Image default
Οικονομία

Μείωση ενοικίου : Υποχρεωτικό «ψαλίδι» κατά 40% – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες

Αλλαγές στο καθεστώς για μείωση ενοικίου λόγω της κρίσης του κοροναϊού έφερε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της αγοράς.

Η απόφαση της κυβέρνηση για επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% για το μήνα Νοέμβριο σε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Αλλά και στις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιφέρειες «επιτήρησης» προβλέπεται η μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη-ενοικιαστή.

Η απόφαση για μείωση ενοικίου

Μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε το Νοέμβριο να ισχύσει η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% για τα ακίνητα που μισθώνονται

  • από επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου,
  • από εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων και των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή
  • η φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί

Ειδικότερα, οποιαδήποτε επιχείρηση νοικιάζει ακίνητα με έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται στο «κόκκινο» για τουλάχιστον 14 ημέρες και θεωρείται πληττόμενη έχει δικαίωμα το Νοέμβριο να καταβάλει το 60% του ενοικίου.

Σύμφωνα με το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη CΟVID 19, η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιφέρειες Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά την προαιρετική μείωση ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%, αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης» και περιλαμβάνονται στους «πληττόμενους ΚΑΔ».

Πιο συγκεκριμένα αφορά τις περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Τι λένε οι οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους εκφράζουν έντονη δυσφορία για την διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ η λίστα αυτή βασίζεται στον Απρίλιο. Τότε είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές ;”

Για τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν το γεγονός ότι δικαιούνται συμψηφισμό του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όμως, όπως λένε, δεν δικαιούνται “καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων”

Για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης στις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων οι ιδιοκτήτες αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εξηγούν οτι τα προβλήματα οφείλονται :

-Πρώτον στην αποσπασματικότητα (μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
– Δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID-19 ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου.

Σχετικα αρθρα

Απελάσεις Eυρωπαίων πολιτών στα βρετανικά σύνορα λόγω Brexit και covid

admin

ΟΤΕ: Έκδοση δύο ομολόγων 350 εκατ. ευρώ – το ένα με αρνητικό επιτόκιο

admin

Κέρκυρα: Με 8 πτήσεις ανοίγει ο τουρισμός – Ανησυχία για τον «πάγο» από την Βρετανία

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): Καταλύτης η πανδημία για αλλαγές και ψηφιακές ευκαιρίες

admin

Άλμπερτ Μπουρλά: Θα χρειαστεί τρίτη δόση στους 8 μήνες – Το εμβόλιο αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις

admin

Delphi Forum – Πρεμ Γουάτσα: «Η Ελλάδα επέστρεψε» – Γιατί δεν εγκατέλειψε τη χώρα στην κρίση

admin

Ρ. Πινό:« Έργο-ορόσημο το καζίνο στο Ελληνικό – Θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια»

admin

Μ. Σάλλας: Η αύξηση των καταθέσεων θα δώσει φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις

admin

Τσακαλώτος: Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με τις οικονομίες της Ευρώπης

admin

Β. Κουτεντάκης (Τρ. Πειραιώς): Οι τράπεζες εστιάζουν στην παροχή εξειδικευμένης γνώσης και προσωποποιημένων λύσεων

admin

Μ. Στασινόπουλος: Το στοίχημα της διπλής μετάβασης στο κέντρο των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων

admin

ΕΒΕΑ: Τιμητική διάκριση στον Ζάεφ για τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

admin