Image default
Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Από κινηματογραφικές αίθουσες… φοιτητικά δωμάτια

Όταν ανακοινώθηκε η μαζική αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι επιχειρηματίες – εύλογα – είχαν την εντύπωση ότι μικροί και μεγάλοι σινεφίλ θα έχουν επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος των κινηματογράφων Μάλκολμ, στις ΗΠΑ, Λάρι Έτερ, ο οποίος λειτουργεί σχεδόν 40 αίθουσες σε έξι πολιτείες του Νότου, δήλωσε ότι η εταιρεία έκανε πλάνα για αναστολή λειτουργίας για τους επόμενους δύο μήνες και καθώς τα κινηματογραφικά στούντιο προχωρούσαν σε νέες κυκλοφορίες ταινιών, οι επιχειρηματίες θεώρησαν πως ένα «νέο κεφάλαιο» ανοίγει με την έναρξη του καλοκαιριού.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, έγιναν νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και προμηθειών, όπως μηχανές ποπ κορν, καινούργιων καθισμάτων και στολών προσωπικού . Η βιομηχανία είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα απ΄τις ταινίες Memorial Day Memorial Day και Fourth July, οι οποίες δεν κατάφεραν να αποφέρουν κέρδη, με τους επιχειρηματίες να παίζουν το τελευταίο του «χαρτί» με τη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν.

«Έτσι είχαμε όλοι ένα κοινό στόχο, την ημερομηνία έναρξης, γεγονός που είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτεί συγχρονισμό», είπε ο Έτερ.

Η ταινία δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη – προς έκπληξη όλων – και πολλά κινηματογραφικά στούντιο προχώρησαν σε μπαράζ αναβολών νέων κυκλοφοριών, προκαλώντας «μούδιασμα» στους ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν έχουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα», είπε ο Έτερ και συμπληρώνει «Αν γνωρίζαμε από την 1η Απριλίου ότι δεν θα ανοίγαμε μέχρι τον Νοέμβριο, θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα την ένταξη της επιχείρησής μας σε βοηθητικά προγράμματα ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά μας».

Οι κινηματογραφικές αίθουσες κατάφεραν να καλύψουν μόλις το ένα τέταρτο των εσόδων από τις εισπράξεις που σημείωσαν το αντίστοιχο διάστημα το 2019, με πολλές να είναι ήδη αντιμέτωπες με πτώχευση.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων, AMC Entertainment και B & B Theaters, δεν απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα καθώς τα έσοδα τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα τη φετινή χρονιά, ενώ το Studio Movie Grill, με έδρα στο Τέξας, υπέβαλε αίτηση στο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα την περασμένη εβδομάδα.

Οι ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών δεν διστάζουν να απονείμουν ευθύνες στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς οι συνεχιζόμενες αναποτελεσματικες κατευθυντήριες γραμμές συντέλεσαν στην πλήρη «ερήμωση» των σινεμά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων που είχε «γεννήσει» η πανδημία.

Η νέα αυτή τάξη πραγμάτων εξανάγκασε τους επιχειρηματίες να διαθέσουν τις αιθουσες των κινηματογράφων σε εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας προκειμένου να εξασφαλίζει το μικρότερο δυνατό έσοδο προκειμένου να συντηρηθεί.

Η εταιρεία, National Amusements, η οποία έχει στην κυριότητα της την αλυσίδα Showcase Cinemas, συνεργάζεται με τοπικές βιβλιοθήκες με σκοπο την προβολή ταινιών που η πλοκή τους βασίζεται σε βιβλία και με μουσεία για για την προβολή ντοκιμαντέρ που συνδέονται με τα εκάστοτε εκθέματα.

Οι αίθουσες μικρότερης χωρητικότητας προσπαθούν να προσαρμοστούν έχουν μετατρέψει ορισμένες αίθουσες σε χώρους στάθμευσης ή μέσω διαπραγματεύσεων με τοπικά κολέγια διοργανώνονται βραδιές με προβολές blockbuster ταινιών.

Για το Star Cinema Grill, οι βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιων και οι ζωντανές προβολές αθλητικών εκδηλώσεων έχουν συμβάλλει στη διατήρησή του, ενώ ταυτόχρονα έχει διαθέσει κάποιες από τις αίθουσες προς ενοικίαση φοιτητικών δωματίων σε χαμηλότερη τιμή από την καθιερωμένη.

Συγκεκριμένα, το Star Cinema Grill βγάζει λιγότερο από το 25% των εσόδων που είχε συγκεντρώσει πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα δεν καταβάλει ενοίκιο έπειτα από τη σύναψη νέας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του, όπου θα καταβάλει ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη των νέων του εσόδων.

Σχετικα αρθρα

Τέρνα Ενεργειακή ΜΑΕΧ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

admin

Το νέο ΔΣ της Alpha Trust

admin

Ιασώ: Αίτημα για διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Διαγράφεται και επίσημα η Newsphone από το Χρηματιστήριο

admin

ΕΛΒΕ: Από 30/11 στο ταμπλό οι μετοχές με αξία €0,21

admin

Trastor: Πώληση ορόφου γραφείων στη Μεσογείων έναντι €1,6 εκατ.

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

admin

Πατέλης για e-food: Η μόνη αλλαγή που έφερε ο εργασιακός νόμος είναι επιπλέον δικαιώματα στους ντελιβεραδες

admin

Alumil: Αύξηση κερδοφορίας το α’ εξάμηνο του 2021

admin

Epsilon Net: Έκτακτη ΓΣ για split της μετοχής

admin

Η Καραμολέγκος ακυρώνει 221.940 μετοχές της

admin

Στα «κάγκελα» οι διανομείς μετά την αλλαγή στις συμβάσεις που ζητεί η e-food – Τι απαντά η εταιρεία

admin