Image default
Editorials Πρώτο Θέμα

Οι μάσκες του διχασμού μας…

Είναι πλέον σχεδόν αυταπόδεικτο από μία απλή μελέτη της ιστορίας μας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού έθνους στη διάρκεια των αιώνων ήταν ο διχασμός και  ο κατακερματισμός που πάντα είχε αποτέλεσμα τη διαίρεση των δυνάμεών μας και τελικά την ήττα μας.

Ποιος φταίει όμως για αυτό; Οι πολιτικές δυνάμεις που κατά καιρούς πρωταγωνιστούσαν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας ή κάτι πιο βαθύτερο;

Γιατί πάντα ο Έλληνας έχει την ανάγκη να είναι ή με το άσπρο ή με το μαύρο ή με τον Ολυμπιακό ή με τον Παναθηναϊκό ή αριστερός ή Δεξιός και τελικά όπως λέει η σόφη λαϊκή παροιμία ή με τον αστυφύλαξ ή με το χωροφύλαξ;

Γιατί ποτέ κατά τη διάρκεια των αιώνων δεν μπόρεσε να ενωθεί σαν μία γροθιά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του αλλά ταυτόχρονα να προοδεύσει με βάση το μυαλό και τις δυνατότητες του που κατά γενική ομολογία ήταν πάντα υψηλές;

Γιατί πάντα υπήρχε στον ελληνισμό μία Αθήνα και μία Σπάρτη;

Το “σωτήριο” έτος 2020 βρήκε τον πλανήτη γη να μαστίζεται από μία εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολη πανδημία μιας άγνωστης ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως ενώ ταυτόχρονα ο ηγέτης-δικτάτορας της γειτονικής μας χώρας με την οποία η ιστορία μας έχει δέσει άρρηκτα κατά τη διάρκεια των αιώνων, από εκείνη την αποφράδα μέρα του Μαΐου του 1453 μέχρι και πρόσφατα με την εισβολή στην Κύπρο, κλιμακώνει συνεχώς την προκλητικότητα του εναντίον της χώρας μας για μία ακόμη φορά με άγνωστα αποτελέσματα.

Θα περίμενε κανείς ο ελληνικός λαός κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να έχει ενωθεί να τείνει χείρα βοηθείας ο ένας πολίτης στον άλλο όπου και όπως μπορεί και να υπάρχει μία σχετική ομόνοια τόσο απέναντι στην εξ ανατολών απειλή Όσο και σε εκείνη την αόρατη του Covid-19.

 Αντ’ αυτού ακόμα και μέσα από τις μάσκες μας, κυριολεκτικες και μεταφορικες, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να φάμε ο ένας τις σάρκες του άλλου  ξεχνώντας πως είμαστε όλοι  στο στο ίδιο καράβι, ένα μικρό πειρατικό που από τύχη αλλά και κάποιους εμπνευσμένους χειρισμούς ηγετών που δεν υπάρχουν πια στη ζωή μπόρεσε και επιβίωσε μέχρι σήμερα ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε αφομοιωθεί από κάποιο άλλο ισχυρότερο κράτος.

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι οι μάσκες που φοράμε για να αποφύγουμε τον Covid-19 αλλά οι μάσκες που πολλοί από εμάς φορούν εδώ και χρόνια προσπαθώντας μέσα από αυτές να υπάρξουν και να αυτoεπιβεβαιωθούν:

Αριστερά-δεξιά,πράσινο-κόκκινο και εσχάτως μαύρο,ναι-όχι,δημόσιοι-ιδιωτικοί, βόρειοι-νότιοι και πάει λέγοντας….

Η κατάληξη αυτού του διχασμού που σαφώς υποδαυλίζεται και από διάφορες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να είναι καλή και αυτό γίνεται πλήρως αντιληπτό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά θα είναι ο σχιζοφρενής σουλτάνος που θα τραβήξει τη σκανδάλη ή  μία κορύφωση της καταραμένης πανδημίας πού θα οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς και πλήρη παράλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας μας ή κάποιο άλλο τυχαίο γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα μεγάλη εθνική ήττα  είτε εδαφική  είτε πολιτική  είτε κοινωνική. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν ξεχάσουμε γρήγορα τις διαιρέσεις μας και δεν τείνουμε χείρα βοηθείας προς το συνάνθρωπό μας όπου και όπως αυτό είναι δυνατό το εγγύς μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο και μαύρο. 

Eίναι στο χέρι μας σαν ένα μικρό αλλά δυνατό έθνος που είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να κοιτάξουμε μπροστά αντί να κοιτάμε πάντα δίπλα μας….

Ι.Α.Φ

Είμαστε τσακισμένοι, μαραμένοι, χαμένοι μες στον κυκεώνα της σύγχρονης ζωής. Κανείς δεν περιμένει κάτι καλό από την Ελλάδα. Καμμιά ελπίδα δεν χαράζει πουθενά.

Η στιγμή αυτή είναι βέβαια μια θαυμάσια στιγμή.”

Γ.Θεοτοκάς


Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin

Χρηματιστήριο: 1.004 μονάδες ο ΓΔ – Το υψηλότερο κλείσιμο από το 2014

admin