Image default
Ευρώπη

Τουσκ: «Ο Μπορίσοφ μου εξομολογήθηκε, έκανε προφανή λάθη» – Ένα σκάνδαλο στη Βουλγαρία με διαρροές, χρήματα, γυναίκες, όπλα κλπ

Ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ του «εξομολογήθηκε» σχετικά με ένα σκάνδαλο με διαρροές φωτογραφιών που φέρεται να αποκαλύπτουν τον κρυμμένο πλούτο του. Ο Τουσκ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι αυτό που είχε ακούσει ακούγεται σαν «ταινία εγκλήματος».

Στις 17 Ιουνίου, ένας ανώνυμος αποστολέας email έδωσε στη διάθεση ΜΜΕ της Βουλγαρίας μια φωτογραφία του Borissov που κοιμόταν στο δωμάτιό του, στην επίσημη κρατική κατοικία στο Boyana, με ένα πιστόλι στο κομοδίνο του, και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν συρτάρια γεμάτα δέσμες των 500 ευρώ και μερικά χρυσά πλινθώματα, σε αυτό που φαίνεται να είναι το ίδιο δωμάτιο.

Επισήμως, ο Μπορίσοφ δεν έχει προσωπική περιουσία και ζει από τον μισθό του.

Οι φωτογραφίες συγκλόνισαν το κοινό και συνέβαλαν στην εκδήλωση λαϊκών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία που εισήλθαν στην 110η ημέρα τους τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου), με διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ ποτέ δεν αρνήθηκε ρητά την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, αλλά φάνηκε να υποδηλώνει ότι ο εχθρός του, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, έστειλε «μια ωραία γυναίκα» για να κάνει τη δουλειά – συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών – στην κρεβατοκάμαρά του.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη για το Free Europe, το οποίο δημοσιεύθηκε στα Βουλγαρικά το Σάββατο, ο Τουσκ είπε ότι ο Μπορίσοφ προσπάθησε να εξηγήσει το σκάνδαλο όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 2 Οκτωβρίου.

«Προσπάθησε να εξηγήσει λεπτομερώς ολόκληρο το σκάνδαλο και ακούγεται πολύ ειλικρινές. Η ιστορία του ήταν πραγματικά, κάπως τρομακτική, κατάλληλη για ένα σενάριο για μια ταινία εγκλήματος ή ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Τώρα σοβαρά – ναι, έχει πρόβλημα. Έκανε προφανή λάθη, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής του ζωής. Ήταν εντελώς ειλικρινής μαζί μου », είπε ο Τουσκ.

Συνέχισε:«Θα παραμείνω εχέμυθος γιατί η ιστορία του ακούγεται σαν εξομολόγηση. Και επιτρέψτε μου να είμαι πιο διακριτικός γιατί αφορούσε την προσωπική του ζωή. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι –αν όχι ο ιδανικός δημοκράτης– τουλάχιστον ακόμα δημοκράτης ».

Ο ίδιος ο Μπορίσοφ δεν εξήγησε ποτέ πλήρως την κατάσταση με τις φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης.Από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, αποφεύγει δημοσιογράφους και παραδίδει τα μηνύματά του μέσω Facebook. Την Κυριακή, τεστ τον βρήκε θετικό για COVID, με ήπια συμπτώματα, και προς το παρόν, ακολουθεί μια θεραπεία στο σπίτι του.

Υπήρξαν και άλλοι ισχυρισμοί παλαιότερα ότι ο Μπορίσοφ κατέχει ακριβά ακίνητα στο εξωτερικό και μάλιστα υπήρξε μέρος σε προγράμματα ξεπλύματος χρημάτων, αλλά δεν τεκμηριώθηκε, ούτε αποδείχθηκε. Ο Μπορίσοφ αρνήθηκε σταθερά οποιαδήποτε παρανομία και σχολίασε ότι τέτοιες επιθέσεις προέρχονται από τον Ράντεφ και από εκείνους που θέλουν να αλλάξουν τη γεωπολιτική πορεία της Βουλγαρίας.

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά Zoran Radosavljevic, επιμέλεια στα Ελληνικά Θοδωρής Καραουλάνης]

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin

Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

admin

«Η συνοχή δίπλα μας» το παράδειγμα του GREENCREW

admin

Μέσω ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων

admin

Δήμος Καστοριάς : Ενεργειακές αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό με τη στήριξη της Ε.Ε. και της Πολιτικής Συνοχής

admin