Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει, ωστόσο το μέλλον προδιαγράφεται ερεβώδες

Του Francis Wilkinson

Πριν από δύο δεκαετίες, όταν η εργασία μου συνδεόταν με την πολιτική, συνάντησα έναν φίλο μου στη Νέα Υόρκη, αφότου είχαν επιστρέψει από το 13ο ταξίδι μου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Η ημέρα των εκλογών απείχε εβδομάδες και ήμουν εξαιρετικά κουρασμένος, με τον τρόπο που οι άνθρωποι του χώρου της πολιτικής κουράζονται το φθινόπωρο των ετών που καταλήγουν σε ζυγό αριθμό.

Εκείνος μού εξέφρασε το πόσο άβολα ένιωθε για το πόσο λίγο ασχολείτο με την πολιτική. Λαμπρός ηθοποιός, δεν έκανε πολύ περισσότερα από το να ψηφίζει.

Του είπα – με απόλυτη πεποίθηση – ότι ήμασταν τυχεροί που κατοικούσαμε σε μια χώρα όπου η τέχνη ήταν πιο σημαντική από την πολιτική. Μέρη όπου η πολιτική θεωρείται σημαντικότατη και καταναλώνει μεγάλο μέρος της ζωής των ανθρώπων ήταν πάντα μέρη με μεγάλα προβλήματα.

Η Αμερική είναι σήμερα ένα τέτοιο μέρος.

Επικίνδυνη δυσλειτουργία

Η κατάσταση των πολιτικών πραγμάτων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε επικίνδυνη δυσλειτουργία. Ένα νέο έθνος αγωνίζεται να γεννηθεί. Ένα παλιό έθνος κάνει ό, τι μπορεί για να κάνει τη γέννα να αποτύχει. Και o απολογισμός των απωλειών αυτής της μάχης διογκώνεται.

“Το πόσο ισόρροπα κατανέμεται το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι φυσιολογικό για την αμερικανική πολιτική σκηνή”, έγραφε ο πολιτικός επιστήμονας Frances E. Lee το 2014. “Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες τρεις δεκαετίες αποτελούν τη μεγαλύτερη περίοδο σχεδόν ισότιμης εκπροσώπησης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις θέσεις ελέγχου των εθνικών θεσμών από τον Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι σήμερα”.

Ο Εμφύλιος δεν αποτέλεσε κάποιο ζενίθ εθνικού μεγαλείου για τις ΗΠΑ. Η δε κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής ζωής δεν έχει βελτιωθεί από το 2014.

Από πολλές απόψεις, αυτές οι εκλογές εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει. Την ημέρα των εκλογών, ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών (εκλεγόταν στη Νέα Υόρκη) Alfonse D’Amato μου έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο τόνιζε: “Φοβάμαι ότι ίσως να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ο νικητής για τις επόμενες εβδομάδες!! Προσεύχομαι το έθνος μας να μην υποστεί μια πολιορκία χάους και βίας!!”.

Βία, όχι. Χάος, όμως ναι.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιζητούσε, φυσικά, το χάος – και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οτιδήποτε εξυπηρετεί τα στενά συμφέροντα του Τραμπ, δεν συμφέρει το έθνος. Εντελώς προβλέψιμα, ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια νίκη που δεν είναι δική του – λέγοντας σε ένα tweet (το οποίο στη συνέχεια έλαβε σήμανση από το Twitter) ότι “είμαστε ΨΗΛΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές”.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Και αυτό δεν αποτελεί καθόλου μικρό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Αμερική. Η δημοκρατική πολιτική διεξάγεται μέσω του λόγου και της ανταλλαγής επιχειρημάτων – του “ντιμπέιτ” εάν σας αρέσουν οι πιο παραδοσιακοί όροι.

Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική, πόσο μάλλον υγιής, δημοκρατική πολιτική, εάν η κυβέρνηση είναι ένα “συντριβάνι” που αναβλύζει ψεύδη.

Η δυσαρμονία λαϊκής ψήφου και θεσμικής εκπροσώπησης

Ο Τραμπ μπορεί κάλλιστα να αποκαθηλωθεί από την αρχηγία του κράτους μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Ένας Δημοκρατικός θα έχει κερδίσει την πλειοψηφία σε επίπεδο απόλυτου αριθμού ψήφων. Ξανά.

Και ενώ η βραδιά του Τζο Μπάιντεν δεν ήταν ακριβώς εκείνη την οποία περίμεναν οι Δημοκρατικοί, μοιάζει με το βράδυ των εκλογών το 2018, όταν η Φλόριντα μπέρδεψε για ακόμη μια φορά τους Δημοκρατικούς, ωστόσο η αργοπορημένη λόγω ώρας ψήφος στα Μεσοδυτικά και στη Δύση ενίσχυσε τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Φαίνεται ότι η Δημοκρατική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων “ψαλιδίζεται” αλλά θα διατηρηθεί. Εάν το “Μπλε Τείχος” διατηρηθεί στις βόρειες μεσοδυτικές πολιτείες ή πραγματοποιηθεί ένας σωστός συνδυασμός  ενός “μερικού Μπλε Τείχους” με τη Νεβάδα και την Αριζόνα, τότε ο Μπάιντεν θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι ο απόλυτος αριθμός της λαϊκής ψήφου δεν έχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που δεν έχει επί του παρόντος λύση. Το ότι ο Μπάιντεν μπορεί να έχει απέναντι του μια Γερουσία με μια “μπλοκαριστική” για την κυβέρνησή του πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών είναι μια πιο άμεση και σοβαρή ανησυχία.

Όπως ανέφεραν οι New York Times για τη μάχη της Γερουσίας, “διακυβεύεται η δυνατότητα του επόμενου προέδρου να συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο, να διορίζει δικαστές και να ακολουθήσει την ατζέντα του”.

Η υποκείμενη υπόθεση είναι ότι εάν οι Δημοκρατικοί δεν εξασφαλίσουν απόλυτη νίκη τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο, οι Ρεπουμπλικανοί θα καταστήσουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη, ενώ θα προσπαθούν να βάλουν “τρικλοποδιά” και στην οικονομία. Όπως έγραψε ο συνάδελφός μου John Authers: “Δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη στροφή  στη δημοσιονομική τόνωση έναντι της κυριαρχίας της νομισματικής πολιτικής”.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν, αλλά δεν συνετρίβησαν

Εάν ο Τραμπ με κάποιο τρόπο καταφέρει να κυριαρχήσει, η Αμερική πιθανότατα να πάρει κανονικά τον δρόμο της μετατροπής σε αποτυχημένο κράτος (failed state), με μια διεφθαρμένη και ανίκανη κυβέρνηση η οποία θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτών.

Εάν ο Μπάιντεν επικρατήσει, όπως φαντάζει ολοένα και πιθανότερο, και οι Ρεπουμπλικάνοι κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει το άνω σώμα του Κογκρέσου για να καταστρέψει την προεδρία του Μπάιντεν.

Υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα βάσης αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, από το Black Lives Matter έως τις γυναίκες των προαστίων που οργανώνονται τις γειτονιές τους. Ένα μέλλον προδιαγράφεται ήδη μπροστά μας. Ναι, η εκ φύσεως μη εκπροσωπούσα την πραγματική πλειοψηφία του έθνους Γερουσία και το Εκλεκτορικό Κολλέγιο αποτελούν σοβαρά εμπόδια. Ωστόσο, εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πράγματι υπέρ του Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ευρεία και πραγματική πολιτική υποστήριξη. Φαίνεται να ηττήθηκε σε μεγάλο βαθμό το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο δεν συνετρίβη, οπότε δεν θα αλλάξει.

Το κόστος της αδιαλλαξίας των Ρεπουμπλικανών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin