Image default
Οικονομία

Ευρώπη : Αποσταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της εκτόξευσης του κοροναϊού

Τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει την πιο γρήγορη ανάπτυξη για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων και της ελπίδας για σταθερότητα μετά τις εκλογές, η οικονομία της Ευρώπης υποφέρει υπό το βάρος του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Η αισιοδοξία των περασμένων μηνών υποχωρεί, καθώς όσο αυξάνονται τα θετικά κρούσματα, τόσο μειώνονται οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Οι περιορισμοί ανακόπτουν την ανάκαμψη

Νέοι περιορισμοί που φιλοδοξούν να ανακόψουν την προέλαση του ιού στην Ευρώπη, δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ισπανία έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός Μαδρίτης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων στην πρωτεύουσα και έθεσε πιο αυστηρά όρια στο ωράριο εστιατορίων και καταστημάτων. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν επίσης επιβάλει απαγορεύσεις στη νυχτερινή κυκλοφορία – ένα παράδειγμα που ακολουθεί πλέον και η Ελλάδα – αλλά και άλλους περιορισμούς της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υφεσιακή πορεία για τον Οκτώβριο

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων IHS Markit Ltd. Ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη έκανε βουτιά στο 49,4 τον Οκτώβριο από το 50,4 του Σεπτεμβρίου. Κάθε μέτρηση άνω του 50.0 δείχνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ καθεμία που πέφτει κάτω από αυτό, ύφεση. Η ευρωπαϊκή μέτρηση αποκαλύπτει ότι ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο καταγράφεται μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο και μετά.

Αν και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά όταν και αν οι λοιμώξεις αρχίσουν να μειώνονται και πάλι, φέρνοντας και μια ανάλογη χαλάρωση των μέτρων, οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η παύση, αλλά και πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ευρώπη για να επιστρέψει στην οικονομική παραγωγή του διαστήματος πριν την πανδημία.

«Αυτοί οι περιορισμοί δεν θα κρατήσουν μόνο για ένα δεκαπενθήμερο», δήλωσε στη Wall Street Journal η Νερέα Κόλελ, μια 29χρονη υπεύθυνη εστιατορίου στην Ισπανία. «Αν κρατήσουν για πολύ καιρό, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το βραχυπρόθεσμο μέλλον».

Η Κόλελ συμπλήρωσε ότι τα έσοδα έχουν σημειώσει μείωση 70% από όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί και ότι το εστιατόριό της ίσως αναγκαστεί σύντομα να απολύσει ορισμένους από τους 35 εργαζόμενους.

Έρευνα σε νοικοκυριά που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε ότι η ψυχολογία των καταναλωτών έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μετά τον Μάιο, όταν άρχισαν να αίρονται ορισμένοι από τους περιορισμούς που είχαν εισαχθεί για τον περιορισμό του πρώτου πανδημικού κύματος.

«Μια διπλή ύφεση έχει γίνει πλέον ρεαλιστικό σενάριο για το τέταρτο τρίμηνο, και η πτώση της ψυχολογίας των καταναλωτών δεν μπορεί παρά να αυξήσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Μπερτ Κόλιν, οικονομολόγος της τράπεζας ING.

Σχετικα αρθρα

Με το βλέμμα στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

admin

ΣΕΛΠΕ-έρευνα: Οι online καταναλωτικές τάσεις στο λιανεμπόριο εν μέσω Covid

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουάριο του 2022

admin

Βαρόμετρο ΣΕΣΜΑ: Αισιόδοξοι για την οικονομία οι σύμβουλοι μάνατζμεντ

admin

Κ. Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

admin

Παγκόσμια Τράπεζα- COVAX: Σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Κομισιόν: Έγκριση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

admin

ΤτΕ: Έως 10% η αύξηση του ΑΕΠ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Γερμανία: Απρόσμενα πτώση σημείωσε o δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τον Ιούλιο

admin

Άντεξαν τα έσοδα τον Ιούνιο

admin

Μεγάλα κέρδη για τα κρυπτονομίσματα

admin