Image default
Οικονομία

Ευρώπη : Αποσταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της εκτόξευσης του κοροναϊού

Τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει την πιο γρήγορη ανάπτυξη για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων και της ελπίδας για σταθερότητα μετά τις εκλογές, η οικονομία της Ευρώπης υποφέρει υπό το βάρος του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Η αισιοδοξία των περασμένων μηνών υποχωρεί, καθώς όσο αυξάνονται τα θετικά κρούσματα, τόσο μειώνονται οι θετικές ειδήσεις για την οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

Οι περιορισμοί ανακόπτουν την ανάκαμψη

Νέοι περιορισμοί που φιλοδοξούν να ανακόψουν την προέλαση του ιού στην Ευρώπη, δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ισπανία έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός Μαδρίτης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων στην πρωτεύουσα και έθεσε πιο αυστηρά όρια στο ωράριο εστιατορίων και καταστημάτων. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν επίσης επιβάλει απαγορεύσεις στη νυχτερινή κυκλοφορία – ένα παράδειγμα που ακολουθεί πλέον και η Ελλάδα – αλλά και άλλους περιορισμούς της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υφεσιακή πορεία για τον Οκτώβριο

Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων IHS Markit Ltd. Ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη έκανε βουτιά στο 49,4 τον Οκτώβριο από το 50,4 του Σεπτεμβρίου. Κάθε μέτρηση άνω του 50.0 δείχνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ καθεμία που πέφτει κάτω από αυτό, ύφεση. Η ευρωπαϊκή μέτρηση αποκαλύπτει ότι ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο καταγράφεται μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο και μετά.

Αν και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά όταν και αν οι λοιμώξεις αρχίσουν να μειώνονται και πάλι, φέρνοντας και μια ανάλογη χαλάρωση των μέτρων, οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η παύση, αλλά και πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ευρώπη για να επιστρέψει στην οικονομική παραγωγή του διαστήματος πριν την πανδημία.

«Αυτοί οι περιορισμοί δεν θα κρατήσουν μόνο για ένα δεκαπενθήμερο», δήλωσε στη Wall Street Journal η Νερέα Κόλελ, μια 29χρονη υπεύθυνη εστιατορίου στην Ισπανία. «Αν κρατήσουν για πολύ καιρό, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το βραχυπρόθεσμο μέλλον».

Η Κόλελ συμπλήρωσε ότι τα έσοδα έχουν σημειώσει μείωση 70% από όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί και ότι το εστιατόριό της ίσως αναγκαστεί σύντομα να απολύσει ορισμένους από τους 35 εργαζόμενους.

Έρευνα σε νοικοκυριά που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακάλυψε ότι η ψυχολογία των καταναλωτών έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μετά τον Μάιο, όταν άρχισαν να αίρονται ορισμένοι από τους περιορισμούς που είχαν εισαχθεί για τον περιορισμό του πρώτου πανδημικού κύματος.

«Μια διπλή ύφεση έχει γίνει πλέον ρεαλιστικό σενάριο για το τέταρτο τρίμηνο, και η πτώση της ψυχολογίας των καταναλωτών δεν μπορεί παρά να αυξήσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Μπερτ Κόλιν, οικονομολόγος της τράπεζας ING.

Σχετικα αρθρα

Στο 1,35 δισ. ευρώ τα μερίσματα από τις εισηγμένες

admin

Εμπορικοί δορυφόροι: Η συνήθεια που έγινε…«λατρεία»

admin

Μπορεί η εργασία να είναι καλύτερη μετά τον Covid-19;

admin

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Πέτσας για ΔΕΗ: Από 1,40 ευρώ η μετοχή το 2019 έφτασε σήμερα κοντά στα 8- Κανείς δεν ξεπουλάει τίποτα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin