Image default
Οικονομία

Lockdown: Ανακοινώνονται νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ο κύβος ερρίφθη και η χώρα μπαίνει σε δεύτερο γενικό lockdown λόγω του κοροναϊού.

Μετά την πρώτη καραντίνα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Αρχικά φέρεται να είχε αποφασιστεί να «κατεβάσει ρολά» μόνο η Αττική, όπως η Θεσσαλονίκη, ωστόσο το νέο αρνητικό ρεκόρ των 2.646 κρουσμάτων, οι 18 θάνατοι και οι 179 διασωληνωμένοι μέσα σε μία μέρα, οδήγησαν σε πιο αυστηρές αποφάσεις, γενικεύοντας το lockdown σε όλη τη χώρα.

Τα νέα δεδομένα βάζουν σε μία νέα δοκιμασία την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια, ενώ ανοικτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα φαρμακεία, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στις 15:00 θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Το lockdown και το πακέτο στήριξης των 2,3 δισ.

Διεύρυνση, επέκταση και ενίσχυση του πακέτου μέτρων για τον κοροναϊό που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο προανήγγειλε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο «λογαριασμός», λόγω του καθολικού lockdown θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,3 δισ. ευρώ (που αφορούσαν τα τοπικά lockdown).

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους από το πρωί του Σαββάτου» και επεσήμανε ότι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων (του Νοεμβρίου) θα ενισχυθεί ώστε, να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «ομπρέλα» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών.

Στην ίδια κατεύθυνση θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων ενώ, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτήτων ακινήτων.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, ανέφερε πως σήμερα αποδεικνύεται γιατί είναι ορθή η στρατηγική λελογισμένης χρήσης των ταμειακών διαθέσιμων. Μίλησε για επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμό και ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Νέο πακέτο μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Εξήγησε αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες των παρεμβάσεων πως θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν:

  • Τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς
  • Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό Μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.
  • Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και
  • Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.

Ως παράδειγμα στήριξης είπε πως η επιχείρηση μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους της σε αναστολή, θα τύχει μείωσης ενοικίων, δεν θα πληρώσει άμεσα φορολογικές υποχρεώσεις και θα διευκολυνθεί για την εξόφλησή τους το μέλλον.

Επίσης θα λάβει ρυθμίσεις από τις τράπεζες για τις δανειακές της υποχρεώσεις και στο πεδίο της ρευστότητας μπορεί να ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Διαβάστε επίσης: Οφειλές : Νέα ρύθμιση χρεών σε 12 ή 24 δόσεις

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ξεπερνούν τα 37 δισ. και επαρκούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των διευρυμένων μέτρων, ενώ στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί και η επι τα χείρω πρόβλεψη για την φετινή ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέσα τον Νοέμβριο.

Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρω του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) αναμένεται να καταφθάσει εντός του μήνα. Θα ακολουθήσουν τα κονδύλια απο την ΕΤεΠ, τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα εκταμιευτούν μετά το 1ο εξάμηνο του 2021.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ανησυχούν οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης;

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 354 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το β΄ τρίμηνο 2021

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία και διάθεση εντόκων στις 26 Οκτωβρίου

admin

Μείωση 3,3 δισ. ευρώ ή 2,7% πέρσι στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (ΕΛΣΤΑΤ)

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα του λογαριασμού μέσω TAXIS – Οι τρόποι πληρωμής

admin

ΟΠΕΚΑ: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για έργο τεχνικής βοήθειας

admin

Νότιο Αιγαίο: Ξεπερνά τον Οκτώβριο την τουριστική κίνηση του 2019

admin

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

admin

Βουλή- Αδ. Γεωργιάδης: Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

admin

Επίδομα ως «αντιστάθμισμα του πληθωρισμού» θα δώσει η γαλλική κυβέρνηση

admin

Φόρος Gafa: ΗΠΑ και Ευρώπη θάβουν το «τσεκούρι του πολέμου»

admin

Renault: Πόσο μειώνεται η παραγωγή οχημάτων λόγω της έλλειψης τσιπ

admin