Image default
Ευρώπη

Φινλανδία – hackers: τεράστια παραβίαση προσωπικών δεδομένων υγείας σοκάρει πολίτες και πολιτικούς

Η κυβερνοπειρατεία στο ιδιωτικό κέντρο ψυχοθεραπείας Vastaamo την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε ευαίσθητες και μυστικές πληροφορίες πιθανώς δεκάδων χιλιάδων πελατών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να βρεθούν στα χέρια εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας ένα κύμα σοκ σε όλη τη χώρα και αποκαλύπτοντας κενά στην ασφάλεια των δεδομένων. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει γραμμές βοήθειας για να βοηθήσει εκείνους που έχουν παραβιαστεί.

Οι χάκερ κρατούν ομήρους το Vastaamo και τους πελάτες του για λύτρα, απαιτώντας 40 bitcoin αξίας περίπου 450.000 € από την εταιρεία και μεταξύ 200 και 500 € από ασθενείς, οι οποίοι είχαν λάβει email απαιτώντας τα χρήματα σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που δεν δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Οι χάκερ έχουν διαρρεύσει επίσης τις συνεδρίες και τις σημειώσεις περίπου 300 ασθενών σε έναν ιστότοπο Tor.

Η εταιρεία με έδρα το Ελσίνκι, η οποία δραστηριοποιείται σε 22 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα και απασχολεί περίπου 300 ψυχοθεραπευτές, δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για τη διαρροή.

Το περιστατικό διερευνά επί του παρόντος το Φινλανδικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών και ανώνυμοι εμπειρογνώμονες από την κοινότητα των χάκερ έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους. Θα διερευνηθούν επίσης τα πρωτόκολλα προστασίας δεδομένων της εταιρείας.

Βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης πραγματοποίησαν συνάντηση διαχείρισης κρίσης την Κυριακή (25 Οκτωβρίου), δεδομένης της κλίμακας και της σπανιότητας αυτού του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μετά την οποία ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε: «μας επηρεάζει όλους»

Ο Mikko Hyppönen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας F-Secure, έγραψε στο Twitter ότι μπορεί να θυμηθεί μια μόνο παρόμοια υπόθεση – το περιστατικό του κέντρου αποκατάστασης προσώπου στη Φλόριντα το 2019

Σχετικα αρθρα

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

admin

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

admin

Πολιτικές υγείας και η «οικονομία της ζωής»

admin

Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες νέα υπόθεση επαναπροώθησης που αφορά σε υπάλληλο της ΕΕ

admin