Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ επιδοτεί πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα με 350 εκατ. ευρώ

Τριάντα τέσσερις ερευνητικές ομάδες θα λάβουν επιχορηγήσεις συνέργειας (Synergy Grants) συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πλέον σύνθετα ερευνητικά προβλήματα στον κόσμο.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές με συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε φιλόδοξα έργα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από την αποκάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ως την έρευνα των ιστορικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου με τους ωκεανούς, τη βελτίωση της μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το σύμπαν, κ.ά.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Τα επιλεγέντα έργα αποτελούν εξαιρετικό δείγμα τολμηρής επιστημονικής σκέψης. Πολλές από αυτές τις έρευνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επείγοντα ζητήματα σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Άλλες θα δώσουν ώθηση στην ανθρώπινη γνώση, ανοίγοντάς μας νέες ευκαιρίες με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της κρίσης του κορονοϊού και παράλληλα συνεχίζει να επενδύει στο μακροπρόθεσμο μέλλον μας στηρίζοντας αυτούς τους εξαιρετικούς ερευνητές. Σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, ενισχύουμε τη θέση της Ευρώπης ως ενός κέντρου έρευνας παγκόσμιου βεληνεκούς».

Στα 34 έργα που επελέγησαν για χρηματοδότηση συμμετέχουν 116 ερευνητές από 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1 000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό.

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ

admin

Λουκασένκο: Αν η Πολωνία κλείσει τα σύνορα, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία

admin

Εντείνεται ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Βρυξέλλες ενόψει της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ

admin

Σερβία: Περιμένει άνοιγμα ενός κεφαλαίου διαπραγμάτευσης με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους

admin

Επανέρχεται η τηλεργασία στην Πορτογαλία

admin

Κροατία: Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλει 1,4% στην ανάπτυξη

admin

«Η ΕΕ ήταν κάποτε μια ουτοπία»

admin

Ο ενεργειακός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ μετατοπίζεται νότια στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

admin

Η ΕΕ απαντά στον κινεζικό «δρόμο του μεταξιού»

admin

Βρυξέλλες: Παρεμβάσεις της Λίνας Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

admin

Η Λετονία ζητά μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από τη ρωσική απειλή

admin

«Ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια»: Ο στόχος της ΕΕ για πράσινο υδρογόνο κάτω από 2 €/κιλό μέχρι το 2030

admin