Image default
Επιχειρήσεις

Εσπεν Τρανόι / Νew SIA Greece – Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ανάπτυξης τεχνολογίας συναλλαγών

Κάποτε μπορεί να ακουγόταν ως ανέκδοτο. Κι όμως, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και μπορεί να πρωτοστατήσει στην τεχνολογία των συναλλαγών! Αυτό πιστεύει ακράδαντα ο νορβηγικής καταγωγής Εσπεν Τρανόι, ο άνθρωπος που ηγείται μιας εταιρείας που μπορεί ο μέσος Ελληνας καταναλωτής να μην έχει ακούσει, όμως βρίσκεται πίσω από ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών που εκτελούνται καθημερινά, τη New SIA Greece. Θυγατρική πλέον του ιταλικού ομίλου SIA μετά την προ τριετίας περίπου εξαγορά της First Data Hellas, όπως ονομαζόταν τότε από τον ομώνυμο αμερικανικό όμιλο, η εταιρεία όχι μόνο αποτελεί μια ήρεμη και αναπτυσσόμενη δύναμη σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, αλλά πλέον αποκτά και έναν διευρυμένο ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Και τούτο καθώς στα κεντρικά της γραφεία στον Αγ. Στέφανο, όπου απασχολεί πάνω από 900 εργαζομένους, έχει αναλάβει εκ μέρους όλου του ομίλου να συγκροτήσει ένα κέντρο αριστείας (Competence Center) το οποίο θα έχει σκοπό την ανάπτυξη νέων λύσεων στο κομμάτι των καρτών και των δικτύων συνολικά. Εν ολίγοις, τρόπους εξέλιξης ενός εργαλείου που τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γεγονός αυτό μάλιστα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά και την είδηση ότι ο όμιλος SIA, όπου μεγαλομέτοχος είναι το αντίστοιχο ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με συμμετοχές όμως από αρκετές τράπεζες τόσο της Ιταλίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Deutsche Bank, έχει επί της αρχής συμφωνήσει με έναν από τους κύριους ανταγωνιστές του, την εταιρεία ΝΕΧΙ, να συγχωνευτούν ώστε να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο παίκτη στον χώρο της τεχνολογίας συναλλαγών που θα επιχειρήσει να αναδειχτεί σε αντίβαρο των αμερικανικών κολοσσών, οι οποίοι σήμερα κυριαρχούν παγκοσμίως. Ενδεικτικά, η νέα εταιρεία θα έχει τους περισσότερους εμπόρους-πελάτες στην Ευρώπη, πάνω από 2 εκατομμύρια, τη διαχείριση των περισσότερων καρτών, πάνω από 120 εκατομμμύρια, και έναν αριθμό επεξεργασίας συναλλαγών που ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ ετησίως! Τα μεν καθαρά έσοδα υπολογίζονται σε 1,8 δισ., τα δε EBITDA 1 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο σχήμα επομένως η Ελλάδα πλέον θα έχει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια εξέλιξής του.

«Μία πρώτη ομάδα 50 ατόμων από μηχανικούς πληροφορικής και προγραμματιστές έχει ήδη συγκροτηθεί και δουλεύει τους τελευταίους μήνες στο Κέντρο Αριστείας. Μέσα σε δύο χρόνια θεωρούμε ότι μπορούν να προσληφθούν περίπου 200 μηχανικοί και προγραμματιστές και μακάρι οι εργασίες να πάνε καλύτερα και να προσλάβουμε ακόμη περισσότερους επιστήμονες», λέει στο «business stories» ο κ. Τρανόι, ο οποίος είναι επικεφαλής ΝΑ Ευρώπης του ομίλου SIA με βάση την Αθήνα. Oπως εξηγεί, «στόχος είναι η ανάπτυξη νέων λύσεων, που θεωρούμε ότι μπορούν να εξελίξουν αυτό που ήδη βιώνουμε με την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει τα νέα μυαλά στα οποία μπορεί να βασιστεί ο όμιλος. 

