Image default
Ευρώπη

Συμφωνία μετά το Brexit: Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας παραδέχτηκαν σήμερα ότι πολύ σημαντικές «αποκλίσεις» συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη σχέση τους μετά το Brexit, παρά τις δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε για «πολύ σοβαρές αποκλίσεις» ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ επικαλείτο «μεγάλες αποκλίσεις», στα μηνύματά τους στο Twitter.

Οι αποκλίσεις αυτές συνεχίζουν να αφορούν, όπως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων «τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση (της μέλλουσας συμφωνίας) και την αλιεία», διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.

«Είναι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε οικονομική εταιρική σχέση», τόνισε προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη για όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένου αυτού της «μη συμφωνίας», παρά τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειές της για την οικονομία.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε από την πλευρά του ότι «συμφωνεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ» πως «μεγάλες αποκλίσεις συνεχίζουν να υφίστανται σε ορισμένα βασικά θέματα».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την κυριαρχία της Βρετανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν επίσημα την Κυριακή, με την ελπίδα πάντα της επίτευξης συμφωνίας έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται το όριο πέραν του οποίου ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Βρετανία, η οποία έφυγε επίσημα από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, θα σταματήσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα για την πορεία των συνομιλιών τα κράτη μέλη, και στη συνέχεια εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχει «τίποτα καινούργιο», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή. «Οι δύο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά επί του παρόντος, συνεχίζει να υφίσταται μια βασική πολιτική διαφωνία», πρόσθεσε.

«Το tweet του Μπαρνιέ δίνει μια σαφέστατη εικόνα, η οποία ανταποκρίνεται στο μήνυμά του» στα κράτη μέλη, δήλωσε δεύτερη πηγή.

Σχετικα αρθρα

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

admin

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

admin

Η Αλβανία είναι η τρίτη ασφαλέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην Ευρώπη

admin

Ο Μακρόν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη

admin