Image default
Οικονομία

Φέτα : Στη λίστα των προστατευόμενων προϊόντων στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας

Η συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα προστατεύσει αρχικά 100 προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φέτας. Το Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας που θα προστατεύσει 200 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα, δήλωσε η Επιτροπή Εμπορίου την Τρίτη.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 38 ψήφους, με μία ψήφο κατά και τρεις αποχές, η Επιτροπή Εμπορίου υποστήριξε τη συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα διασφαλίσει ότι εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις (GI) όπως Cava, Feta , Munchener Bier, Polska Wodka, Prosciutto di Parma και Queso Manchego θα προστατεύονται από απομιμήσεις και κατάχρηση του ονόματος ενός προϊόντος. Σε αντάλλαγμα, εκατό κινεζικά προϊόντα θα έχουν τον ίδιο τύπο προστασίας στην ΕΕ.

Εντός τεσσάρων ετών, η συμφωνία θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και άλλα 175 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα.
Ενώ οι ευρωβουλευτές του εμπορίου χαιρέτισαν τη συμφωνία που θεωρούν κυρίως ως ενισχυτή εμπιστοσύνης, καλούν την Κίνα να επεκτείνει την εποικοδομητική συνεργασία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια διμερή επενδυτική συμφωνία , καθώς και σε τομείς σύγκρουσης όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις, κρατικές επιχειρήσεις, μεταφορά αναγκαστικής τεχνολογίας, αμοιβαιότητα στις δημόσιες συμβάσεις και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε χάλυβα, αλουμίνιο και υψηλής τεχνολογίας.

Ο εισηγητής Iuliu Winkler (EPP, RO), δήλωσε: «Η Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την προστασία των ΓΕ είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός στη διμερή σχέση και ένα καλό εργαλείο για την προώθηση και την προστασία της γνησιότητας των προϊόντων υψηλής ποιότητας στις αντίστοιχες αγορές μας. Πρόκειται πρωτίστως για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, που χρησιμεύει ως μέτρο της φιλοδοξίας των μερών να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας. Η εμπορική επιτροπή θα συμμετάσχει ενεργά στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας, ζητώντας συχνή αναφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία και το συνοδευτικό ψήφισμα κατά την πρώτη σύνοδό του του Νοεμβρίου (11-12 Νοεμβρίου). Με τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Ιστορικό

Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για προϊόντα διατροφής της ΕΕ αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων ΓΕ από την ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 9% της αξίας, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων διατροφής. Ωστόσο, το 2018 και το 2019, το 80% των κατασχέσεων πλαστών και πειρατικών αγαθών προήλθε από την Κίνα, προκαλώντας απώλεια 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στους προμηθευτές της ΕΕ, λέει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

e-ΕΦΚΑ: Επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία στις 120 δόσεις

admin

Λάθη από τον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων

admin

Handelsblatt : Βρετανικές εταιρείες ενέργειας στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Η κυβέρνηση αρνείται τη διάσωση

admin

Καθηγητής Εργατικού Δικαίου: «Ο νέος νόμος αναγνωρίζει την ύπαρξη freelancers στις ψηφιακές πλατφόρμες»

admin

Κομισιόν: Εξετάζεται το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για τις τιμές ενέργειας

admin

ΤτΕ – Σημαντική αύξηση 139,7% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 7μηνο

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

2,8 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Ποιες αγορές στήριξαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις

admin

ΟΕΕ- μελέτη: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και blockchain οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας

admin

Είναι η Evergrande η «κινεζική Lehman Brothers»;

admin

Β. Κικίλιας: Ενδεχομένως να φτάσουμε και τα 12 δισ. ευρώ έσοδα φέτος από τον Τουρισμό

admin