Η ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας του ομίλου SIA στην Ελλάδα αναμένεται να απορροφήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Βασική επιδίωξη, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Νew SIA Greece, είναι η δημιουργία μιας μονάδας λογισμικού που θα βοηθήσει τόσο τους πελάτες της διεθνώς -κυρίως εμπορικές, κεντρικές τράπεζες κ.λπ.- όσο και  τον ίδιο τον όμιλο να μεταβούν από τα παραδοσιακά και κλειστής αρχιτεκτονικής συστήματα πληροφορικής σε νέα, ανοιχτής αρχιτεκτονικής, βασισμένα στην πλατφόρμα PowerCard που προωθεί η ιταλική εταιρεία.

Αυτό, όπως λέει, θα προσφέρει και ζωτικό χώρο στις τράπεζες που υπό την πίεση των fintech νεοφυών επιχειρήσεων αναζητούν τη μεταφορά τους σε νέες, λιγότερο δαπανηρές και περισσότερο ευέλικτες υποδομές πληροφορικής.

Σύμφωνα με τον κ. Τρανόι, αυτό πλέον η SIA μπορεί να το προσφέρει, θεωρώντας μάλιστα ότι οι fintech εταιρείες μπορεί να επιδρούν πλέον στον χρηματοοικονομικό τομέα, όχι όμως στον βαθμό, στη δύναμη ή την καινοτομία που μπορούν να αποτελέσουν το επιχειρηματικό αντίβαρο σε έναν κλάδο αιχμής. Ως αποτέλεσμα, όπως λέει o ίδιος, δεν μπορούν να κάνουν το breakthrough στην κερδοφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα έρχεται να στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες-πελάτες της SIA Group πάνω στις νέες υποδομές, αναπτύσσοντας τις σχετικές λύσεις. Περίπου ίδιες υπηρεσίες αναπτύσσονται πλέον όχι μόνο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο στενά, αλλά και για επιχειρήσεις κάθε είδους που παρέχουν κάρτες και ακουμπούν το κομμάτι των συναλλαγών, από τα γνωστά πλέον ηλεκτρονικά πορτοφόλια ως τις κάρτες φόρτισης για τα Μέσα Μεταφοράς…

«Είναι η νέα πραγματικότητα όλα αυτά. Και θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο», σημειώνει ο κ. Τρανόι. Βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της εταιρείας εξακολουθεί να είναι και θα παραμείνει, όπως λέει, η διασύνδεση και λειτουργία των ΑΤΜs, η διασύνδεση καρτών κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας το 2015 επέφεραν τον πενταπλασιασμό των συναλλαγών μέσω πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών, αλλά το επίπεδο χρήσης του πλαστικού χρήματος παραμένει ακόμη χαμηλό. «Κάθε Ελληνας», σημειώνει ο κ. Τρανόι, «πλέον πραγματοποιεί ετησίως 50 συναλλαγές μέσω καρτών, αντί για 10 που ήταν προ του 2015. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το επίπεδο παραμένει χαμηλό με δεδομένο ότι κάθε Νορβηγός πραγματοποιεί μηνιαίως 50 συναλλαγές μέσω καρτών».

Βέβαια παραδέχεται ότι η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊου έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής της τάσης που αφορά και το e-banking.

«Επιτάχυνση και στη μεγέθυνση των οικονομικών της εταιρείας;», τον ρωτάμε. «Οχι. Αυτή ακολουθεί την πτωτική τάση της ευρύτερης αγοράς. Οι συναλλαγές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να επενδύουμε διότι πιστεύουμε ότι θα γίνει το comeback. Εξάλλου θέλουμε πάντα να είμαστε πρωτοπόροι και αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγούμε και πάλι μπροστά», σημειώνει.

