Image default
BLOOMBERG

Saudi Aramco: Βουτιά 45% στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, αλλά διατηρεί το μέρισμα

Η Saudi Aramco διατήρησε αμετάβλητο το μέρισμα της, στα 18,75 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά μετρητά για την πληρωμή του, ενώ παράλληλα κατέγραψε πτώση 45% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο ανήλθαν στα 44,2 δισεκατομμύρια ριάλ (11,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι πωλήσεις  της μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, στα 53,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ελεύθερη ταμειακή ροή της κρατικής εταιρείας ανήλθε στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, έναντι 20,6 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της Aramco ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 34,40 ριάλ νωρίτερα στο Ριάντ, περιορίζοντας την πτώση από τις αρχές του έτους στο 2,4%. Η μετοχή ενισχύθηκε λόγω της διαβεβαίωσης της διοίκησης ότι θα πληρώσει μέρισμα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ σχεδόν όλο το ποσό θα δοθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά την βουτιά που σημείωσαν νωρίτερα φέτος, με την εξάπλωση της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης.

«Είδαμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο λόγω της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας», δήλωσε ο CEO της Aramco, Amin Nasser. «Συνεχίζουμε να υιοθετούμε μια πειθαρχημένη και ευέλικτη προσέγγιση στην κατανομή κεφαλαίων ενόψει της αστάθειας της αγοράς», πρόσθεσε.

Παρόλο που τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ζήτηση ενέργειας, η Aramco εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια εύθραυστη αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο πέντε μηνών αυτήν την εβδομάδα, λόγω των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του – που συμφώνησαν να μειώσουν τις εξαγωγές αργού τον Απρίλιο – σταθμίζουν εάν θα καθυστερήσουν τη χαλάρωση αυτών των περιορισμών για να ενισχύσουν τις τιμές του αργού.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Βενσάν Μπολόρ: Ο συντηρητικός μηντιάρχης που θα μπορούσε να βάλει σε μπελάδες τον Μακρόν

admin

Private Equity: Τα deals ρεκόρ πολλών δισεκατομμυρίων και οι πρωταγωνιστές

admin

Η ενεργειακή κρίση χειροτερεύει και πλήττει τους βιομηχανικούς γίγαντες της Ευρώπης

admin

Evergrande: Βασική μέτοχος του κολοσσού ακινήτων πούλησε μετοχές 11 εκατ. δολαρίων υπό τους φόβους χρεοκοπίας

admin

Marks & Spencer: Κλείνει 11 καταστήματα στη Γαλλία λόγω Brexit

admin

Ryanair: Στοχεύει στην μεταφορά 225 εκατομμυρίων επιβατών μέχρι το 2026

admin

Η θεαματική πρεμιέρα ιστορικής αλυσίδας καφέ στο χρηματιστήριο και ο γαλακτοπαραγωγός που έγινε δισεκατομμυριούχος

admin

Goldman Sachs: Deal 2,24 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της GreenSky

admin

Cathie Wood: Γιατί η διάσημη διαχειρίστρια κεφαλαίων πουλάει μετοχές της Tesla και αγοράζει της Robinhood

admin

Glovo: Μετά το deal με την Delivery Hero επεκτείνεται με νέες εξαγορές σε Ισπανία και Πορτογαλία

admin

Chiara Ferragni: Η νέα μετοχή που εκτόξευσε η γνωστή influencer

admin

Γερμανικές εκλογές: Ο Σολτς προελαύνει, ο Λάσετ ιδροκοπά

admin