Image default
BLOOMBERG

Jack Ma: Πώς ο ιδρυτής της Alibaba έγινε πλουσιότερος από τον ιδιοκτήτη της Oracle και τους κληρονόμους της Walmart

O Jack Ma, πρώην καθηγητής Αγγλικών που συν-ίδρυσε την Alibaba Group Holding Ltd. με αρχικό κεφάλαιο 60.000 δολαρίων, βρίσκεται μία ανάσα από το να βρεθεί στην 11η θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μετά την αποτίμηση της μετοχής της Ant Group Co. που προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

Το μερίδιο 8,8% που κατέχει ο Ma αξίζει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει της τιμής των μετοχών της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Αυτό θα αυξήσει την περιουσία του 56χρονου στα 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατάταξη του - Billionaires Index, ξεπερνώντας αυτήν του Larry Ellison της Oracle Corp., της κληρονόμου της L’Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers και μεμονωμένων μελών των Waltons, των οποίων η οικογένεια κατέχει Walmart Inc. .

H εισαγωγή της Ant στο χρηματιστήριο αναμένεται να δώσει ώθηση στην περιουσία μία ομάδας επενδυτών που είχαν επενδύσει νωρίτερα σε αυτήν, καθώς και σε εργαζόμενους της εταιρείας. Η Ant έχει επιβραβεύσει με μετοχές το προσωπικό της από το 2014 και τουλάχιστον 18 ακόμη άτομα έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι από την πρόσφατη IPO.

Η Lucy Peng, διευθύντρια πληρωμών του κολοσσού, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ant μετά τον Ma και κατέχει μερίδιο αξίας 5,2 δισ. δολαρίων. Η συμμετοχή του προέδρου της εταιρείας, Eric Jing αξίζει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ant πρόκειται να συγκεντρώσει σχεδόν 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εισαγωγή της Saudi Aramco 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η μετοχή της στη Σαγκάη διαμορφώθηκε στα 68,8 γιουάν (10,27 δολάρια) έκαστη και οι μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ στα 80 δολάρια Χονγκ Κονγ (10,32 δολάρια) η καθεμία.

Η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει άλλα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ασκήσει τις option για green shoe, αυξάνοντας την χρηματιστηριακή αξία της σε περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της JPMorgan Chase & Co. και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αποτίμηση της Goldman Sachs Group Inc.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της εισαγωγής κατέχουν το μερίδιό τους μέσω δύο εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Hangzhou και κατέχουν μαζί περίπου το 40% της Ant. Η Alibaba, με τη σειρά της, έχει το 1/3 της εταιρείας fintech.

Η Ant δημιουργήθηκε όταν η Alibaba κυκλοφόρησε την εφαρμογή πληρωμών Alipay το 2004 ως υπηρεσία χρηματικής εγγύησης για αγοραστές και πωλητές στον ιστότοπο της Alibaba. Το 2013, τους δόθηκε η δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα και να κερδίσουν τόκους στα υπόλοιπα που είναι αποθηκευμένα στους λογαριασμούς τους. Στη συνέχεια, η εταιρεία άρχισε να προσφέρει πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις και τελικά επεκτάθηκε σε υπηρεσίες όπως το block chain, το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη.

Από τότε που ιδρύθηκε η Alibaba με τον Ma, η Peng υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους. Ίδρυσε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Alibaba και, αφού βοήθησε στη δημιουργία της Ant, ανέλαβε τη θέση της CEO της εταιρείας, έως ότου ο Jing ανέλαβε τα ηνία το 2016. Δύο χρόνια αργότερα, τον διαδέχθηκε ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας fintech.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Private Equity: Τα deals ρεκόρ πολλών δισεκατομμυρίων και οι πρωταγωνιστές

admin

Η ενεργειακή κρίση χειροτερεύει και πλήττει τους βιομηχανικούς γίγαντες της Ευρώπης

admin

Evergrande: Βασική μέτοχος του κολοσσού ακινήτων πούλησε μετοχές 11 εκατ. δολαρίων υπό τους φόβους χρεοκοπίας

admin

Marks & Spencer: Κλείνει 11 καταστήματα στη Γαλλία λόγω Brexit

admin

Ryanair: Στοχεύει στην μεταφορά 225 εκατομμυρίων επιβατών μέχρι το 2026

admin

Η θεαματική πρεμιέρα ιστορικής αλυσίδας καφέ στο χρηματιστήριο και ο γαλακτοπαραγωγός που έγινε δισεκατομμυριούχος

admin

Goldman Sachs: Deal 2,24 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της GreenSky

admin

Cathie Wood: Γιατί η διάσημη διαχειρίστρια κεφαλαίων πουλάει μετοχές της Tesla και αγοράζει της Robinhood

admin

Glovo: Μετά το deal με την Delivery Hero επεκτείνεται με νέες εξαγορές σε Ισπανία και Πορτογαλία

admin

Chiara Ferragni: Η νέα μετοχή που εκτόξευσε η γνωστή influencer

admin

Γερμανικές εκλογές: Ο Σολτς προελαύνει, ο Λάσετ ιδροκοπά

admin

Αλουμίνιο: Στα 3.000 δολάρια για πρώτη φορά σε 13 χρόνια

admin