Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Εκλογές στο προσκήνιο, τράπεζες στο παρασκήνιο

Με απώλειες 8,84% έκλεισε ο Νοέμβριος βαθαίνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 37,87% από την αρχή του έτους. Η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) Κορωναίος β) Γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος.

Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορωνοιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ με το ενδιαφέρον να μην συγκεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό κλάδο από πλευράς συναλλαγών αλλά σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη χρηματοοικονομικών εταιριών.

Ο τραπεζικός κλάδος εκ νέου μπαίνει σε αναμονή ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της τράπεζας Πειραιώς με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο.

 Όπως και το Μάρτιο έτσι και τώρα διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού που επικράτησαν κυρίως στο β’ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι δεν απέχουμε χρονικά σημαντικά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου, θα είχε νόημα η εξέταση των εταιριών που το αντικείμενο δραστηριότητας είχε ανελαστική συμπεριφορά και έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή δομή.

Ενδεικτικά οι Τιταν, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν διορθώσει από τα φετινά υψηλά τους και η προοπτική τους δείχνει ικανή να καλύψει γρήγορα τις όποιες απώλειες ή την επιβράδυνση στην δραστηριότητα τους.

 Για τους έχοντες πιο βραχυπρόθεσμη οπτική στις τοποθετήσεις τους η συγκυρία ενδέχεται να επιφυλάσσει αυξημένο βαθμό δυσκολίας καθώς όλα τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η Αγορά έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να πουλήσει το αρνητικό νέο παρά να αγοράσει την καλή είδηση. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες. Η πίεση εκτονώθηκε προσωρινά την Παρασκευή καθώς τα διαγράμματα των κυριότερων τίτλων της αγοράς βρέθηκαν σε επίπεδα σφοδρής υποτίμησης ανάλογα με αυτά του Απριλίου.

Η εμφάνιση των αντανακλαστικών της Αγοράς ήταν σε ένα σημείο αναμενόμενη, η συνέχεια όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη αφού στην πτώση της περασμένης Πέμπτης η αγορά κινήθηκε με αυξημένο τζίρο γεγονός που θα δυσκολέψει την άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 592 μονάδες οι οποίες πλέον έχουν τα χαρακτήρα αντίστασης. Ως προς την ενεργοποίηση του τζίρου η Παρασκευή παρά το θετικό πρόσημο δεν έπεισε εκτός αν υπάρξει δεύτερος χρόνος ανόδου στην συνεδρίαση της Δευτέρας που θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συναλλακτικής δυναμικής. Το μοτίβο πάντως θέλει την αγορά να μην αποχωρίζεται εύκολα την περιοχή των τοπικών χαμηλών πριν κάνει κάποια αξιόλογη συσσώρευση και εκτονώσει τις όποιες πιέσεις. Όλα τα βλέμματα πλέον πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω των επιστολικών ψήφων οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί στο 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

 Κατά τα λοιπά το ημερολόγιο παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον αφού στις 4 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος ανακοινώνει συνοπτικά αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Pasal ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (6/11) είναι η σειρά της Moody’s να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Β1 και σταθερή προοπτική.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Σε τεντωμένο σχοινί…

admin

Ολονύχτια επιχείρηση του στρατού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών-Σε γενική αργία 7 περιοχές της χώρας-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

admin

Στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται…

admin

UBS:Τι συμβαίνει στις αγορές;

admin

Γιατί η Fed δεν κάνει τη δουλειά της; – John H. Cochrane

admin

Είναι η Fed η μεγαλύτερη φούσκα του πλανήτη;

admin

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin

Πώς η “ακίνδυνη” Όμικρον μπορεί να τσακίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin