Image default
Επιχειρήσεις

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Déjà Vu

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Déjà Vu

Η μείωση των ανησυχιών από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, οδήγησε τις αγορές σε εντυπωσιακή αντίδραση, παρά το πολωμένο κλίμα και το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μάλλον θα αργήσει, αν αρχίσουν οι δικαστικές αμφισβητήσεις του σε κρίσιμες πολιτείες.

Έτσι η εξελισσόμενη ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται ανά την υφήλιο, προς το παρόν, υποεκτιμούνται.

Οι νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, που ετοιμάζει η ΕΚΤ, αντιλαμβανόμενη την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λειτουργεί υποβοηθητικά για τις ομολογιακές και χρηματιστηριακές αγορές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον..

Το σημερινό νέο  lockdown της αδύναμης Ελληνικής οικονομίας, παρά την αναγκαιότητα του, θα εντείνει τα ήδη σημαντικά προβλήματα της, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Τα πυροσβεστικά μέτρα  3,3 δις € ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιεργούνται, ανεβάζοντας και άλλο τον λογαριασμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο χρέος  και τον κρατικό προϋπολογισμό…

Παρά ταύτα η ελληνική ομολογιακή αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), συνεχίζει να κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το Déjà vu ενός Γενικού lock Down προς το παρόν δεν δημιούργησε σημαντικές πιέσεις στο Ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τα εκτιμώμενα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο Τραπεζικό κλάδο και σε αρκετές εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα. Ο ένας μήνας (μόνο)καθολικού παγώματος της οικονομίας φαντάζει αισιόδοξος στόχος με τα σημερινά δεδομένα…

 Έτσι η τεχνική προσέγγιση των 585-590 μονάδων στον ΓΔ, συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο  των 615-620 μονάδων. Όσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται  η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με 2η γραμμή αμύνης την ζώνη των  510-520 μονάδων.

Αντίστοιχα στον FTSE25 η κρίσιμη αντίσταση των 1400 μονάδων πρέπει να υπερκεραστεί επειγόντως, για να διατηρήσουμε ελπίδες επαναστόχευσης της σημαντικότατης ζώνης των 1475 μονάδων. Μέχρι τότε οι 1300 & 1270 μονάδες αποτελούν τις τεχνικές στηρίξεις σε μελλοντικές πιέσεις των τιμών.

Συμπερασματικά, παρά την 2-ημερη υποχώρηση της μεταβλητότητας, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει, όσο ο Covid-19 επανακάμπτει ταχέως και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

Η υπομονή και η διακράτηση ρευστότητας θεωρούνται βασικά στοιχεία της επενδυτικής μας στρατηγικής, όσο οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναμένοντας μια νέα εκδήλωση πανικού..  

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

 • Λουκάς Παπαϊωάννου

  Σχετικα αρθρα

  Το νέο ΔΣ της Ideal Holdings

  admin

  ΕΥΔΑΠ: Στην έκτακτη ΓΣ στις 24 Δεκεμβρίου oι συμβάσεις με το Δημόσιο

  admin

  ΕΥΔΑΠ: Οι συμβάσεις με το Δημόσιο σε έκτακτη ΓΣ στις 24 Δεκεμβρίου

  admin

  Ideal: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

  admin

  Profile: Εξασκήθηκαν 110.355 δικαιώματα στο stock option plan

  admin

  Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα 10,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

  admin

  Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα €1,27 εκατ. το EBITDA στο 9μηνο

  admin

  Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Δίχτυ προστασίας στις πιέσεις τα εταιρικά αποτελέσματα

  admin

  Alpha Αστικά Ακίνητα: Μειωμένα EBITDA στο γ’ τρίμηνο

  admin

  Αφοί Κορδέλλου: Πωλήσεις €40,4 εκατ. στο 9μηνο- Ετήσια αύξηση 56,4%

  admin

  Kαταστήματα: Διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία τις τελευταίες Κυριακές του 2021

  admin

  Οι νικήτριες startups του ESG challenge της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

  admin