Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Διακήρυξη των Αθηνών απάντηση στην πρόκληση της πανδημίας

Στην Αθήνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η 130ή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το πρωί με τον  χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

«Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία και τη Βιέννη που προσπαθούν να μας κάνουν να λυγίσουμε και να μας κάνουν να νιώσουμε φόβο απέναντι στην τρομοκρατία, δεν θα μας απομακρύνουν από τις αξίες μας», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Βιέννη και στο Παρίσι. Συνέχισε προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας μπροστά σε οποιοδήποτε εμπόδιο συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

Κατά τον χαιρετισμό του, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως από την αρχή της, η Ελληνική Προεδρία έθεσε ως βασική της προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, ανέφερε, πως η ελληνική Προεδρία συνέπεσε χρονικά με το lockdown που συνέβη σε όλη την Ευρώπη, το πρώτο και το δεύτερο κύμα το κορωνοϊού. «Αντί να πραγματοποιήσουμε όλες τις εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει με φυσική παρουσία, στραφήκαμε σε ηλεκτρονικά μέσα, ώστε η ελληνική να είναι η πρώτη ψηφιακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης», τόνισε.

During the @coe2020gr we have tried to put together a very ambitious agenda in order to reach all European citizens and to send a message that our values are not going to be binded by any virus or by terrorism, trying to make us step back to our values. pic.twitter.com/7ahjaNQ07h

— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) November 4, 2020

Επίσης, προχώρησε σε μια αποτίμηση του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας σε αριθμούς, και επισήμανε πως «κατά την διάρκεια της Προεδρίας προσπαθήσαμε να ενώσουμε τα θεσμικά μας όργανα προκειμένου να διαμορφώσουμε έναν διάλογο που είναι σημαντικός, προκειμένου να έχουμε κοινή φωνή». «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα προκειμένου να προσεγγίσουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον οργανισμό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι αξίες μας δεν θα δεσμευτούν από τον ιό ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός», επισήμανε. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Διδασκαλίας της Ιστορίας, μιας γαλλικής πρωτοβουλίας την οποία η Ελλάδα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή της προεδρίας της. Σ’αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε τα εύσημα στην πρώην υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλέν, για τη σημαντική προσφορά της στην δημιουργία του Παρατηρητηρίου. Κλείνοντας την εισαγωγή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο κείμενο Διακήρυξης της ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου σε καιρό πανδημίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών». «Στην ελληνική προεδρία εργαστήκαμε για την προετοιμασία και την ανάπτυξη ενός ισχυρού πολιτικού κειμένου, το οποίο να ανανεώνει την δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως περιγράφονται από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η “Διακήρυξη των Αθηνών” είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήδη, από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας σε περίοδο έκτακτης ανάγκης», σημείωσε καταλήγοντας.

Η Σύνοδος της Αθήνας πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Γ.Γ του Οργανισμού, Marija Pejcinovic Buric, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Robert Spano, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Rik Daems και της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, η συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

- -

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ για Πέραμα: Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν σαφείς απαντήσεις

admin

Γεωργιάδης από Λαύριο: Με τη μεταφορά της Techohull στις νέες εγκαταστάσεις θα τριπλασιαστεί η παραγωγή της

admin

ΣΥΡΙΖΑ για καταδίωξη στο Πέραμα: Η ΕΛΑΣ να μην μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών

admin

Μητσοτάκης: «Όχι» σε νέους διχασμούς, η Ελλάδα του 2021 δεν είναι η Ελλάδα του 2011

admin

Μητσοτάκης από το Λαύριο: Όχι σε νέους διχασμούς – Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011

admin

Οικονόμου: Λάσπη και ύβρεις από τον Αλέξη Τσίπρα

admin

Αλέξης Τσίπρας: Να απαλλάξουμε τη χώρα από το φαύλο καθεστώς Μητσοτάκη

admin

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι επόμενες κινήσεις των 6 υποψηφίων

admin

Οικονόμου: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

admin

Τσίπρας: Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς της ακραίας φαυλότητας

admin

Κύπρος: Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

admin

Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα – Τι ζητά από τον Γκουτέρες

admin