Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Επένδυση – ορόσημο για την πράσινη ενέργεια «κλειδώνει» η Volkswagen στην Αστυπάλαια

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen για την εκκίνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για την αυτόνομη μετακίνηση στο νησί της Αστυπάλαιας, στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να εξάγει ηλεκτρικά οχήματα και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων.

Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε ότι τα οχήματα στο νησί θα μεταβούν με ηλεκτρικούς κινητήρες που θα επαναφορτίζονται μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Χέρμπερτ Ντάις.

Η  Volkswagen είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ διαθέτει επενδυτικό πακέτο αξίας 33 δισ.ευρώ για τα επόμενα πέντε επόμενα χρόνια με σκοπό τη δημιουργία μεγαλυτερης γκάμας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα περιλαμβάνει και αρκετά υβριδικά οχήματα. Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής ρύπων.

«Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την επένδυση σε εικονική εκδήλωση. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα του πώς οι μικρές κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από την συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων».

Η Volkswagen είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι διερευνά τις επιλογές της για την εκπόνηση ενός έργου ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν προηγουμένως επισκεφθεί την Καβάλα και τη Θάσο, ώστε να εξετάσουν τα έργα κινητικότητας που έχουν σχεδιαστεί για μικρά νησιά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρα καύσης με 1.000 ηλεκτρικά μοντέλα στην Αστυπάλαια, συμπεριλαμβανομένων των νέων crossover ID.3 compact και ID.4, καθώς και ηλεκτρονικά σκούτερ από την ισπανική Seat και ηλεκτρικά ποδήλατα του ομίλου. Επίσης, στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται τα οχήματα της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις για να ανακάμψει από την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε σε πτώση περίπου το 25% της οικονομικής παραγωγής. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 8% φέτος λόγω της πανδημίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 18,6% από την κορύφωση της κρίσης σχεδόν στο 30%, ποσοστό που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η επένδυση της Αστυπάλαιας ευθυγραμμίζεται με την κλιματική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης για την ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εκπρόσωποί της επισήμαναν ότι η κυβέρνηση κατάφερε  να προσελκύσει ξένες εταιρείες όπως η Vοlkswagen και η Microsoft ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το έργο της Volkswagen είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικα αρθρα

Βερολίνο: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν απειλεί τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο

admin

Geo Saison – 10 λόγοι που η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός φθινοπωρινών διακοπών

admin

Brown Hotels – Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

22η Prodexpo: Οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin

Ψηφιακά νομίσματα: Το μεγάλο αίνιγμα για τις ΗΠΑ

admin

Νέα θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από την Swixx BioPharma SA

admin

Γαλάτσι: Συνάντηση του δήμαρχου με ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενόψει των έργων του μετρό

admin