Image default
Επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε το lifting των 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις, αφού ο εκσυγχρονισμός τους, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, θα ανέλθει συνολικά στα 440 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece ανέλαβε τον Απρίλιο του 2017 την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίς να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία των αερολιμένων.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία είχε εκτιμήσει ότι τα έργα αναβάθμισης θα κόστιζαν 330 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια όμως και όσο προχωρούσαν οι εργασίες ανακατασκευής η δαπάνη του έργου επανεκτιμήθηκε στα 415 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι το τελικό ποσό που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος θα ανέλθει σε 440 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό άμεσο έσοδο σε βάθος 40 ετών, που είναι και η περίοδος παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα χρηματοοικονομικά μοντέλα που έχει τρέξει η εταιρεία θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση των αεροδρομίων ενισχύει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, καθώς όσο πιο ποιοτικές και ασφαλείς είναι οι υποδομές μιας χώρας για τους ταξιδιώτες, τόσο πιο ελκυστικοί γίνονται και οι προορισμοί της, τόσο πιο εύκολα γεμίζουν τα ξενοδοχεία, η εστίαση, τα μουσεία και οι παραλίες της.

Ο εργοταξιακός πυρετός που επικρατεί την τελευταία τριετία στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έχει πλέον ορατά αποτελέσματα από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά. Ηδη οι εργασίες στα 11 από τα 14 αεροδρόμια έχουν ολοκληρωθεί.

Τα τρία αεροδρόμια στα οποία οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι αυτά της Κω, της Σαντορίνης και το εμβληματικό «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Τα 11 αεροδρόμια έτοιμα για «απογείωση»

Στη Ζάκυνθο υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, τα check-in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%.

Στο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου διπλασιάστηκαν. Ανάλογες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν και στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης, όπως άλλωστε και στην Καβάλα, όπου πλέον εφαρμόζεται «push-back» ως τρόπος στάθμευσης των αεροσκαφών και άρα επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων.

Στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 2.029 τ.μ. Στην ηπειρωτική χώρα, ένα ακόμα αεροδρόμιο που άλλαξε εντελώς η εικόνα του είναι αυτό του Ακτίου, το οποίο επεκτάθηκε κατά 2.381 τ.μ. και έχει πλέον 14 check-in, 8 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας.

Στη Σάμο αυξήθηκε ο αριθμός των check-in, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας από την επέκταση κατά 1.550 τ.μ., όπως επίσης και στο αεροδρόμιο της Σκιάθου όπου πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης κατά 2.185 τ.μ. και ανακαίνισης του υπάρχοντος αεροσταθμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό των ιμάντων παραλαβής αποσκευών.

Στη Μυτιλήνη έγινε εκ βάθρων ανακατασκευή και παραδόθηκε ένα ολοκαίνουριο, σύγχρονο και άνετο αεροδρόμιο συνολικής έκτασης 7.185 τ.μ.

Εναν νέο αεροσταθμό επιφάνειας 10.700 τ.μ. με αυξημένα check-in κατά 70%, διπλάσια σημεία ασφαλείας και διπλάσιες πύλες αναχωρήσεων έχουμε και στο αεροδρόμιο «Αννα Πολλάτου» της Κεφαλονιάς.

Αντίστοιχα, ολοκαίνουριο και κατά 3.450 τ.μ. μεγαλύτερο είναι το αεροδρόμιο της Μυκόνου, που οι εργασίες της Fraport Greece το μεταμόρφωσαν σε στολίδι για το νησί, συνδυάζοντας την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με ένα σύγχρονο αεροδρομικό περιβάλλον με μοντέρνα συστήματα.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που διαχειρίζεται η Fraport Greece μετά το «Μακεδονία», το οποίο πρόσφατα απέκτησε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, άνετο και φιλικό προς το επιβατικό κοινό. Το ίδιο ισχύει και για το «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας που παραδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ο νέος τερματικός σταθμός είναι επιφάνειας 10.350 τ.μ. και αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου, φιλοξενώντας 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης.

Σχετικα αρθρα

Intralot: Στις 9 Απριλίου η πρόωρη ολική αποπληρωμή ομολόγου

admin

Intralot: Στις 9 Απριλίου η πρόωρη ολική αποπληρωμή ομολόγου

admin

Εβροφάρμα: Ανοδος 55% στα καθαρά κέρδη, μοιράζει μέρισμα 0,05 ευρώ

admin

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Στο «σφυρί» κτίρια γραφείων από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια

admin

Εγκαινιάστηκε το 30ο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

admin

Mytilineos-Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες

admin

MINERVA: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου

admin

Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

admin

Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

admin

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin