Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ επιδοτεί πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα με 350 εκατ. ευρώ

Τριάντα τέσσερις ερευνητικές ομάδες θα λάβουν επιχορηγήσεις συνέργειας (Synergy Grants) συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πλέον σύνθετα ερευνητικά προβλήματα στον κόσμο.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές με συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε φιλόδοξα έργα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από την αποκάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ως την έρευνα των ιστορικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου με τους ωκεανούς, τη βελτίωση της μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το σύμπαν, κ.ά.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Τα επιλεγέντα έργα αποτελούν εξαιρετικό δείγμα τολμηρής επιστημονικής σκέψης. Πολλές από αυτές τις έρευνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επείγοντα ζητήματα σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Άλλες θα δώσουν ώθηση στην ανθρώπινη γνώση, ανοίγοντάς μας νέες ευκαιρίες με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της κρίσης του κορονοϊού και παράλληλα συνεχίζει να επενδύει στο μακροπρόθεσμο μέλλον μας στηρίζοντας αυτούς τους εξαιρετικούς ερευνητές. Σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, ενισχύουμε τη θέση της Ευρώπης ως ενός κέντρου έρευνας παγκόσμιου βεληνεκούς».

Στα 34 έργα που επελέγησαν για χρηματοδότηση συμμετέχουν 116 ερευνητές από 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1 000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό.

Σχετικα αρθρα

Εκκληση Ζάεφ στη Βουλγαρία να επιτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

admin

MGCS: «Κύμα» νέων εταίρων για το νέο ευρωπαϊκό τανκ αναμένει η Γερμανία

admin

Intrakat – Video: Ολοκληρώθηκε το έργο αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece [Promoted content]

admin

Νάουσα: Στους «ιστορικούς κήπους» της Ευρώπης το δημοτικό πάρκο της πόλης

admin

Με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση η συνάντηση Κεραμέως – Vestager

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει οριστικά με την πανδημία- Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα

admin

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή του ΝΑΤΟ

admin

Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει ατζέντα με την Τουρκία όταν αξιώνει λύση δύο κρατών

admin

Τα ευρωπαϊκά σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική

admin

Unicef: G7 και ΕΕ θα μπορούσαν να δωρίσουν 150 εκατ. δόσεις εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες

admin

Μετανάστες- MKO: 172 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο

admin

Στις Βρυξέλλες αύριο ο στρατηγός Κων. Φλώρος για τις συνόδους σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ

admin