Image default
Επιχειρήσεις

Τα lockdowns αναστέλλουν την ανάκαμψη!

Τα lockdowns αναστέλλουν την ανάκαμψη!

Ο προηγούμενος μήνας, ο Οκτώβριος, άφησε το έντονα αρνητικό του αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές με τους δείκτες τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν μεγάλες μονοψήφιες απώλειες (στο -9% στο Χ.Α.), ενώ διψήφια (ύψους 10%) ήταν και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του γενικευμένου φόβου εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας που αναγκάζει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία ανάμεσά τους) να υιοθετήσουν ακόμη και το γενικό lockdown για να αποφύγουν τα χειρότερα. Με την επιστροφή των περιορισμών να ακυρώνει την ανάκαμψη στις οικονομίες και να οδηγεί σε ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020, μετά από την πρόσκαιρη ανάκαμψη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο (+33,1% στις ΗΠΑ, +12,7% στην ευρωζώνη).

Στην Ελλάδα, το δυσμενές σκηνικό λόγω του κορωνοϊού συμπληρώνεται από δύο ακόμη αρνητικούς παράγοντες: το γεωπολιτικό κίνδυνο καθώς η τουρκική επιθετικότητα δεν ανακόπηκε ούτε από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη αλλά και τη Σάμο, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο να κάνει πάλι την παρέμβασή του. Επιπλέον, οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στο βαθμό που ο SSM αρνηθεί την καταβολή των τοκομεριδίων προς το ΤΧΣ, οδηγούν σε σειρά εξελίξεων με πρώτη εκείνη της κρατικοποίησης της τράπεζας λόγω της έκδοσης νέων μετοχών με δικαιούχο το ΤΧΣ. Παραμένει έτσι υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων και για άλλες συστημικές τράπεζες, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις συνθήκες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανικές παραγγελίες, πληθωρισμός και κυρίως ο πολύπαθος κλάδος των υπηρεσιών καταγράφουν επιδόσεις που επιβεβαιώνουν τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας με τα πακέτα στήριξης να επανέρχονται.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη διαμορφώσει εντεινόμενο κύμα ρευστοποιήσεων των  ξένων funds  στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήταν ήδη €564 εκ. στο 9μηνο και τώρα πιθανόν κοντά στα €700 εκ., με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν το €1 δις για ολόκληρο το 2020 ! Με το Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες και με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να προσπαθεί να συγχρονιστεί με το θετικό momentum των διεθνών αγορών αλλά  με τη ζώνη των 582-585 μονάδων να συνιστά πλέον ισχυρό οχυρό αντίστασης.

Ολοκληρώνεται τέλος σήμερα η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάϊντεν αποτελεί το ακλόνητο φαβορί αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης νέου Προέδρου το ταχύτερο δυνατό  καθώς η συντήρηση συνθηκών αμφισβήτησης επί μακρόν θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Επιθυμητό λοιπόν σενάριο για τις αγορές είναι εκείνο που είτε ο Τραμπ είτε ο Μπάϊντεν θα πετύχουν εκλογική επίδοση που δεν μπορεί να προσβληθεί από τον αντίπαλό τους!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • lockdown
 • ανάκαμψη

  Σχετικα αρθρα

  Elevate Greece: Οι 10 καινοτόμες επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά (pics)

  admin

  Λαϊκές αγορές: Οι παραγωγοί κατεβαίνουν τη Δευτέρα σε πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο

  admin

  Πλαίσιο Computers: Το ελληνικό success story και η στρατηγική της «επόμενης ημέρας»

  admin

  Γέπε Κερκ Μποντ (eToro): Ο «ταύρος» των αγορών εξηγεί το νέο trend στις κερδοφόρες επενδύσεις

  admin

  Euronews: Συνεχίζεται για τους επόμενους 12 μήνες η λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας

  admin

  Δαβέρος (ΕΛΠΕ): Πολύτιμος μοχλός διαμόρφωσης πολιτικών η φορολογία

  admin

  Ανακατεύει την τράπουλα στα αθλητικά η JD, μετά το deal με Cosmos Sport

  admin

  Profile: Μπαράζ νέων συμβάσεων στο 2ο εξάμηνο

  admin

  Παράταση έως 10 Νοεμβρίου – 80% επιδότηση ΕΣΠΑ «Elevate Greece» για υφιστάμενες start-up επιχειρήσεις

  admin

  Elevate Greece: Πότε λήγει η τελευταία παράταση στις αιτήσεις για στήριξη σε startups

  admin

  Από 25 Οκτωβρίου σε διαπραγμάτευση οι ομολογίες της CPLP Shipping

  admin

  CPLP Shipping Holdings: Άντλησε €150 εκατ. από το ομόλογο που υπερκαλύφθηκε κατά 5,3 φορές

  admin