Image default
Επιχειρήσεις

Άνω – κάτω η αγορά από διάταξη της κυβέρνησης για τα ναυτιλιακά καύσιμα

Φωτιές ανάβει στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων, διάταξη που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών,  η οποία ετοιμάζεται να επιτρέψει στα πλωτά, εφοδιαστικά μέσα ανεξαρτήτως χωρητικότητας (αίρεται η μέγιστη χωρητικότητα των 2.500 κ.μ.) να αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες και μάλιστα χωρίς απαγόρευση της μετακίνησής τους.

Θα μπορούν, επομένως, όλοι να φορτώνουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους, να αποθηκεύουν το καύσιμο στις δεξαμενές τους και να παραμένουν στο αγκυροβόλιο μέχρι να λάβουν παραγγελία προς πώληση.

Αυτή η νέα διάταξη πρακτικά αφήνει ανεξέλεγκτη τη διανομή του αφορολόγητου πετρελαίου- transit, αναφέρουν στην αγορά και αν εφαρμοστεί αναιρεί κάθε μέτρο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων που έχει ληφθεί έως σήμερα.

Όπως εξηγούν, όσο τα καύσιμα βρίσκονται σε φορολογική αποθήκη δεν πληρώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, με την έξοδο τους, θα πληρωθεί ανάλογα με τον αποδέκτη. Για τα ναυτιλιακά καύσιμα ο εφοδιασμός πλοίου είναι transit (χωρίς δασμούς).

Για να γίνει αντιληπτό το κίνητρο για λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα αρκεί να δει κανείς τη διαφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δεδομένου ότι τα ναυτιλιακά καύσιμα δεν υπόκεινται σε ΕΦΚ ή ΦΠΑ, τα διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου είναι το σύνολο ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Ο ΕΦΚ για το ναυτιλιακό ντίζελ είναι 410€/m3 (περίπου δηλαδή και όσο η αξία του προϊόντος σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς ), ενώ για το μαζούτ είναι 38 €/ton.

Φυσικά όσοι διατείνονται ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα επικαλούμενοι τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα ελέγχου (δηλαδή το σύστημα εισροών-εκροών και το σύστημα GPS) αρκεί να αναλογιστούν το τι συμβαίνει στα πρατήρια καυσίμων όπου τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν επεξεργάζεται τα στοιχεία και άρα κανείς δεν προβαίνει σε ελέγχους και ποινές.

Και φυσικά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις ολέθριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης με τη δημιουργία πλωτών «περιβαλλοντικών βομβών». Πλοία μεγάλης χωρητικότητας θα μπορούν να λειτουργούν και να παραμένουν παρατεταμένα στα αγκυροβόλια, με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης και μάλιστα μεγάλης κλίμακας. Οπότε η προωθούμενη  διάταξη οδηγεί σε εξαιρετικά αυξημένη επικινδυνότητα ιδίως επειδή πρόσφατα άρθηκε ο περιορισμός λειτουργίας σκαφών άνω των 20 ετών.

Στην αγορά προτείνουν, μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου που έχουν ήδη θεσπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία (σύστημα εντοπισμού θέσης, σύστημα εισροών – εκροών), τα οποία αντιστοίχως εφαρμόζονται στα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, να μην επιτραπεί στα πλοία να γίνουν φορολογικές αποθήκες.

Το κουβάρι των μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων που διακινούν τα πλωτά μέσα αρχίζει να ξετυλίγεται ουσιαστικά το 2002.

Με απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη και προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο διαχωρίσθηκαν τα πλωτά μέσα που θα χρησιμοποιούνται ως φορολογικές αποθήκες καυσίμων από τα πλωτά εφοδιαστικά-μεταφορικά μέσα.

Μάλιστα προκειμένου να είναι εφικτός ο διαρκής έλεγχος των πλωτών μέσων που αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες, απαγορεύτηκε πλήρως η μετακίνησή τους από την εγκεκριμένη θέση του σταθερού αγκυροβολίου τους.

Το 2008, ενισχύονται τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία όλα τα δεξαμενόπλοια που λειτουργούν ως εφοδιαστικά μεταφορικά και διακινούν αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματο σύστημα προσδιορισμού ταυτότητας (AIS), εμφανές σήμα της εφοδιάστριας εταιρείας και ειδικό σήμα ενδεικτικό ότι μεταφέρουν αφορολόγητο καύσιμο.

Τα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου καυσίμων που διακινούν τα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα συνεχίζονται με διατάξεις το 2015 και 2016  σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών – εκροών καθώς και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης, συλλογής και αποστολής δεδομένων- GPS. Οι πλοιοκτήτες των λιγοστών εναπομεινάντων σλεπιών, όπως κοινώς αναφέρονται, έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών, το οποίο όμως δεν έχει την μορφή των αντίστοιχων συστημάτων των πρατηρίων καυσίμων, στα οποία η μέτρηση των καυσίμων στις δεξαμενές είναι διαρκής.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες έληξε η διαβούλευση σχετικού νομοσχεδίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των παραπάνω ρυθμίσεων, αλλά υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για την υλοποίηση τους, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί είναι ελλιπείς.

 

Σχετικα αρθρα

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΥΑΘ

admin

Οι άδειες 5G ενισχύουν τα κέρδη της Ericsson

admin

ΟΛΠ: Στις 23/9 η ΓΣ για την έγκριση του Προγράμματος Ανταμοιβής Προσωπικού

admin

ΕΥΔΑΠ: Πως επηρεάζει η πανδημία οικιακή κατανάλωση και επαγγελματικά τιμολόγια

admin

Forthnet: Στο 14,1% το ποσοστό της Crystal Almond Holdings

admin

Διακρίσεις για Sunlight στα φετινά Manufacturing Excellence Awards

admin

Αegean: Παραμένουν οι απώλειες 26-28 εκατ. το μήνα, όμως «καίει» λιγότερο ρευστό

admin

Το Χ.Α. καλείται να ζυγίσει εκ νέου το γεωπολιτικό ρίσκο

admin

Μυτιληναίος: Εκτίναξη τζίρου 42,7% στο εννεάμηνο

admin

ΟΠΑΠ: Ο Jan Karas Acting CEO – O Οδ. Χριστοφόρου αναπληρωτής CEO

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από ELTRAK CP

admin

Wikifarmer: Ένα ελληνικό startup ενδυναμώνει τους αγρότες σε πάνω από 200 χώρες.

admin

Πρεμιέρα σήμερα για τη συμφωνία Public – MediaMarkt

admin

Οι πρωταγωνιστές του ιπποδρόμου στα Horse Racing Awards 2020

admin

INTRALOT: Συμφωνία με την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος μπέιζμπολ των ΗΠΑ

admin

ΕLVALHalcor: Η απάντηση της ελληνικής βιομηχανίας

admin

«Ματώνει» και η Qantas: Προχωρά σε 6.000 απολύσεις

admin

Λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Περνάνε στα χέρια της ΟΝΕΧ

admin