Image default
Οικονομία

Δυσμενείς προοπτικές στην αγορά καυσίμων που συνεισφέρει 3,7 δισ. στα δημόσια έσοδα

Οριακές αλλαγές σημειώθηκαν στα μεγέθη του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δείχνει ότι η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,1%, σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος αυξήθηκε οριακά από 13.497 σε 13.503 χιλ. μετρικούς τόνους.

Οι εταιρείες του κλάδου συνολικά, μετά από φόρους και χωρίς να υπολογιστούν οι πωλήσεις σε αεροπορικά καύσιμα, παρουσίασαν για το 2019 οριακή κερδοφορία, μόλις 13,3 εκατ. ευρώ (καθαρό περιθώριο κέρδους 0,11% επί του τζίρου), γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Τα απασχολούμενα κεφάλαια του κλάδου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Πολύτιμη πηγή για τα δημόσια έσοδα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αποτύπωσε σε αριθμούς την τεράστια συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα. Παρά την οριακή μείωση (0,9%) σε σύγκριση με το 2018, το 2019 ο κλάδος εισέφερε στα Δημόσια Ταμεία πάνω από 3,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι επί του συνολικού κοινωνικού προϊόντος του κλάδου, δηλαδή τα έσοδα που κατανεμήθηκαν στο κράτος, τους πιστωτές, το προσωπικό και τους μετόχους,  τα έσοδα του Δημοσίου αντιπροσωπεύουν ποσοστό 94,9%.

Ενισχυμένος ήταν και ο δείκτης της απασχόλησης, με τις άμεσες θέσεις να αυξάνονται κατά 15,4%. Οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν σε 71,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές σημείωσαν αύξηση 1,2%, αγγίζοντας τα 18,8 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι εταιρείες του κλάδου. Οι συνολικές επενδύσεις -μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος- το 2019 ξεπέρασαν τα 86,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,5%, συγκριτικά με το 2018.

Σε αντίθεση με το 2019, τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο και κατ’ επέκταση για τα κρατικά έσοδα. Σήμερα οι προοπτικές του κλάδου, μετά την ανακοίνωση και των νέων αναγκαίων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο του 2020, σε συνθήκες σχεδόν ανάλογες με τις σημερινές, οι πωλήσεις βενζίνης μειώθηκαν 57% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2020, οι πωλήσεις σε όλα τα προϊόντα παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Οι βενζίνες -14,4%, το πετρέλαιο κίνησης -10,7%, το μαζούτ -13,3%, τα ναυτιλιακά καύσιμα -35% και τα αεροπορικά κατά -67,9%.

Με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, δήλωσε πως «ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών αποτελεί σταθερά και αποδεδειγμένα πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, μεριμνώντας για τη διασφάλιση της διακίνησης καυσίμων ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Η μελέτη του ΙΟΒΕ ανέδειξε για ακόμη μια χρονιά τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνεισφοράς των εταιρειών μας στην Οικονομία. Παρά τις νέες, τεράστιες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών συνεχίζουν να επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα μέλλον καλύτερο με κέντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Σχετικα αρθρα

Κίνα:”Σφυρίζει” αδιάφορα για την Evergrande

admin

ΗΠΑ: Ποια είναι η κινεζική εταιρεία με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που μπαίνει στη «μαύρη» λίστα

admin

Β. Κικίλιας: Δικαιώνουν τη στρατηγική μας στην κρουαζιέρα οι υπερτριπλάσιες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη το 2022

admin

Αναστολή χρεώσεων ΥΚΩ και για αγροτικές επιχειρήσεις συνδεδεμένες στη Μέση Τάση

admin

Προβολή του ελληνικού θεματικού τουρισμού σε Βέλγιο και Ολλανδία

admin

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: Οι 7 δράσεις του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της διαφάνειας

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η νέα πληρωμή μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις;

admin

Evergrande: Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» από τον Fitch

admin

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι αλλάζει από αύριο

admin

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Η αλλαγή από αύριο 10 Δεκεμβρίου

admin

Ιταλία: Πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon για κατάχρηση ηγετικής θέσης στην αγορά

admin

ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 35 δισ. ευρώ μέσω PEPP

admin