Image default
Οικονομία

Πρώτη κατοικία : Νέα κίνητρα για την αγορά σπιτιού

Με παρεμβάσεις  το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει «ανάσα» στην πρώτη κατοικία καθώς και στα νοικοκυριά προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι.

Μετά την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα καθώς και τις αφορολόγητες γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας, ένα ακόμη κίνητρο φέρνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την αγορά ακινήτων.

Στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, προστέθηκαν διατάξεις σε τροπολογία, οι οποίες αυξάνουν στα 120 τ.μ. το όριο επιφάνειας για νοικοκυριό με δύο ανήλικα τέκνα, το οποίο θεωρείται πως καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας, από 110 τ.μ που ισχύει μέχρι τώρα.

Η διάταξη για την πρώτη κατοικία

Η νέα διάταξη ορίζει μεγαλύτερες προσαυξήσεις τετραγωνικών μέτρων στην επιφάνεια ακινήτων επί των οποίων δικαιούνται απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά πρώτης κατοικίας για τους αγοραστές ακινήτων με ανήλικα τέκνα.

Συγκεκριμένα ορίζεται προσαύξηση κατά 25 τετραγωνικά μέτρα (από 20 τ.μ.) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα ανήλικα τέκνα και 30 τ.μ. (από 25) για το τρίτο και κάθε επόμενο, για συνολικό εμβαδό άνω των 70 τετραγωνικών.

Μετά την ενεργοποίηση της νέας διάταξης, αγοραστής πρώτης κατοικίας με ένα παιδί δεν θα πληρώσει καθόλου φόρου μεταβίβασης, εάν αγοράσει σπίτι έως 95 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για μια οικογένεια με τρία παιδιά, το όριο αυξάνεται στα 150 τ.μ. από 135.

Για να εφαρμοστεί η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, θα πρέπει η αξία της αγοραζόμενης κατοικίας να είναι έως:

  • 200.000 ευρώ, εάν ο αγοραστής είναι άγαμος ή 250.000 ευρώ για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
  • 250.000 ευρώ για τον έγγαμο αγοραστή ή 275.000 ευρώ για τον έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία, τουλάχιστον, 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
  • Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Οι προϋπόθεσες

Για την αγορά πρώτης κατοικίας χωρίς φόρο μεταβίβασης ισχύει:

Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους, όταν υφίσταται σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να ανεγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Σχετικα αρθρα

Το Παρίσι καλεί το Λονδίνο να τηρήσει τις μετά το Brexit συμφωνίες

admin

Αύξηση 2,1% στον δείκτη μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας το β’ 3μηνο (ΕΛΣΤΑΤ)

admin

Η Evergrande είναι η «στιγμή της Lehman» της Κίνας, λέει ο πλουσιότερος τραπεζίτης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα

admin

Κικίλιας – Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού – Ποιες είναι οι προτεραιότητες

admin

Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Επισπεύδεται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας

admin

Bank of America: Ψαλιδίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

admin

Στην κάβα της Pernod το Whisky Exchange

admin

Η ΕΕ δεν κάνει αρκετά για να τονώσει τις βιώσιμες επενδύσεις

admin

Daily Telegraph – Οι 10 «παράδεισοι» που οι Έλληνες θέλουν να κρατούν… για τους ίδιους

admin

Γ. Στουρνάρας: Η δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας ανοίγει τον δρόμο για τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ

admin

Κίνα: Αύξηση 9,5% στο εξωτερικό εμπόριο της Αυτόνομης Περιοχής των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ

admin