Image default
Επιχειρήσεις

Κρούσματα σε άνοδο, δείκτες σε πτώση, επενδυτές σε αναμονή

Κρούσματα σε άνοδο, δείκτες σε πτώση, επενδυτές σε αναμονή

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οδηγώντας την αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών. Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον συναλλακτικό τζίρο.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες όπου η πλειονότητα των εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών.

Screenshot 2020 10 23 174613

Παρόλα αυτά η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός Αγοράς που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.

Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. To τελευταίο οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες όπου εντοπίζεται ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα. Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες) που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά μικρού ωστόσο όπως αποδείχθηκε βεληνεκούς.

Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.

Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown.

Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο όλο στην διαμόρφωση της τάσης.

H εβδομάδα που ξεκινάει έχει πάνω από 1.000(!) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Wall Street με το 70% να δημοσιεύεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Στις εταιρίες που θα ανακοινώσουν περιλαμβάνονται οι Google (26/10), Microsoft (27/10), Facebook, Apple και Amazon (29/10) oι μετοχές των οποίων οδήγησαν τους δείκτες στο φετινό ράλι της Wall Street.

Λόγω της εφαρμογής της χειμερινής ώρας η έναρξη και η λήξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ θα γίνεται από την Δευτέρα μία ώρα νωρίτερα (15:30 – 22:00 ώρα Ελλάδος). Η αλλαγή αυτή αποκαθίσταται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στην ελληνική αγορά οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Κατά τα λοιπά στο εσωτερικό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα νέα, σε μια εβδομάδα που θα έχει μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων εταιρικών ομολόγων του ΟΠΑΠ. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος η μετοχή της Mermeren θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα προηγούμενων χρήσεων 1,71 ευρώ ανά μετοχή.

 • χρηματιστήριο
 • Αγορά
 • Γενικός Δείκτης
 • μετοχές

  Σχετικα αρθρα

  Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας από 14/6 – Τι ισχύει για τα καταστήματα (vid)

  admin

  Έρχονται νέα deals στην ασφαλιστική αγορά

  admin

  Δημήτρης Κρομμύδας – Βιολογικό Χωριό: Θέλει να φέρει το χωριό στην… πόλη

  admin

  Ασύλληπτη γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το όνομά της

  admin

  Τσίπουρο και ούζο γίνονται πιο ισχυρά στις διεθνείς αγορές

  admin

  Sun: Γιατί ο Ρούπερτ Μέρντοχ «μηδένισε» την αξία του βρετανικού tabloid

  admin

  VW: Αποκάλυψε ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 3,3 εκατ. πελατών της σε ΗΠΑ και Καναδά

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση 1,87 εκατ. ιδίων μετοχών σε διοικητικά στελέχη

  admin

  Γκότσης για Folli Follie: Οι νόμοι τηρήθηκαν πιστά

  admin

  ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Δωρεά ταχυπλόων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα και επιχειρησιακών μέσων στην ΕΛΑΣ

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση 1,87 εκατ. ιδίων μετοχών σε Διοικητικά στελέχη

  admin

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος σε εταιρείες πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων

  admin