Image default
Οικονομία

Σχέδιο για νέα μέτρα στήριξης

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για λήψη νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και σε άλλα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν εκ νέου σε δοκιμασία τις οικονομίες των κρατών-μελών. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα και ενώ κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πανδημία ή αν θα υπάρξει και τρίτο κύμα, η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις Φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και φυσικά της Ελλάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφει τον προϋπολογισμό ενόψει και της κατάθεσης του γύρω στις 20 Νοεμβρίου εντάσσοντας πλέον στις προβλέψεις του τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά και τα «όπλα» που διαθέτει για περαιτέρω στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ύφεση θα είναι υψηλότερη από 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για φέτος όπως και το έλλειμμα. Παράλληλα, υπό αναθεώρηση τίθενται και οι εκτιμήσεις για το 2021. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και για το σενάριο παράτασης των περιορισμών για αρκετό χρονικό διάστημα και το 2021.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν απέκλεισε νέα μέτρα στήριξης αν αυτό απαιτηθεί. Εξήγησε μάλιστα πως ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια εργαλεία που τώρα εφαρμόζονται, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς είναι δομημένα έτσι ώστε το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα αυξάνεται αν τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη πτώση τζίρου. Δεν απέκλεισε μάλιστα περαιτέρω παράταση του επιδόματος ανεργίας και άλλων πρωτοβουλιών και για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειασθεί.

Στην Ευρώπη, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ύφεσης φέτος ενώ χαμηλότερη αναμένεται να είναι και η ανάκαμψη για το 2021. Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, όχι μόνο εκτίμησε ότι η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 αλλά και ότι θα υπάρξουν χώρες των οποίων το ΑΕΠ ούτε το 2022 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

«Αυτή η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας επιβαρύνει τις οικονομίες μας και έχει αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους ύφεσης στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, η κάμψη δεν θα είναι τόσο κακή όσο ήταν την Aνοιξη..Ωστόσο, αυτά που θεωρούσαμε ως δυσμενή σενάρια μέχρι πρόσφατα γίνονται τώρα τα σενάρια βάσης» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Αεροπορικές εταιρίες ξεκίνησαν τις απευθείας πτήσεις προς το Μαρόκο

admin

ΥΠΕΡΓ: Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 26- 30 Ιουλίου

admin

ΥΠΟΙΚ: Στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

Στην Airbus κλίνει η Ita που διαδέχεται την Alitalia

admin

Πριν το sold out οι κατοικίες στο Ελληνικό

admin

«Ελλάδα 2.0»: 180.000 – 200.000 θέσεις εργασίας, σε 4 πυλώνες

admin

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «ιστορική ευκαιρία» του ευρωπαϊκού νότου

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

admin

Ενοικίαση πισίνας για βουτιές στην πόλη

admin

Συμβουλές αύξησης πλούτου δια στόματος Μπάφετ

admin

Έκπτωση φόρου για e-πληρωμές σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

admin

ΑΑΔΕ-Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά-φάντασμα

admin