Για την ιστορία, ο ίδιος εκτιμά ότι οι πωλήσεις της εταιρείας φέτος θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όταν σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ήταν 55,2 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 3,82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ήταν 49,3 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του ίδιου

Ο ίδιος, αν και ήρθε στη χώρα μας το 2011 ώστε να βοηθήσει τη First Data Hellas στην πλέον δύσκολη περίοδο που είχε ξεκινήσει για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, τελικά έχει «ριζώσει». «Είχα έρθει με την προοπτική ενός-δύο ετών. Παρ’ όλα αυτά η κρίση κλιμακωνόταν σε πολλά επεισόδια τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, οπότε κρίθηκε απαραίτητο να μείνω. Περάσαμε δύσκολες εποχές, όμως τα έχουμε καταφέρει και τα τελευταία χρόνια αναπτυσσόμαστε διαρκώς», λέει ο κ. Τρανόι, ο οποίος δηλώνει πλέον πως βρήκε στην Ελλάδα το λιμάνι του μιας και γνώρισε τη σημερινή σύζυγό του και πλέον η οικογένειά τους μεγαλώνει…

Πάντως από τη θητεία του αυτά τα εννέα χρόνια στην Ελλάδα και, κυρίως, μέσα από την κλιμάκωση της κρίσης ο ίδιος πέρασε διά πυρός και σιδήρου κρατώντας το τιμόνι της εταιρείας. «Ολα άλλαζαν και οι στιγμές βέβαια απαιτούσαν δύσκολους χειρισμούς. Το πρώτο μεγάλο σοκ ήταν στην Κύπρο με το κλείσιμο του τραπεζικού συστήματος και όσα ακολούθησαν. Ηταν όμως και ένα μεγάλο μάθημα ώστε το 2015 -και καθώς η χώρα προχωρούσε στο άγνωστο- να έχουμε ήδη ένα πλάνο κινήσεων για την προετοιμασία των συστημάτων μας για κάθε ενδεχόμενο. Ετσι, με την επιβολή των capital controls ήμασταν από την πλευρά μας έτοιμοι», σημειώνει.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η οικονομία, εκτιμά, έχει προοπτικές και το γεγονός ότι γίνονται επιτέλους βήματα προς την απλοποίηση της καθημερινότητας και των συναλλαγών πάσης φύσεως του πολίτη μέσω των ψηφιακών εργαλείων τις ενισχύει. «Αν κάποια στιγμή εφαρμοστούν και στην Ελλάδα πράγματα που τα θεωρούμε αυτονόητα στη Νορβηγία, τότε θα μιλάμε για μια νέα εποχή», λέει ο κ. Τρανόι. Και εάν τον ρωτήσεις ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο; «Η υπογεννητικότητα. Δυστυχώς όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, προκαλεί ένα βαθύτερο και πιο μακροχρόνιο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αν το δούμε και σε στενά οικονομικά όρια, αναλογιστείτε ότι η πίτα της αγοράς θα μειωθεί, αφού και ο αριθμός των καταναλωτών θα μειωθεί».

«Οπότε βλέπετε και νέα συγκέντρωση δυνάμεων σε λίγο;», τον ρωτάμε. «Δεν νομίζω ότι σταμάτησε ποτέ. Γενικά στον κλάδο μας θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη τάση συγκέντρωσης τόσο στις τοπικές αγορές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν μεγάλοι παίκτες. Και νομίζω ότι αυτό θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Εξάλλου η βασική εκτίμηση είναι ότι και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα θα συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο», σημειώνει.

Σχετικα αρθρα

6 στις 10 ελληνικές εταιρείες αυξάνουν τις δαπάνες για την ασφάλεια του ΙΤ

admin

Όμιλος Quest: Προσωρινό μικτό μέρισμα €1,25 ανά μετοχή

admin

Όμιλος Ideal: Αύξηση κατά 69% των pro forma κερδών μετά από φόρους

admin

Η Epsilon Hospitality βραβεύτηκε με Silver Award στα Greek Hospitality Awards 2021

admin

Edenred: Παρουσιάζει την Ticket Restaurant® Zero – Η πρώτη 100% άυλη κάρτα στην Ελλάδα

admin

ΟΠΑΠ: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ-Στις 26/10 η record date

admin

Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank στηρίζει τις επιχειρήσεις στο άλμα της πράσινης μετάβασης

admin

Νέα ηγετική ομάδα για την Polygreen

admin

ΕΚΤΕΡ: Στα €20,4 εκατ. το έργο με την ΕΥΔΑΠ

admin

Ρήγας (Energean): Να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για φθηνό αέριο

admin

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Η Grant Thornton γίνεται μέλος συμμαχίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050

admin