμό με τρίτη δόση προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση

admin

Β. Μακεδονία: Ο κορονοϊός κατασκευάστηκε «για να ελέγχει τους ανθρώπους» πιστεύουν οι περισσότεροι

admin

ΕΕ: «Απελευθερώνει» τις εξαγωγές εμβολίων

admin