Image default
Οικονομία

Ο κοροναϊός τρομάζει την Ευρώπη, το Eurogroup ζητά δημοσιονομική στήριξη και το 2021

Στη σκιά των νέων lockdown συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης όπου στην πρώτη συνεδρίαση σήμερα του Eurogroup (αύριο το ECOFIN) εξετάστηκαν τα πρόσφατα υγειονομικά δεδομένα και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκειμενου να επαναυπολογιστεί το επόμενο διάστημα η απάντηση των Βρυξελλων στην υγειονομική κρίση. Το Eurogroup, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών, θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021 δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται.

Σημειώνεται πως το συμβούλιο διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις φθινοπωρινές, οικονομικές της εκτιμήσεις για το σύνολο των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.Το Eurogroup, σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη, είναι ενωμένο στην απάντησή του στην κρίση της πανδημίας, εκφράζοντας, παράλληλα, τα συλλυπητήριά τους στη Γαλλία και την Αυστρία.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως το Eurogroup θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021 μετά και του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται.

Τονίζεται πως η πρόσφατη εξάπλωση  της πανδημίας και τα νέα μέτρα περιορισμού έχουν αυξήσει περαιτέρω την αβεβαιότητα και είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις.

Θωρακισμένη

Επίσης, τονίζεται πως το δεύτερο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει την οικονομική πτώση. Τον Απρίλιο, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τρία δίχτυα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για συνολικό ποσό 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο το 2020 ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον Ιούλιο για το ευρωπαϊκό σχέδιο της επόμενης γενιάς με το ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ και αποτελεί, σύμφωνα με τους υπουργούς, μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Αναφέρεται η δέσμευση να συνεχιστεί η συνεργασία για να διευκολυνθεί το σχέδιο της ΕΕ επόμενης γενιάς και προσθέτει πως αυτά πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα, επιτρέποντας την ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων το 2021.

Σχετικα αρθρα

ΕΕΑ: Η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά αρχίζει από την 1η Ιουνίου

admin

Χατζηδάκης: Λύνουμε «γνωστά προβλήματα» στην εργασία

admin

POS και ταμειακές μηχανές παντού – Νέο πριμ για αποδείξεις

admin

ΥΠΟΙΚ: Τηλεδιάσκεψη Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων της Κ. Μακεδονίας

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι είναι δικαιούχοι

admin

Ποιες πληρωμές θα καταβληθούν από ΥΠΕΡΓ, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μάϊου

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Έρχεται «γενναία» και μη επιστρεπτέα στήριξη του τουρισμού

admin

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης

admin

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

admin

«Απογειώνονται» σε προορισμούς και κίνηση τα ελληνικά αεροδρόμια

admin

Ποιοι και πώς θα μπορούν να έρθουν στη χώρα

admin

Αύξηση 34,6% των ελληνικών εξαγωγών

admin