Image default
Ευρώπη

Παίρνει και πάλι μπροστά ο διαγώνιος οδικός άξονας Λαμία – Αντίρριο στην Στερεά Ελλάδα

Πρόοδο σημειώνουν οι διαδικασίες για το κομμάτι Γραβιά-Βάργιανη της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η προέγκριση των τευχών δημοπράτησης του υποέργου «Βελτίωση οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο: Τμήμα παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος κόμβος μεταλλείων βωξίτη».

Το τμήμα αυτό, που εντάσσεται στον ευρύτερο άξονα της διαγώνιας οδού και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι Γραβιά-Άμφισσα, το οποίο συνολικά είναι ώριμο μελετητικά και αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, έχει μήκος 4,7 χιλιόμετρα και η κατασκευή του έχει προαναγγελθεί ήδη από τον Μάιο του 2019, στις παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έκτοτε, ωστόσο, συνάντησε προσκόμματα στην πορεία υλοποίησής του, με κυριότερο το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Η προώθηση του τμήματος αυτού ενέχει σημαντική πρακτική αλλά και συμβολική αξία. Η δραστική βελτίωση του οδικού άξονα προς τη Λαμία και ευρύτερα η σύνδεση με την ΠΑΘΕ αποτελεί ουσιαστική αναπτυξιακή προϋπόθεση για το νομό συνολικά, ενώ σε συμβολικό επίπεδο επιτείνει την ανάγκη προόδου στη διεκδίκηση συνολικά της “διαγώνιας” οδού και πρωτίστως των ώριμων μελετητικά κομματιών, όπως το Άμφισσα-Γραβιά και το Ιτέα Γαλαξίδι.

Ο προϋπολογισμός του τμήματος Γραβιά-Βάριανη είναι 15 εκ € και η χρηματοδότηση προέρχεται από από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΠ 2014-2020). Το έργο θα δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πέραν του κύριου κατασκευαστικού υποέργου των 13.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει τρία ακόμη υποέργα ως εξής: Μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, με προϋπολογισμό 800.000 €, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, προϋπολογισμού 200.000 €, απαλλοτριώσεις προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Η Πράξη αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος: «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη» του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο συνολικού μήκους 4,70km. Το εν λόγω τμήμα ξεκινά μετά το πέρας της παράκαμψης Γραβιάς στη χιλιομετρική θέση 9+300 με βελτίωση ως επί το πλείστον της υφιστάμενης οδού στην περιοχή του Στενορέματος, όπου εκεί ο οδικός άξονας κινείται παράλληλα με το ρέμα από τη Χ.Θ. 10+000.

Για στρατηγική προτεραιότητα της περιφερειακής Αρχής συνολικά ως προς τον άξονα Θερμοπύλες – Αντίρριο έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με αφορμή την πρόοδο που σημειώνεται στο τμήμα Γραβιά-Βάργιανη της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας. “Τόσο το τμήμα που ξεκινά, όσο και όλος ο άξονας Θερμοπύλες – Αντίρριο, είναι για εμάς έργο στρατηγικής προτεραιότητας”, τόνισε ο Φάνης Σπανός και κατέληξε ως εξής: “Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών ξεπεράσαμε τα προβλήματα και έτσι ένα ακόμη συμβολικό και ουσιαστικό βήμα για τον «διαγώνιο άξονα» της Φωκίδας γίνεται πραγματικότητα”.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Αρχίζει Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της ΝΔ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα

admin

Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να αξιοποιηθεί η ανάγκη της Τουρκίας για εξασφάλιση ομαλών σχέσεων με την ΕΕ

admin

Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023

admin

Μισέλ-εμβόλια: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει «συγκεκριμένες προτάσεις» για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

admin

Μητσοτάκης από Πορτογαλία: Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να έχει λιγότερες ανισότητες

admin

Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση: Επετειακό γραμματόσημο για τα 40 χρόνια κοινής πορείας

admin

ΕΕ-σύνοδος κορυφής: Οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν δήλωση για εργασία-κοινωνικά δικαιώματα

admin

Φαντασιώσεις συνοριακών αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Ευρωβαρόμετρο: Υπερεθνικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές θέλει το 42% των Ευρωπαίων

admin

ΕΕ: Συνεργασία, δίκαια διανομή και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ανταλλαγής εμβολίων ζητούν 5 χώρες

admin

ΕΕ: Πληθαίνουν οι αποστάσεις από την πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων

admin