Image default
BLOOMBERG

Saudi Aramco: Βουτιά 45% στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, αλλά διατηρεί το μέρισμα

Η Saudi Aramco διατήρησε αμετάβλητο το μέρισμα της, στα 18,75 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά μετρητά για την πληρωμή του, ενώ παράλληλα κατέγραψε πτώση 45% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο ανήλθαν στα 44,2 δισεκατομμύρια ριάλ (11,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι πωλήσεις  της μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, στα 53,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ελεύθερη ταμειακή ροή της κρατικής εταιρείας ανήλθε στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, έναντι 20,6 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της Aramco ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 34,40 ριάλ νωρίτερα στο Ριάντ, περιορίζοντας την πτώση από τις αρχές του έτους στο 2,4%. Η μετοχή ενισχύθηκε λόγω της διαβεβαίωσης της διοίκησης ότι θα πληρώσει μέρισμα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ σχεδόν όλο το ποσό θα δοθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά την βουτιά που σημείωσαν νωρίτερα φέτος, με την εξάπλωση της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης.

«Είδαμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο λόγω της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας», δήλωσε ο CEO της Aramco, Amin Nasser. «Συνεχίζουμε να υιοθετούμε μια πειθαρχημένη και ευέλικτη προσέγγιση στην κατανομή κεφαλαίων ενόψει της αστάθειας της αγοράς», πρόσθεσε.

Παρόλο που τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ζήτηση ενέργειας, η Aramco εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια εύθραυστη αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο πέντε μηνών αυτήν την εβδομάδα, λόγω των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του – που συμφώνησαν να μειώσουν τις εξαγωγές αργού τον Απρίλιο – σταθμίζουν εάν θα καθυστερήσουν τη χαλάρωση αυτών των περιορισμών για να ενισχύσουν τις τιμές του αργού.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

To Ikea στην Oxford Steet: Εξαγοράζει κτίριο έναντι 522 εκατ. δολαρίων

admin

Saudi Aramco: Εκπέμπει SOS για τη ραγδαία μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως

admin

Μετρητά 29 δισ. δολαρίων από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης στο τρίτο τρίμηνο

admin

Elon Musk: Πώς κέρδισε 36 δισ. σε μία ημέρα – Ένα τρισ. δολάρια η αξία της Tesla

admin

Helikon Investments: Ποια ήταν η απόδοση του fund στο 9μηνο και η συνεισφορά Eurobank και ΔΕΗ

admin

Tesla: Οι τρεις παράγοντες που οδηγούν την μετοχή της σε νέα ιστορικά υψηλά

admin

Alibaba: Πώς εξανεμίστηκαν 344 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού

admin

Laura Klauser: Η γυναίκα που θα οδηγήσει και πάλι την Cadillac στον θρυλικό αγώνα Le Mans

admin

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα – Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

admin

Sara Blakely: Ίδρυσε εταιρεία με 5.000 δολάρια και η αποτίμηση της εκτινάχθηκε στα 1,2 δισ. δολάρια

admin

Evergrande: Ναυάγησε η πώληση θυγατρικής του ομίλου – Βουτιά για τη μετοχή

admin

Kering: Βουτιά της μετοχής της ομίλου προκάλεσε η επιβράδυνση της ανάπτυξης του brand Gucci

admin