Image default
Επιχειρήσεις

«Θερμαινόμενα τραπέζια» της Ιαπωνίας: Μια απλή ιδέα που μπορεί να δώσει παράταση και στην ελληνική υπαίθρια εστίαση

Ένα kotatsu υπάρχει σε ένα γιαπωνέζικο νοικοκυριό. Συνήθως είναι χαμηλά, και έχουν ένα ειδικό θερμαντικό σώμα από κάτω. Μια κουβέρτα πέφτει από τις άκρες του τραπεζιού παγιδεύοντας τη θερμότητα.

Ο κορωνοϊός μετέφερε την ιδέα του kotatsu στο Σικάγο – μια πόλη στο βορρά των ΗΠΑ με συχνούς, δυνατούς, παγωμένους ανέμους το χειμώνα.

Ο Δήμος του Σικάγου είχε προσκαλέσει τους πολίτες να καταθέσουν σχέδια τα οποία θα βοηθήσουν τον κλάδο εστίασης να παραμείνει ανοιχτός και υπαίθριος -λόγω κορωνοϊού -και τους κρύους μήνες.

Από τις 600 προτάσεις ξεχώρισε αυτή της Έλι Χεντερσον, μιας 41χρονης designer η οποία κέρδισε και το βραβείο των $5.000 δολαρίων του Δήμου. Η έμπνευσή της ήρθε από τα kotatsu, τα οποία είχε γνωρίσει όταν εργαζόταν ως καθηγήτρια αγγλικών στην Ιαπωνία.

Άρχισε να κάθεται έξω και σύντομα έγινε συνήθεια που της άρεσε: «Μου φαινόταν δύσκολο να το αποχωριστώ», είπε στο Business Insider.

«Τραπεζάκια έξω» και το καταχείμωνο;

Στην Ελλάδα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους ανήκει στην παράδοση τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία κινητικότητας της Google η κυκλοφορία των πολιτών τους θερμούς μήνες που πέρασαν ήταν πιο έντονη από τις περισσότερες χώρες – και τα τραπεζάκια έξω σίγουρα συνέβαλλαν στη μείωση των συνεπειών από την πανδημία.

Ωστόσο ακόμα και στην Ελλάδα οι σόμπες δε λύνουν πάντα το πρόβλημα των χαμηλών θερμοκρασιών ή της υγρασίας. Θα μπορούσε μια ελληνική παραλλαγή του kotatsu να δώσει λύση;

Η Χέντερσον στο σχέδιό της παραλλάσσει την ιαπωνική εκδοχή του kotatsu: «Ψηλώνει» το τραπέζι, έτσι η αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα τραπέζια των εστιατορίων και των καφέ, χωρίς να χρειάζεται επένδυση σε νέο εξοπλισμό.

Σε συνδιασμό με τις σόμπες, μπορεί να εξασφαλίσει μια άνετη εμπειρία, χωρίς τα διαφανή πετάσματα των παραδοσιακών ελληνικών ταβερνών που κάνουν έναν ανοιχτό χώρο κλειστό.

Στο Σικάγο, η ιδέα της Χέντερσον αποκτά ζωή: Η ένωση εστιατόρων του Ιλινόι θα αναπτύξει την ιδέα με κατασκευαστές και θα δοκιμάσει τα διάφορα πρωτότυπα, πριν καταλήξει σε αυτό που θα συστήσει στα μέλη του.

Η ελληνική επινοητικότητα ακολουθεί διαφορετικές διαδικασίες – μένει να φανεί αν είναι μια πρακτική ιδέα που μπορεί να δώσει παράταση στην εστίαση τους κρύους μήνες του χειμώνα.

 

 

Σχετικα αρθρα

Εστίαση: Κυρώσεις και πρόστιμα 151.400 ευρώ σε επιχειρήσεις

admin

30+16 εταιρείες με ρεκόρ επιδόσεων μέσα στην πανδημία

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

admin

Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

admin

ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

admin

Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

admin

Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

admin

Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

admin

Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

admin

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin