Image default
Ευρώπη

Για να πετύχουμε μία οικονομία μηδενικών ρύπων

Οι κλιματικοί στόχοι στα μέσα του αιώνα είναι εφικτοί, αλλά πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στην τρέχουσα δεκαετία 2020-2030, προκειμένου ο κόσμος να τεθεί στη σωστή πορεία.

 

Γράφει η Sandrine Dixson-Declève, συν-πρόεδρος του Club of Rome και πρέσβης της Ευρώπης στην Επιτροπή Ενεργειακών Μεταβάσεων (Energy Transitions Commission – ETC).

 

Η πανδημία ήταν καταστροφική για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνονται και πολλές χώρες βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης. Παρά τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις από επιστήμονες σχετικά με τους κινδύνους μιας πανδημίας, ήμασταν δυστυχώς απροετοίμαστοι για αυτήν την κρίση.

Το ίδιο ισχύει και για την κλιματική αλλαγή. Και μάλιστα, με ποικίλους τρόπους, καθώς αυτή η πανδημία αποτελεί μια προειδοποίηση για το πώς θα προκληθεί μεγαλύτερο χάος μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί αμετάβλητα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι από το 2000, η ​​κλιματική αλλαγή έχει ήδη κοστίσει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες παραγωγής. Ως εκ τούτου, η ΕΕ ορθώς ενθάρρυνε τα σχέδια ανάκαμψης να επικεντρωθούν σε μια πράσινη ανάπτυξη ως απάντηση στον COVID19.

Πρώτον, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε να αυξηθούν οι στοχευμένες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για την ΕΕ σε 55% έως το 2030, από το 40% που συμφώνησαν τα κράτη μέλη το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκτοτε ζήτησε μια ακόμη πιο φιλόδοξη περικοπών 60%.

Βλέπουμε επίσης τη σημασία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στο εξωτερικό: Ο Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η Κίνα θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060. Η Καλιφόρνια επιδιώκει έως το 2035  όλα τα οχήματα που πωλούνται στην πολιτεία να είναι μηδενικών εκπομπών.

Όλο και περισσότερο, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι είναι οικονομικά διαχειρίσιμοι. Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Ενεργειακών Μεταβάσεων με τίτλο «Καθιστώντας την αποστολή  εφικτή», δείχνει για παράδειγμα πώς όλοι οι τομείς στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 – και όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2060. Το εκτιμώμενο κόστος είναι μόλις 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050.

Οι κλιματικοί στόχοι στα μέσα του αιώνα είναι εφικτοί, αλλά πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στη δεκαετία του 2020 για να τεθεί ο κόσμος στη σωστή πορεία.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε τις ενέργειες και τις πολιτικές που απαιτούνται τα επόμενα δέκα χρόνια για να καταστήσουμε αυτό το όραμα εφικτό. Αυτό θα απαιτήσει πολύ ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις επενδύσεις, τις τεχνολογίες και τις πολιτικές.

Κατά προτεραιότητα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία πράγματα:

Πρώτον, η ανάπτυξη ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα και άλλων αποδεδειγμένων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων μείωσης εκπομπών. Αυτό θα οδηγήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο – ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – μέσω της μείωσης της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης άρα και των επιπτώσεων στην υγεία, ενώ θα μειώσει επίσης το κόστος ενέργειας, με περισσότερο ευέλικτες και καλύτερες υπηρεσίες.

Δεύτερον, όπου υπάρχουν λύσεις χαμηλού άνθρακα με παρόμοιο ή χαμηλότερο κόστος με αυτές υψηλών εκπομπών άνθρακα, πρέπει να δοθεί έμφαση στο ξεκλείδωμα επενδύσεων κλίμακας για γρήγορη ανάπτυξη και επίτευξη σημαντικών μειώσεων εκπομπών βραχυπρόθεσμα.

Τρίτον, είναι επιτακτική ανάγκη οι πολιτικοί να κατανοήσουν ότι υψηλά επίπεδα φιλοδοξίας για την κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο επιθυμητά, αλλά εφικτά και θα δημιουργήσουν το είδος των θετικών οικονομικών ωφελειών που είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της ανάκαμψης από την κρίση του COVID-19.

 

Η Επιτροπή Ενεργειακών Μεταβάσεων κυκλοφόρησε την πιο πρόσφατη έκθεσή τους, «Making Mission Possible: Delivering a Net-Zero Economy» στις 20 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη αναφορά εδώ.

 

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

[Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

 

Σχετικα αρθρα

ΕΕ και ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στις «υβριδικές απειλές»

admin

Πενταπλή δόση εμβολίου σε γυναίκα στο Λασίθι

admin

COVID19: Η ΕΕ διακόπτει την αεροπορική σύνδεση με νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης. Αυστηρά μέτρα και στην Ελλάδα

admin

Η ΕΕ πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα για τη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς

admin

Τουρκία: Πρώτη ακρόαση του Καβαλά μετά από διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους

admin

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη βιομετρική αναγνώριση προσώπου

admin

Η Γαλλία λέει όχι σε νέο lockdown, αλλά ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού

admin

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τις χώρες του Βίζεγκραντ να θέσουν εκτός νόμου την έμφυλη βία

admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει νέους κανόνες για την πολιτική διαφήμιση online

admin

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συντηρητικών-σοσιαλιστών της Ρουμανίας 

admin

Σχεδόν 50.000 παράτυπες διελεύσεις συνόρων από τα Δυτικά Βαλκάνια το 2021

admin

Πυρηνικός σταθμός Benel: Βούλγαρος ακροδεξιός ηγέτης απειλεί να στείλει τους αντιπάλους του σε στρατόπεδο εργασίας

admin