Image default
Επιχειρήσεις

Εξαΰλωση αποτιμήσεων

Εξαΰλωση αποτιμήσεων

Η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού χρηματιστηρίου των προηγούμενων ημερών, εξελίσσεται σε γενική εξαΰλωση αποτιμήσεων, επί δικαίων & αδίκων. Η χθεσινή έντονη πτωτική κίνηση των Διεθνών αγορών αποτέλεσε τον καταλύτη για την σημερινή απαξιωτική εικόνα.

Η νέα ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, έπληξαν όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων του Πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων. Οι ισοτιμίες των αναπτυσσόμενων χωρών, συνεπακόλουθα  & οι οικονομίες τους δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, αντιλαμβανόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας και την αποδυνάμωση της ορμής της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δημιουργεί σοβαρές αρνητικές  παρενέργειες για το εγγύς μέλλον.

Τα σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια. Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει προς το παρόν καμία τάση βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης.

Η  ελληνική ομολογιακή αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP) κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, αφού όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δις, που ουσιαστικά χειραγωγεί την αγορά.

Όμως στο  Ελληνικό χρηματιστήριο «η Τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά. Η αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να παρέμβουν έγκαιρα στην διαρροή υποθετικών σχεδίων & φημών, η αδυναμία των τραπεζών να ελέγξουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αδυναμία των εποπτικών αρχών να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, μετά από τόσα χρόνια είναι το λιγότερο απογοητευτική.

Αντ’ αυτού για πολλοστή φορά ασχολούμαστε με ευφάνταστα σχέδια, πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και άλλα φαιδρά.. Το Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ο κεφαλαιακός μηδενισμός , για πολλοστή φορά, όσων ασχολήθηκαν με τραπεζικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι από αρχής έτους έχουν απομυζήσει περίπου 32 δις € και συνολικά 39 δις € από την ΕΚΤ!!! Επιπλέον, για ποιο λόγο η ΕΧΑΕ αύξησε πρόσφατα την βαρύτητα των προβληματικών τραπεζών στους Δείκτες του ΧΑΑ αποτελεί  απορίας άξιον…

Έτσι μετά την έγκυρη διάσπαση των 612 & των 585 μονάδων του ΓΔ, η προσέγγιση των 510-520 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα δεν αλλάζει την απογοητευτική εικόνα.

Αντίστοιχα ο FTSE25 μας προϊδεάζει για συνέχιση της καθοδικής του πορείας και προσέγγισης των 1300 & 1270 μονάδων. Οι 1395 μονάδες πλέον αποτελούν σημαντική αντίσταση.

Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές,  με τον Covid-19 να επανακάμπτει ταχέως.

Παραμένουμε άκρως αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς μέχρι ότου οι γρήγοροι κινητοί Μέσοι όροι αρχίζουν να προσεγγίζουν τις τιμές και να εξομαλύνουν την αρνητική κλίση τους. Επιπλέον αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Όμως σε περίπτωση υπερβολικών πιέσεων, πρέπει να επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις, αλλά και  εξωστρέφεια. Επανεκτιμούμε  χρονικά τον επενδυτικό μας ορίζοντα, αγοράζοντας τμηματικά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό προς όφελος μας, διαφυλάσσοντας πάντα επίπεδα ρευστότητας και  συμβουλευόμενοι τους ειδικούς.  

Δεν ξεχνάμε την πασίγνωστη φράση του Nathan Rothschild, 1st Baron Rothschild, (1840-1915), «Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους», αλλά προσοχή, γιατί το μαχαίρι όταν πέφτει κόβει, ειδικά τους απρόσεχτους…  

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • Λουκάς Παπαϊωάννου
 • χρηματιστηριακή ανάλυση
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Fast Finance ΑΕΠΕΥ
 • πανδημία
 • ΕΚΤ
 • Ελληνοτουρκικά

  Σχετικα αρθρα

  Enterprise Greece: Εννέα ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων αμυντικού εξοπλισμού

  admin

  ΗΠΑ: Εννέα ελληνικές συμμετοχές σε έκθεση πολεμικής βιομηχανίας

  admin

  Φωτιά το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πράσινη μετάβαση

  admin

  Elevate Greece: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

  admin

  Inditex: Αρχίζει να χρεώνει και τις χάρτινες σακούλες

  admin

  ElvalHalcor: Στις 5 Νοεμβρίου η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού

  admin

  Πλαίσιο: Στις 9/11 η ΓΣ για την επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή

  admin

  Eldorado Gold: Το πλάνο για Ολυμπιάδα και Σκουριές – Σε αναστολή εργασιών το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (pic)

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Ξεκινά το έργο στις Σκουριές

  admin

  Ελληνογερμανικό: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga

  admin

  ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

  admin

  Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

  admin